bătaia de joc de la vama din ștrand continuă de zeci de ani - cât va mai dura?

posta strandÎn fiecare marți și miercuri, Oficiul Poștal din Ștrand este asaltat de sibienii care vor să își ridice pachetele primite din străinătate. Tot ce vine de peste hotare și trebuie să treacă prin vamă ajunge în la Oficiul Poștal din Ștrand,  unde aceste pachete se eliberează doar marți și miercuri, între 9.00 și 12.00.

Cozile infernale sunt o bătaie de joc față de sibieni care durează de zeci de ani și cu toate protestele și nervii descărcați pe funcționarii care nu au nicio vină, exceptând-o pe cea că șefii lor din ultimele două decenii nu s-au gândit să schimbe lucrurile, să mărească programul, să găsească o soluție.

Înflorirea și globalizarea comerțului electronic a acutizat problema, pentru că sunt tot mai mulți cei care fac comenzi pe Internet în China, UE, Statele Unite, iar dacă valoarea coletului depășește 10 euro, se plătește fie TVA, fie TVA și Taxe Vamale, în funcție de locul din care vine pachetul și valoarea acestuia.

Pentru mulți programul de ridicat colete din străinatate de numai trei ore două zile pe săptămână este descurajant. Închipuiți-vă că munciți și aveți un șef crizat. Cum puteți da o fugă să vă luați pachetul? Vă luați o zi liberă?

Asta pe lângă faptul că nu e normal ca responsabilii de la Poșta și Vamă să nu se sesizeze că oamenii stau în ger la -25 de grade ca să ridice un pachet. în de acum ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT. În alte țări ale Uniunii Europene, vama pentru astfel de pachete se plătește direct factorului Poștal care aduce pachetul acasă. 

Imaginile de mai jos sunt surprinse marți dimineață, dar dacă mergeți mâine dimineață, poate veți găsi o coadă mai mare. Sunt sibieni care nu reușessc să ajungă în orarul scurt și să apuce să mai stea și la coadă. ”Este a treia oară când fug de la serviciu dar tot nu cred că reușesc să scot pachetul. Este o experiență umilitoare. Comoditatea cumpărăturilor online se transformă într-o chestie degradantă, pentru că nimeni nu vrea să schimbe niște regulamente vechi și depășite” spune Marcela Preda, una dintre persoanele ce stăteau la coada de la Oficiul Poștal 9, din Ștrand, singurul care eliberează coletele externe, având un birou vamal.

posta strand1 posta strand vama program posta plina strand

Pachetele pentru care se plătește vamă și se stă la coada din Ștrand

Taxele ce pot fi plătite pentru pachetele primite din străinătate sunt de 4 tipuri:

  1. TVA -24%
  2. Taxa vamala – codul vamal 9503003000, 9503003500 – Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2658/87
  3. Taxa vamala forfetara – 2,5%
  4. Accize, dacă e vorba de exemplu de parfumuri.

Taxe vamale pe valoarea coletului și cele mai des întâlnite:

Pentru valori de până în 10 Euro: Nu se plateste nimic.

Valori de până în 150 Euro: Se va plati doar TVA, adica 24%, din valoarea coletului.

Tot ce valorează peste 150 Euro se palateste taxa vamala, plus  TVA

Dacă coletul se trimite de către o persoana fizica dar sunt bunuri de valoare, care nu depășesc 700 de euro, se aplica o taxa vamala forfetara de 2,5%, și peste, 24 la sută TVA.

 

Ultima oră

Participă la discuție

16 Commentarii

  1. Buna treaba OrDeSibiu ca ati pus sigla voastra fix peste poza cu programul. Felicitari celui care a avut ideea, la mai multe.

  2. Oameni buni , dragi sibieni , dar e asa de simplu , de ce va complicati singuri ? Il mai aveti in dotare pe directorasul cel viteaz , pardon breaz , stratula cristian ? Domnu Bratianu , se aude ?
    Asta ” barbat ” destoinic , bun de platit din bani publici , priceput la toate . Basca familist convins si sot iubitor , doar ca uita sa isi recunoasca plozii facuti in tinerete .
    Cu responsabilitatea sta mai rau , cu asumarea , organizarea , calculatorist cu brevet , la nevoie chiar si un bun sindicalist , manager de nadejde of course , ce mai , baiat de baiat .

