fariseismul, iuda si ...duplicitatea "sub acoperire"

Poate alaturarea acestor termeni poate parea pentru unii redundanta, dar acestia pot si luati chiar prin simpla lor insiruire si drept sinonime, caci toate, intr-un fel contin intelesuri ca ipocrizie, viclenie, făţărnicie, simulare,  înşelătorie, tradare.

iuda

Nu intentionez sa tin o lectie despre gramatica limbii romane si nici sa intru in abordari prea profunde de ordin filozofic, psihologic, politic sau strict religios.

Am sa ma refer insa la aceste “atribute” pe care la recunosti usor in spatiul retelelor de socializare, cum ar fi de pilda FACEBOOK; sau bloguri, sau site-uri de promovare de imagine. Si in rolurile sociale pe care le jucam.

Nu cred ca as putea sa fiu acuzata drept “lupul moralist” caci recenta istorie a vietii mele a demonstrat ca am fost atacata tocmai pentru ca am “indraznit” sa fiu EU INSAMI in continutul acestui blog, ca am avut curajul sa vorbesc despre ceea ce toti facem, toti gandim, toti visam si toti ne lasam preocupati.

FARISEII ZILELOR NOASTRE

 FARISEII, cei de pe vremea Mantuitorului au devenit ipocriţi, formalişti, corupţi, nedrepţi (de la lăcomieiubire de arginţi,furt şi escrocherie până la crimă), motiv pentru care au fost aspru mustraţi.
Fariseii  zilelor noastre dezvolta acelasi tip de comportamente, insa “mustrarea” vine tacuta, tarzie si nu mai este atat de “vocala” sau atat de evidenta, chiar daca prima dintre mustrari ar trebui sa fie cea a propriei constiinte!

[contextly_auto_sidebar id=”obXTVoujyZtcC9Ve1gKUABrkGkjWDD45″]De ce spun toate astea!? Pentru ca observ Profiluri, Pagini, Bloguri  etc in care “lumea”, prin fiecare individ in parte,  pare atat de Buna, de Frumoasa, de Morala, de Justitiara, de Competenta, de Filozoafa (scuze termenul), de Pudibonda, de Dreapta, de Generoasa, de Corecta, de Aparatoare a TOT si TOATE!..

Si nu pot sa nu ma intreb: Unde sunt oamenii aceia in viata REALA!?? Iar daca e ASA de ce se intampla atatea nenorociri pe Pamant!? De ce suntem atat de RAI unii cu altii, de ce ne calcam in picioare, de ce ne lovim pe la spate, de ce ne mintim unii pe altii, de ce ne “turnam”, de ce ne tradam!?…..De ceee?!

IUDA SI CEL MAI MARE PACAT AL SAU

 Continuand sirul intrebarilor retorice, avansand in profunzimile pacatului ma duce gandul la IUDA.

Încă de la bun început, când apare prima dată în Noul Testament, despre Iuda Iscarioteanul este scris că „a vândut pe Isus”. Acesta i-a rămas numele prin care s-a identificat în istorie.

Cu toate că a fost ales de Domnul Isus la marea cinste să fie unul din cei 12 apostoli, el a continuat să trăiască mişeleşte:

Cu şase zile înainte de Paşti, Isus a venit în Betania, unde era Lazăr, care fusese mort şi pe care îl înviase din morţi. (..)Maria a luat un litru cu mir de nard curat, de mare preţ, a uns picioarele lui Isus şi I-a şters picioarele cu părul ei; şi s-a umplut casa de mirosul mirului. Unul din ucenicii Săi, Iuda Iscarioteanul, fiul lui Simon, care avea să-L vândă, a zis: „De ce nu s-a vândut acest mir cu trei sute de lei şi să se fi dat săracilor?” Zicea lucrul acesta nu pentru că purta grijă de săraci, ci pentru că era un hoţ şi, ca unul care ţinea punga, lua el ce se punea în ea. ( Ioan 12:1-6)

Dar un mai mare pacat savarsit de Iuda a fost atunci când a mers şi a vândut pe Isus pentru 30 de arginţi:

