VIDEO Povestea FRAPANTĂ a Muzeului Farmaciei din Sibiu

Muzeul de Istoria Farmaciei din Sibiu  a fost inaugurat oficial pentru public in 1972. Acesta face parte, inca de la initierea colectiei in 1950, din Muzeul National Brukenthal.muzeu sibiu

Acesta reprezinta prin profilul sau o raritate in peisajul muzeografic romanesc, dar si cel european. Infiintarea muzeului in Sibiu a avut o dubla motivare: aici a functionat prima farmacie de pe teritoriul Romaniei, atestata documentar in anul 1494, apoi in zona Sibiului s-a dezvoltat o bogata traditie a activitatii farmaceutice.

Cladirea, monument istoric de arhitectura
Cladirea ce adaposteste muzeul aflat in centrul istoric al Sibiului (Piata Mica) reprezinta un monument istoric de arhitectura cu elemente gotice si renascentiste ce dateza din anul 1568. Se disting spatiile boltite de la subsol si parter, deschiderile semicirculare sprijinite pe stalpi din piatra cu forme diferite, tronsonul boltit semicilindric, dar si structura plafoanelor interioare decorata cu tamplarie de epoca. Pe unul dintre stalpii exteriori care sprijina arcadele este incizat cu anul ridicarii cladirii. Aici a functionat La Ursul Negru (Die Apotheke Zur Schwarzen Beren) una dintre cele mai vechi farmacii sibiene, a treia in ordine cronologica, infiintata in jurul anului 1600. Numele La Ursul Negru i-a fost dat de farmacistul Johann Georg Kayser, care a cumparat farmacia in 1809. Din 1852 farmacia a devenit proprietatea farmacistului Gustav Adolf Kayser (1817-1878), fiul lui Johann Georg Kayser. Imobilul a folosit ca locuinta, oficiu si laborator al farmacistului diriginte, din 1760 pana in 1949.

Peste 6000 de piese…
Colectiile muzeului cuprind astazi 6642 de piese care aduc marturii valoroase pentru evolutia medicamentatiei si a tehnicilor farmaceutice de-a lungul a mai mult de trei secole si jumatate. In timp, colectia muzeului s-a diversificat si marit, cele peste 6000 de piese fiind structurate pe categorii: mobilier si accesorii specifice, recipiente farmaceutice (flacoane, borcane), instrumente de laborator, masini si aparatura caracteristica domeniului, instrumente si accesorii medicale, carti, documente, inventarul homeopatic (flacoane si truse). Aceste preparate medicamentoase, ustensile, recipiente, carti si documente istorice provin din centre renumite ale Europei precum: Viena, Dresda, Leipzig, Berlin, Stuttgart, Budapesta, Londra, Paris. Au fost achizitionate de catre farmacistii care profesau in Romania, constituindu-se astfel si un patrimoniu international.
Piesa cea mai veche din colectie este mojarul din bronz datat 1597 si donat de catre doctorul Ernest Klaus din Sibiu in 1977. Mojarele din bronz secolele XVII – XVIII, balantele si colectia de greutati farmaceutice din secolele XVIII – XIX, mobilierul, recipientele din lemn sunt piese de rezistenta ale colectiei. Vedeta este dulapul medicului sibian Andreas Thench, datat 1703.
Tematica expozitiei de baza cuprinzand peste 60% din colectie, a fost modificata o singura data de-a lungul timpului, conceptul general fiind cel adoptat in 1972, cu schimbari in 1993.
[contextly_auto_sidebar id=”iH12HStTTsBH1v2zCaSuLOb6TBVhvdFV”]
Organizarea Muzeul de Istoria Farmaciei
Muzeul este organizat dupa modelul unei farmacii clasice. Vizitatorul patrunde in oficina, element traditional in configuratia farmaciilor (prezentare, preparare si vindere a produselor medicamentoase). Pana in secolele XVII – XVIII, in oficina avea acces doar farmacistul. Pacientul ii inmana farmacistului retetele printr-o fereastra mica situata la intrare. Cu timpul, farmacia de oficina a permis clientului sa asiste la pregatirea remediilor simple. In centrul oficinei se afla masa de receptura, care avea functie atat de tejghea pentru vinderea medicamentelor, cat si pentru prepararea remediilor. De aici si numeroasele sertare din lemn si dulapuri care deserveau pastrarii remediilor si a componentelor lor. Trecerea din oficina spre laborator se face printr-un hol, unde sunt expuse diferite obiecte utilizate in tehnica farmaceutica si medicala. Spatiul unde a fost reconstituit laboratorul farmaceutic al secolelor XVIII–XIX ilustreaza complexitatea proceselor de elaborare a medicamentelor si evolutia acestora. Ultima sala a expozitiei este rezervata homeopatiei.

CITEȘTE CONTINUAREA ARTICOLULUI AICI

Ultima oră