    1. Pervers om ca asta mai rar , il stiu ce hram poarta , nu l-ati dat afara inca ? Stratula se agata de scaun , musca rau cu dintii lui de lapte … 😉

  3. Se pare ca corespondenta / pachetele,expediate din alte tari,cu destinatia Sibiu, se pierd foarte des ( la anumite adrese, in mod regulat)!

  4. Ce bine e sa scriem articole de presa dupa ureche fara documentare. Oficiul 9 ghiseul non-UE e deschis de luni pana vineri. Problema e la Vama Sibiu care trimite om doar marti si miercuri cate 3 ore. Reclamati Vama daca vreti rezolvarea situatiei.

    1. Stimabile – oficiul e deschis marti-miercuri de la 9-14 🙂
      de lunipana vineri e posta romana de langa 😉

      1. Doamna Maria , nu va mirati „postasii ” au si ei postacii lor . Doar banii vin de la buget , iar numirile se fac pe alte criterii , fara vreo legatura cu meseria . Daca vrem servicii cat decat bune , vrem , nu vrem , privatul e singura solutie . Cat depre profesionalism , seriozitate , respect fata de client , posta romana a ramas repetenta demult . Ca si unii dintre cei care s-au perindat pe la conducerea ei . La Sibiu numirile politice , dar si cele pe ochi frumosi , au adus posta sibiana la morga societatii . Acum , isi cauta loc de veci .

  5. Din septembrie coletul meu e la vama din strand pentru o comanda facuta din canada dar angajatii postei nu il gasesc. Am fost de 4 ori si nimic astfel incat canadienii au trimis al doilea pachet care a avut acelasi destin. Efectiv angajatii postei au spus ca nu il cauta/gasesc. Am depus plangere de o luna la posta romana si la opc dar nici un rapuns din partea nimanui. Efectiv nu stiu ce sa mai fac, peodusele sunt platite, canadienii au trimis doua pachete iar vama nu imi da coletele. Cat de penal e asta?

  6. Cum ramane cu „centralizarea” de anul trecut?
    Am primit si eu 2 colete … si m-au sunat de la Vama din Bucuresti sa le trimit Imputernicire ca sa centralizeze tot la Bucuresti si dupa aia trimit ei la posta de care apartin. Nu mai e valabil? E ceva recent din cate stiu eu… pe la sfarsitul lui 2015 s-a dat in vigoare.

  7. Nici macar nu te avizeaza ca a ajuns pachetul, desi ai adresa scrisa pe el. Acum am aflat si eu ca am un pachet venit in 19 ianuarie.

  8. Domnule Director IOAN TRAMBITAS. Sint o Persoana Fizica Autorizata care doreste sa colaboreze cu dumneavoastra in vederea valorificari prin unitatile dumneavoastra din judeti FELICITAR HANDMADE. Sint niste felicitari splendi8de , o noutate in domeniu. As dori sa inchei cu dumneavoastra un CONTRACT DE CONSIGNATIE in acest sens. Va rog respectos daca cse poate sa-mi comunicati parerea dumneavoastra si am convingerea ca raspunsul va fi pozitiv.Totodata va rog odata cu raspunsul sa-mi nominalizati persoana care se va ocupa cu aceasta problema . Astept raspunsul dumneagvostra. Cu respect Vasile Tero

  9. da,dar aici e vorba despre oficiul postal din strand,care e singurul care primeste coletele internationale,si cumplea,nu e deschis decat de la 9-14 marti si miercuri,de aceea e mereu coada asta

  10. Nu reusesc sa ridic pachetul mai repede de 2-3 saptamanai de cand ajunge in acest oficiu 🙁
    Am depus plangere la posta si la protectia consumatoului, mi s-a raspuns de la posta ca a fost redirectionata plangerea catre Oficiul judetean de posta Sibiu. Va sfatuiesc sa depuneti cat mai multe plangeri ca sa avem o minima sansa sa schimbam ceva!

  11. Cei mai de rahat oameni ! Sa nu mai zic ca iti deschide pachetu si iti pun 100 de intrebari despre continutul lui, nu cumva sa fie metamfetamina.. Cat despre personal, nu dau 1 leu pe ei, nu au pic de respect si bun simt.