Seara, Isus a şezut la masă cu cei doisprezece ucenici ai Săi. Pe când mâncau, El a zis: „Adevărat vă spun că unul din voi Mă va vinde.” Ei s-au întristat foarte mult şi au început să-I zică unul după altul: „Nu cumva sunt eu, Doamne?”( …)

Atunci unul din cei doisprezece, numit Iuda Iscarioteanul, s-a dus la preoţii cei mai de seamă şi le-a zis: „Ce vreţi să-mi daţi, şi-L voi da în mâinile voastre?” Ei i-au cântărit treizeci de arginţi. (Matei 26:14-15)

(…) Atunci Iuda, vânzătorul, când a văzut că Isus a fost osândit la moarte, s-a căit, a dus înapoi cei treizeci de arginţi, i-a dat preoţilor celor mai de seamă şi bătrânilor şi a zis: „Am păcătuit, căci am vândut sânge nevinovat.” „Ce ne pasă nouă?”, i-au răspuns ei. „Treaba ta.” Iuda a aruncat arginţii în Templu şi s-a dus de s-a spânzurat. ( Matei 27:3-5). Insa cel mai mare pacat al lui Iuda nu a fost faptul ca l-a vandut pe Isius, si nici iubirea de arginti (motivul) pentru care a facut-o ci, dupa cum spune Nicolae Steinhart, a fost faptul ca s-a indoit, ca si-a pierdut credinta, ca a cazut in deznadejde atunci cand a vazut ca fapta sa chiar il duce pe Isus la moarte si El nu mai face minuni!

IUDA DE ASTAZI

IUDA din zilele noastre se “dezlipeste” de pe imaginea suprapusa cu personajul biblic , dar nu apare la “vedere” in lumea virtuala a retelelor de socializare.. ci coboara si “traieste” in lumea REALA, printre noi! Personajul il intalnim “in carne si oase” astazi, la serviciu, printre “prieteni”, in interactiuni si relatii. De cele mai multe ori el Iuda are fata de sfant si inima de tradator! Iar iubirea lui este si cea de arginti, dar mai ales cea de marire, de manipulare, de exaltare a unui EGO prea mult infranat, de sete de “sange”, “paine” si circ.! Dar cauza originara ramane aceeasi : LIPSA DE CREDINTA, pe care unii ar numi-o de Constiinta, lipsa IUBIRII, mai ales a Iubirii de Dumnezeu!

 FIINTAREA SUB ACOPERIRE

DUPLICITATEA sau fiintarea “SUB ACOPERIRE” (caci nu spun Traire caci a trai inseamna A FI TU INSUTI!) a fariseilor, a Iudelor, a ipocritilor, nedreptilor, lacomilor, manipulatorilor, tradatorilor.. are loc sub dulcele miraj al vegetarii in ASCUNS. Caci acestia se alimenteaza ca parazitii autentici, pe spinarea vietii  altora, isi trag seva din “sange, paine si circ” si se tarasc prin intunericul umbrelor lor, neindraznid sa priveasca spre Lumina, caci i-ar arde.

Bietii, ei oare nu stiu ca  ei nu ne vand PE NOI!!??  Chiar nu vad ei oare ca  vanzarea pe niste amarati de arginti e de fapt pretul pentru care isi vand de fapt  SUFLETUL LOR!?

Chiar daca scrierea mea poate parea dezamagirea  unui om care nu mai indura atata URAT, totusi sper, cred, simt si mai ales NADAJDUIESC ca dincolo de Farisei, Iude si Acoperiti exista OAMENI FRUMOSI!

Oameni in care Lumina lui Dumnezeu, a Iubirii si a Credintei lumineaza pe chipuri, in suflete si printre noi!

Ultima oră

Participă la discuție

2 Commentarii

  1. Stai ”linistita”..asa gandesc si eu, si ca mine multi altii..subscriu la tot ce ai scris atat de bine! Felicitari pentru un punct pe !!

    1. Din pacate da, in cele mai multe cazuri acesta este adevarul Ar fi viata mai frumoasa daca am fi mai simpli si mai autentici, Iulia. Multumesc mult pentru apreciere.