VIDEO - Proteste la 50 de kilometri de Sibiu. Zeci de sibieni au manifestat și ei cu măști pe față!

La jumătate de oră de mers cu mașina de Sibiu, aproximativ 1.200 de persoane au participat duminică la Sebeş la un nou protest faţă de construirea în oraş a unei fabrici de formaldehidă, substanţă considerată cancerigenă.protest sebes

Acesta este al doilea miting de protest organizat la Sebeş, o acţiune similară având loc dunminica trecută.
Protestatarii s-au mobilizat pe reţelele de socializare şi s-au adunat în jurul orei 14.00 în faţa Primăriei, unii dintre participanţi purtând măşti chirugicale pe faţă şi afişând pancarte sau bannere cu mesaje precum: „Opriţi poluarea! Formaldehida = cancer”, „Implică-te! Nu fi fraier, c-o să rămâi fără aer!”, „Kronospane nu uita, Sebeşul nu te vrea!” sau „Sebeşeni, treziţi-vă!”.
Participanţii sunt în mare parte localnici, dar şi oameni veniţi din alte oraşe din Alba, Cluj, Mureş, Timiş sau Sibiu pentru a se solidariza cu locuitorii Sebeşului.
Oamenii se manifestă zgomotos cu flueire şi vuvuzele şi scandează „Afară, afară cu Kronospan din ţară!”, „Stop poluarea”, „Afară, afară cu mafia din ţară”, „Uniţi salvăm Sebeşul”.
La ora transmiterii acestei ştiri, grupul de protestatari se află într-un marş pe străzi, iar din unele cartiere li se alătură alţi oameni, punctul final al acţiunii urmând să fie, potrivit organizatorilor, parcarea din faţa companiei Kronospan.
Unii dintre protestatari şi-au adus şi copiii la acţiunea de protest, aceştia însoţindu-şi părinţii de mână în marşul pe străzi sau cei mici fiind duşi în cărucioare.

VIDEO - Proteste la 50 de kilometri de Sibiu. Zeci de sibieni au manifestat și ei cu măști pe față!

Ministerul Mediului analizează contestațiile
Reprezentanţii protestatarilor au anunţat că săptămâna viitoare vor înmâna o petiţie preşedintelui Klaus Iohannis, însoţită de semnături ale localnicilor în care îi solicită să se implice în rezolvarea problemei privind poluarea din Sebeş.
Potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei Alba, acţiunea este autorizată, fiind aprobată să se desfăşoare până la ora 18.00, iar protestul este monitorizat de echipaje de jandarmi din Alba şi Mureş.
Duminica trecută, peste 1.500 de persoane au protestat la Sebeş faţă de construirea în oraş a unei noi fabrici de formaldehidă. În opinia protestatarilor, noua fabrică de formaldehidă, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an, este „un pericol evident” pentru sănătatea şi viaţa celor peste 150.000 de locuitori din zona Sebeş – Alba Iulia şi susţin că procedura de autorizare şi revizuire a acordului de mediu este ilegală.[contextly_auto_sidebar id=”WPe0Yj0Z1SyzQrlWFG9FaOrFSs9RtGK6″]
Ministerul Mediului anunţa că analizează două contestaţii privind decizia de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru Kronospan Sebeş, în cazul construcţiei unei noi fabrici de formaldehidă în oraş. În perioada analizării contestaţiei, precum şi a documentaţiei de la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, autoritatea de mediu nu poate finaliza procedura de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru Kronospan Sebeş, a precizat sursa citată.
Joi, directorul de producţie al Kronospan Sebeş, Alexandru Băcilă, declara, joi, într-o conferinţă de presă la Sebeş, că societatea doreşte să pună în funcţiune o nouă instalaţie de producere a formaldehidei. „Noi aşteptăm ca, dacă nu va exista nicio altă piedică, în luna aprilie să începem producţia, dar pot să intervină foarte multe necunoscute”, spunea acesta.
Compania Kronospan este cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn din România, unde a investit peste 500 de milioane de euro şi deţine două unităţi de producţie la Sebeş şi Braşov şi un centru logistic la Constanţa.
Kronospan a început investiţiile în România în 2004, când a cumpărat de la grupul italian MD Fratti fabrica din Sebeş. Pe lângă platforma de prelucrare a lemnului, la Sebeş, Kronospan deţine şi o fabrică de formaldehidă care produce 30.000 de tone pe an.
În urmă cu cinci ani, compania Kronospan a mai avut o tentativă de construire a unei fabrici noi de formaldehidă, însă atunci, în urma unor proteste ale localnicilor şi a unor controale ale autorităţilor, s-a stabilit că firma nu a respectat procedurile legale şi nu avea toate autorizaţiile necesare construcţiei, fiind nevoită să demoleze instalaţia.
Ulterior, între Kronospan şi Primăria Sebeş a urmat un proces în instanţă, după ce compania a contestat decizia de demolare, iar în 2010 Judecătoria Sebeş a dispus demolarea acestei instalaţii pe motiv că este construită ilegal şi aducerea terenului la starea iniţială.
De asemenea în 2008, Kronospan a fost amendată de autorităţile de mediu din Alba cu 80.000 de lei pentru că nu a anunţat o deversare accidentală de formaldehidă.

Video Alba24: Al doilea protest Sebeș - relocarea fabricii de formaldehida
play-sharp-fill

Video Alba24: Al doilea protest Sebeș - relocarea fabricii de formaldehida


video: alba24.ro

Ultima oră

Comentariul meu

Publică