siguranţa circulaţiei, pusă în pericol pe autostrada sibiu-orăştie! uite de ce!

Autostrada Sibiu-Orăştie ar pune în pericol siguranța traficului rutier din pricina unor lucrări de amenajare necesare neexecutate până acum!

autostrada

Potrivit jurnaliştilor de la ziarul Curentul, autostrada Orăștie-Sibiu este co-finanțată de Comisia Europeană prin Fondul de Coeziune și Guvernul României prin Programul Operațional Sectorial -Transport 2007-2013.

siguranţa circulaţiei, pusă în pericol pe autostrada sibiu-orăştie! uite de ce!

[contextly_auto_sidebar id=”UmVh8OAwNGpi9kdEmaXnErMzaPqy1djA”]

În 07 iunie 2011, CNADNR încheie contractele pentru lotul 1 de 24 km cu STRABAG SRL și pentru lotul 2 de 19 km cu Asocierea Straco Grup SRL(ai cărei patroni sunt în prezent arestați pentru o evaziune uriașă) – Studio Corona SRL Civil Engineering. La terminarea lucrărilor pentru primul lot al autostrăzii(între km 0+000 și 24+110), o Comisie de Recepție a CNADNR formată din 15 persoane, angajați CNADNR și ai CJ Alba și Hunedoara precum și alte 16 persoane invitate de la antrepenor, primari și Poliția Rutieră, a semnat în 17,12,2013 procesul verbal de recepție nr. 245 în care s-au consemnat lucrări neexecutate cu termenul de finalizare de 90 de zile, prevăzut în HG 273/1994:
Realizarea drumurilor tehnologice de 11,59 km și a gardului de protecție de 2,55 km;
– Realizarea conform proiectului a rampelor pasajelor între km 22+060 și 14+150;
– Amenajarea albiilor râurilor și realizarea peisagistică conform proiectului;
– Finalizarea parcării inteligente de la km 24+065;
– Finalizarea Sistemului Inteligent de Transport;

Recomandările poliției au fost ca, întrucât viteza de proiectare este de 120 km/h, se va realiza montarea parapetului de protecție pe toată lungimea culeelor pasajelor peste autostradă și montarea de plase metalice de protecție la pasajele superioare de autostradă.
În același proces-verbal sunt consemnate și lucrările care nu corespund proiectului:„deoarece straturile asfaltice executate (AB2, BAD 25m, MASF 16) au avut neconformități care la această dată au fost stinse prin Expertiza Tehnică nr. 54/2013, comisia solicită o urmărire specială a comportării în exploatare pentru îmbrăcămintea asfaltică care se va face de către DRPD Timișoara, în baza unui proiect aprobat. Soluționarea sectoarelor cu început de ravene (văi strâmte). Stația de pompare și rezervorul de apă din cadrul CIC nu respecta Avizul CNADNR și recomandările ISU.
Nici azi, la peste un an de la recepția lucrărilor și achitarea acestora, lucrările neexecutate sau neconforme nu au fost realizate.

Situație identică și la lotul 2 al autostrăzii.

Prin procesul verbal nr. 246 din 18.12.2013 aceeași echipă CNADNR a recepționat lotul 2 al autostrăzii cu următoarele lucrări neexecutate ce urmau a fi executate în 90 zile, termen prevăzut de lege.
100.000 ml de șanțuri de beton, 13.000 ml nu au fost realizate;
– nu a fost finalizat spațiul de serviciu de pe partea stângă decât în proprție de 70% iar cel de pe partea dreaptă deloc, acesta nefiind aprobat de CNADNR pentru că antreprenorul nu trimisese toată documentația;
– Bazinele de dispersie nu au fost realizate iar cele decantoare cu separatoare de grăsimi au fost realizate doar 28 din 63;
– Drumurile tehnologice realizate în proporție de 50%;
– Protecție peste calea ferată între km 26+096 și 32+200;
– Amenajarea albiilor;
– Realizarea peisagisticii;
– Montarea plaselor pentru protejarea amfibienilor;
– Finalizarea sferturilor de con pe o lungime de un kilometru.
În același proces verbal sunt trecute și lucrările care nu respectă prevederile proiectului:
– Urmărirea în perioada de garanție a comportării stratului de uzură realizat cu mixtura tip MASF 16
– Aplicarea torcretului ca strat de protecție la elevația culeei de la km 30+430 conform expertizei tehnice din 15.05.2013
– Taluzele vor fi îmbrăcate cu pământ vegetal.
Nici aceste lucrări neexecutate sau neconforme nu au fost realizate nici până azi.

Inconștiența cu care conducerea CNADNR tratează siguranța oamenilor care circulă este incredibilă. Neexecutarea acestor lucrări nerealizate la timp sau conform cu proiectul conduce și la degradarea lucrărilor executate. Spre exemplificare, neinierbarea taluzurilor (neplantarea de vegetație) conduce la ravenarea (formare de văi strâmte) acestora și lucrări costisitoare de remediere și de întreținere. Nu putem face abstracție nici de pericolele pe care le prezintă pentru siguranța traficului lipsa parcărilor de odihnă pentru șoferi, lipsa iluminatului la nodurile rutiere, lipsa parapetelor de siguranță la ieșirile de pe autostradă, lipsa împrejmuirii – pericol cumplit pentru siguranța circulației pe autostradă, lipsa marcajelor.

Sursa: Curentul.info

Ultima oră

Comentariul meu

Publică