blocuri de gheață pe râul seviș și pericol de inundație a nouă locuințe

În cursul zilei de ieri, 11 ianuarie, pe râul Seviș, în dreptul localității Șelimbăr s-a format un zăpor de gheață, care a dus la creșteri ale nivelului apei în amonte, fiind afectate de inundații o curte și 2 subsoluri ale unor gospodării și 9 locuințe în faza de construcție.gheata

Situația pe râul Seviș a fost remediată de către Comitetul Local pentru Situații de Urgență Șelimbăr, care a acționat cu un buldoexcavator, distrugând podul de gheață și degajând cursul apei.
Pentru evacuarea apei din subsolurile afectate s-a acționat cu  o vidanjă și două motopompe, nefiind nevoie de evacuarea persoanelor din zonă.
În continuare, pentru prevenirea desprinderii premature a gheţurilor din albii şi antrenarea sloiurilor peste formaţiunile de gheţă din aval, ce au ca efect formarea zăpoarelor, cu creşteri bruşte ale nivelului apei în amonte, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Cpt. Dumitru Croitoru” al Județului Sibiu execută misiuni de monitorizare pe râurile Sadu, Tălmacel și Seviș.

blocuri de gheață pe râul seviș și pericol de inundație a nouă locuințe

Cum se acționează în astfel de cazuri
Zăporul este definit drept un fenomen hidrometeorologic ce determină îngrămădirea sloiurilor de gheaţă pe un sector de apă curgătoare, cu îngustarea sau chiar blocarea secţiunii de scurgere, determinând ridicarea nivelului în amonte şi scăderea acestuia în aval.
În general, zăpoarele apar la temperaturi care se menţin pentru o perioadă îndelungată sub – 10 grade Celsius, fluctuaţii mari de temperatură de la zi la noapte şi de la o zi la alta.[contextly_auto_sidebar id=”ymMERpGVsbHyhGD1zsrz7q70NVMHr0Cw”]
Distrugerea zăpoarelor de gheață reprezintă intervenția operativă în scopul prevenirii situaţiei de urgenţă, limitării şi lichidării urmărilor acestor.
În cazul pericolului de inundaţii prin aglomerarea gheţurilor şi revărsarea apelor, se stabilesc următoarele mărimi caracteristice:
a) faza I – atunci când gheaţa se desprinde şi sloiurile curg pe cursul de apă şi apar mici îngrămădiri;
b) faza a II-a – atunci când sloiurile de gheaţă se aglomerează şi cresc nivelurile în amonte;
c) faza a III-a – atunci când sloiurile s-au blocat formând zăpoare ce conduc la producerea de pagube prin revărsare în amonte sau prin deplasarea sloiurilor în aval.
Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă iau măsuri de evitare sau de eliminare a blocajelor cu plutitori şi gheţuri, în special în zonele podurilor şi podeţelor, prizelor de apă, de evacuare a apei din intravilan.

Recomandări de la pompieri
Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Cpt. Dumitru Croitoru” al Județului Sibiu recomandă ca, în această perioadă, să se respecte următoarele măsuri:
    Supravegherea acumulărilor cu potenţial ridicat de risc;
    Acordarea unei atenţii deosebite pentru supraveherea cursurilor de apă mici, unde în cursul zilei, apa are o scurgere lentă, noaptea înghetând şi putând provoca inundaţii;
    Supravegherea zonelor vulnerabile la formarea zăpoarelor de gheaţă.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică