O perspectiva interesanta asupra contextului in care s-a derulat atacul islamist asupra redactiei Charlie Hebdo vine din partea unei autoritati in materie: Salman Rushdie, scriitorul britanic de origine indiana, laureat al premiului Booker.
Impotriva sa, fostul lider suprem religios din Iran, ayatollahul Khomeini, a emis o fatwa (un decret) de condamnare la moarte. Motivul: volumul „Versetele satanice” al lui Rushdie, considerat ofensator la adresa profetului Mohammed.
Rushdie a dat publicitatii o declaratie in urma atacului de la Paris. Religia, o forma medievala de abandonare a ratiunii, devine o amenintare reala la adresa libertatilor lumii atunci când se combina cu armele moderne (…)
Acest totalitarism religios a provocat o mutatie mortala in inima Islamului si vedem consecintele tragice astazi, la Paris. Sunt alaturi de Charile Hebdo si asa trebuie sa fim cu totii, pentru a apara arta satirei care a fost intotdeauna o forta a libertatii impotriva tiraniei, necinstei si prostiei. Respectul pentru religie a ajuns sa insemne „teama de religie”. Religia, la fel ca alte idei, merita sa fie criticata, satirizata si, da, tratata fara teama cu lipsa de respect”.