tu charlie, eu eminescu !

Multe fatzete in povestea asta “JE SUIS CHARLIE”! De fapt sunt doua. De fapt sunt mai multe. La fel si controversele. Nu am sa comentez deloc acest aspect din punct de vedere politic, nu sunt in masura. Si nici diplomatic, nici religios si nici istoric. Desi..ar fi multe de spus, dar o fac altii mai bine, mai avizat.eminescu

Privesc insa cu ochii de cetatean in tara Democratiei, cu ochii unei fiinte traitoare. Traitoare a ce? Pai, asa ca noi toti, astia “de rand” a unei vieti, in care libertatea de exprimare ne este incalcata la tot pasul.DAAA! Ne-o calcam intre noi. Cand !? Mereu. Cum?! in orice fel. Am sa ma explic.

 Gradual, LIBERTATEA DE EXPRIMARE ne este reprimata de la inceputuri de catre parinti. Prin multimea de interdictii in care ni se spune ce e frumos sa faci, sa spui, dar mai ales ce NU! Apoi, la scoala. Cand un elev prea indraznet este pus la zid de un profesor prea conservator, amator al unui stil de managenment al clasei de tip autoritar. Apoi, in relatiile profesionale, cand acelasi tip de relatie si comunicare are loc intre un angajat si un sef dominator. Apoi, in relatiile cu ceilalti, cand inghitim in sec in loc sa spunem ce gandim celor apropiati, de teama sa nu-i suparam sau sa nu fim parasiti. Apoi…
Dar libertatea de exprimare ne-o ingradim si singuri. Atunci cand suntem obedienti, de teama neacceptarii. Atunci cand recurgem la un stil de conversatie “pe dupa plopi..”,, atunci cand vorbim cu pudoare despre sex sau nu vorbim deloc, atunci cand ne incorsetam in “uniforme” de orice fel doar pentru “a da bine’! Atunci cand…
NIMIC DE UCIS SI PENTRU CARE SA MORI
De fiecare data in aceste ipostaze NU Suntem Charlie ci ii investim pe CEILALTI cu aceasta putere! Caci DAA, ei raspund! De fiecare data cand “sarim” dincolo de bariere, cand sarim in LIBERTATE, EI, ceilalti, raspund!  CUM!? “Doar nu asa, ca teroristii,” veti spune!!! BA DA!!! ASA !!!
[contextly_auto_sidebar id=”WUGhTcXsyACnyRlKolc3Gdo9JHgBjgrH”]

Caci, de la Isus incepand, ei, ceilalti, au aruncat cu pietre!! Inca de la ISUS ei au rastignit cruci si au ucis! Iar azi, ei raspund cu ACEEASI violenta, doar “forma” difera!

Doar vedem si resimtim CU TOTII asta peste tot, in viata de zi cu zi, pe toate canalele media, in toate conjucturile fie ele profesionale sau de cuplu !

De fiecare data cand jignim, de fiecare data cand ne razbunam, de fiecare data cand atacam, de fiecare data cand judecam, de fiecare data cand barfim, de fiecare data cand ne centram egoist doar pe noi insine, de fiecare data cand il nesocotim pe celalalt …….De fiecare data cand facem ASTA  UCIDEM! Si nu e NIMIC DE UCIS!  SI nimic PENTRU care sa  MORI ! In afara de Credinta si Libertate.

Ucidem demintatea celuilalt, ucidem libertatea lui de a alege, ucidem speranta, ucidem in celalalt dreptul de a fi personal si original, ucidem creativitatea, ucidem emotia, ucidem iubirea…ucidem ADEVARUL ! Si unii, altii ucid la propriu!

Si atunci, este oare vreo diferenta intre fapta celor care au ucis la CHARLIE HEBDO pentru o cauza si  motivele noastre, ale ceilorlalti care facem asta ?! Mai mult, exista oare o diferenta intre cei care au ucis la propriu la CHARLIE HEBDO si acei jurnalisti care, cu caricaturiile lor si mai ales mesajele transmise au ucis, pe rand, drepturile la demnitate, la aparteneta etnica sau religioasa?! Oare acestia din urma nu au fost si ei EXTREMISTI prin abordarile lor?!

UN PESTE CU DOUA CAPETE MIROSIND A STRICAT

Dincolo de toate cele intamplate, dincolo de toate aceste intrebari retorice sau nu, dincolo de oricare alta conotatie sau interpretare a ceea ce s-a intamplat….ar fi bine sa vedem CINE ARUNCA PRIMUL CU PIATRA!

Caci daca privim caricaturile vedem ca unele au un caracter de blasfemie la adresa tuturor religiilor, au un caracter de incurajare exagerata a relatiilor de tip homosexual, de atac la persoanele de etnie roma, de umilire la adresa poporului roman, de incitare la discriminare si la manifestari obscene, de plasare in desuetudine a traditiilor si identitatii unor popoare, de lipsa a respectului fata de sacralitatea sentimentelor religioase si a simbolurilor.

 Deci, daca privim mai profund aceasta problematica, nu putem sa nu vedem ca e un peste cu doua capete, ambele mirosind a stricat !

Dincolo de regretabila tragedie, pe care nu ne lasa inima sa o aplaudam si dincolo de manifestarile de strada, ca strigat al libertatii si unitatii in apararea libertatii de exprimare, cred ca fenomenul CHARLIE are rolul de a ne trezi PE TOTI deopotriva !  Si mai cred ca ralierea presedintilor de stat la acest fenomen JE SUIS CHARLIE este cam riscanta si poate nu chiar eficienta in a trezi constiinta  celor care au platit cu vieti si sange istorii de-a randul si care acum sunt insirati in fata aratatorului. Caci sa nu uitam ca, atunci cand indicam cu degetul aratator spre altul,  degetul mare e orientat spre NOI ! Si atunci sa mai privim o data inainte de a “UCIDE”!

CHARLIE SAU EMINESCU?

Mai cred ca nimic din toate astea nu s-ar fi intampat daca, ACOLO, aici, acum, oricand…peste noi toti ar pluti iubirea si respectarea Identitatii si Libertatii corect intelese !

 So, LOVE YOU CHARLE!? Pentru ca CHARLIE sunt EU, esti TU, sunt EI..suntem TOTI !

Sau poate invatam forme mai echilibrate de exprimare. Poate descoperim si alte intelesuri ale libertatii. Poate ne intoarcem la esenta si autenticitate in acord cu legile universale.

Caci nu mai bine, noi romanii, am spune EU SUNT EMINESCU !?

Ultima oră

Comentariul meu