Grupul de Acțiune Locală Microregiunea Hârtibaciu a făcut bilanțul proiectelor depuse în anul 2014. În cadrul  conferinței de presă, managerul GAL Microregiunea Hârtibaciu, Elena Curcean a prezentat și concluziile implementării strategiei de dezvoltare a GAL-ului în perioada 2012  – 2014.

hartibaciu

Astfel, în anul 2014 s-au derulat șase apeluri de selecție de proiecte, pe măsurile 112, 313, 312, 322 și 421. În total, au fost selectate de către GAL MH 21 de proiecte, din care 17 beneficiari au semnat deja contractele de finanțare. Încă alte două proiecte au toate șansele să primească fonduri, ele fiind în evaluare la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Două proiecte au fost respinse din motive de eligibilitate.

[contextly_auto_sidebar id=”N8MbA5QCyb9HOBapYmc0LFrrdBSv6osK”]

200.000 euro – cea mai mare sumă nerambursabilă
Valoarea totală a proiectelor finantate în anul 2014 se ridică la aproximativ 1,2 milioane de euro. Cea mai mare sumă nerambursabilă atrasă prin GAL Microregiunea  Hârtibaciu se ridică la aproape 200.000 de euro, proiect care este implementat de către un beneficiar privat pe măsura 313. Acesta a început construcția si amenajarea specifica a unei facilităti ecvestre în satul Apoș, comuna Bârghiș, care va promova echitatia la cele mai înalte standarde ale calitatii, în special prin calarie de agrement in manej si imprejurimi si turism cultural ecvestru.

Reabilitari de drumuri
Pe măsura 322, cea care este destinată Autorităților Publice Locale din teritoriul GAL-ului, s-au atras, de asemenea, fonduri importante. Comunele Chirpăr, Șeica Mare,  Vurpăr, Nocrich și Marpod au beneficiat de sume nerambursabile cuprinse între 78.000 și 124.800 de euro, pentru câte un proiect care a vizat, în majoritatea cazurilor, dotarea comunelor cu utilaje pentru îmbunătățirea serviciilor de gospodărie comunală. În cazul comunelor Marpod și Șeica Mare, Uniunea Europeană va finanța reabilitarea și modernizarea de drumuri.

Promovarea meșteșurgurilor tradiționale
Conform managerului GAL MH, Elena Curcean, printre proiectele finantate în 2014 sunt unele care pun in valoare mestesugurile tradiționale ale zonei. Astfel, la Șeica Mare va funcționa un atelier meșteșugăresc de prelucrare artizanală a lemnului și realizarea butoaielor atipice la comandă, iar la Săsăuș, în comuna Chirpăr un alt meșteșugar a primit bani europeni pentru dotarea unui atelier de mobilier tradițional.

Cele mai multe proiecte – pentru tinerii fermieri
Cele mai cautate au fost, insa, proiectele depuse pe măsura 112, destinată instalării tinerilor fermieri.  Șapte beneficiari care au depus proiecte in anul 2014 au semnat deja contractele de finanțare, iar doi sunt în evaluarea AFIR. “Ca o situație de bilanț, avem în acest moment o valoare totală nerambursabilă a contractelor de finanțare, semnate în perioada 2012 – 2014 de 2.160.506 euro din totalul de 2.281.120 euro, prevăzuți pentru proiecte, în strategia de dezvoltare 2012-2015. În momentul de față avem deschisă, o sesiune scurtă, de 10 zile, pe măsura 322, pentru a cheltui ultimii bani disponibili pentru proiecte. Mai așteptăm un proiect în valoare aproximativă de 40.000 de euro. Echipa GAL MH a câștigat multă experiență ca și experți și suntem hotărâți să depunem spre finantare o noua strategie pentru Microregiunea Hartibaciu, în etapa urmatoare ”, a declarat Elena Curcean, Managerul GAL MH.
Asociaţia Grupul de Acţiune Locală Microregiunea Hârtibaciu s-a format din nevoia de dezvoltare locală a spaţiului rural din microregiunea LEADER Hârtibaciu. Asociaţia este un instrument de realizare şi de concretizare a principiilor comune din cele 15 localităţi din teritoriul GAL. Valoarea proiectelor depășește suma de 2,2 milioane de euro şi reprezintă punctul de plecare pentru dezvoltarea regiunii.

Ultima oră