zgomote wireless: acest om poate auzi wifi-ul
frank swain wi-fi
Jurnalistul Frankl Swain percepe sunetele rețelelor wifi

Dacă v-ați conectat la internet înainte de anul 2000, este imposibil să nu vă aduceți aminte de sunetul iritant pe care îl făcea conexiunea prin dial-up! Astăzi, singurul zgomot este doar cel produs de tastatură în momentul în care introduci parola de wi-fi. Însă nu și pentru Frank Swain, omul care poate sa audă wi-fi oriunde se duce. În ciuda a ceea ce ați putea crede, nu are o mutație genetică rară, ci are un dispozitiv auditiv supraalimentat și un software foarte inteligent.wifi sunet
Swain a început să își piardă auzul de când avea 20 de ani și și-a montat aparatul auditiv în urmă cu doi ani. Însă, interesul său nu s-a limitat doar la recrearea peisajului sonor pe care începuse să îl părăsească treptat, ci voia să ajungă să audă ceea ce urechea umană nu percepe în mod natural – comunicarea wireless.
Pentru a reuși acest lucru, Swain și-a unit forțele cu artistul sonor Daniel Jones. Cu ajutorul unei burse de cercetare oferite de o organizație caritabilă din Regatul Unit, cei doi au construit Phantom Terrains, un dispozitiv care face wi-fi-ul dedectabil. Software-ul, care se introduce într-un iPhone hack-uit, reglează câmpurile de comunicare wireless. Folosind senzorul wi-fi încorporat, software-ul este capabil să adune informații și detalii cum ar fi numele router-ului, modurile de criptare și distanța la care se află dispozitivul.
„Puterea semnalului, direcția, numele și nivelul de protecție ale acestora sunt traduse într-un canal audio care este format din straturi principale și secundare: impulsurile îndepărtate scot sunete de tip click și pop, ca un instrument Geiger, în timp ce impulsurile puternice cântă ID-ul rețelei sub forma unei melodii care se repetă”, scrie Swain într-un eseu din New Scientist. „Sunetele sunt transmise constant într-un aparat auditiv. Stratul audio în plus este amestecat cu sunetele normale emise de aparatul auditiv; pur și simplu devine o parte a spectrului meu audio. Atât timp cât am telefonul la mine, mereu o să pot să ascult wi-fi-ul”.
Având în vedere că nu există încă un tratament pentru a-i readuce auzul lui Swain, această nouă tehnologie îi permite să perceapă sunete din lumea noastră pe care nimeni altcineva nu le poate auzi; mai mult decât atât, cei doi – Swain și Jones, se gândesc deja la alte sunete pe care le pot adăuga la repertoriu.

undelew wifi nu le putem percepe dar pot fi fotografiate cu filtre speciale
Undelew wifi nu le putem percepe dar pot fi fotografiate cu filtre speciale

Ultima oră

Comentariul meu