soferitaTinerii sibieni, posesori de permis de conducere, se pot considera privilegiaţi. Aceștia plătesc mai puțin pe polița RCA decât alți tineri din alte orașe ale țării.

Mai exact, cei sub 30 de ani, care locuiesc în Sibiu pot plăti mai puţin cu aproximativ 30 % decât tinerii din Bucureşti la poliţa de asigurare obligatorie RCA, dacă luăm în calcul acelaşi tip de autoturism şi aceeaşi cilindree. Asiguratorii nu practică aceleaşi tarife unitar, acestea fiind diferite în funcţie de oraş şi anumiţi indici privind numărul total de maşini sau numărul de accidente înregistrate de cei cu vârsta de sub 30 de ani. Iar Sibiul nu este doar mai ieftin în raport cu Bucureştiul, ci şi cu alte mari oraşe din ţară . De exemplu, un sibian poate cumpăra o poliţă RCA mai ieftină decât în Cluj-Napoca sau Vaslui pentru un autoturism Volskwagen Golf, cu motor de 1.9 diesel, 105 CP.

[contextly_auto_sidebar id=”yIbGLhHJNmZEM632Yc9vcLDua48ij5TZ”]

Sibiul, tot cel mai ieftin
Dacă luăm un alt exemplu, şi anume o Skoda Fabia, motor de 1.4 L benzină, 101 CP, cea mai ieftină poliță RCA se găsește în Sibiu. În funcție de categoria de vârstă, diferența de preț este însă chiar mai mare față de cea de la Volkswagen. Astfel, păstrând ceilalți factori egali (stare civilă, numărul de copii, istoric de daune), un tânăr de 26 de ani din București va plăti în medie 2.385 lei pe RCA, de circa 4,3 ori mai mult decât o persoană în vârstă de 52 de ani. Pe de altă parte, un tânăr poate economisi până la 200 lei dacă își încheie o poliță pe un an în loc de șase luni. Termenul de valabilitate al poliței este important întrucât diferența de preț dintre un RCA pe 6 luni și unul pe un an poate fi și de 10-20%.

Cum se calculează
Metodologia de calcul pentru asigurările RCA este diferită în funcție de asigurător. Factorii de care se ține cont în calculul poliței sunt variați și iau în considerare și istoricul de daunalitate al persoanei care încheie asigurarea. Principalii factori de care se ține cont în calculul prețului asigurării RCA sunt vârsta (cu cât vârsta persoanei care încheie polița este mai mică, cu atât prețul asigurării crește), localitatea (companiile de asigurări analizează situația daunelor la nivel de județ și calculează niște tarife mai mari pentru zonele în care se petrec mai multe accidente), motorul (deținătorii de mașini cu motoare puternice plătesc sensibil mai mult decât cei care conduc mașini cu motoare mici), istoricul de daune (începând cu 1 ianuarie 2010, societățile de asigurare din România au implementat sistemul bonus malus, sistem care majorează sau scade valoarea unei polițe RCA în funcție de istoricul de daunalitate al șoferului).

Ultima oră

4 răspunsuri la “SIBIUL are printre CELE MAI IEFTINE ASIGURĂRI RCA din țară”