BECUL SOLAR e lumina săracilor
Alfredo Moser
Alfredo Moser in atelierul sau

Alfredo Moser este un mecanic de origine braziliană care a avut o idee genială în anul 2002; ideea a survenit în urma unei pene de curent în Uberaba, oraşul în care locuieşte şi care se află în sudul Braziliei.
Pierzându-şi încrederea în electricitatea tradiţională, sătul de constantele întreruperi de curent, Moser a început să cocheteze cu ideea refracţiei luminii în apă şi, la scurt timp, a inventat becul solar. Invenţia este una foarte simplă şi poate fi pusă în practică de oricine; ai nevoie de o sticlă de 2 litri de apă plină în care se adaugă un pic de clor (împotriva formării de alge). Sticla se fixează într-o gaură în acoperiş şi se etanşează cu răşină de poliester.
Rezultatul este unul fabulos! Iluminare gratuită şi ecologică, utilă mai ales în mahalale şi ghetouri, unde construcţiile sunt într-o stare destul de precară, majoritatea neavând nici măcar ferestre.
În funcţie de intensitatea solară, puterea acestor becuri artizanale oscilează între 40 şi 60 de W. Moser spune despre invenţia sa într-un interviu pentru BBC: „Este o lumină divină. Dumnezeu a făcut soarele pentru noi toţi, iar lumina este pentru toţi. Nu te costă absolut nimic şi este imposibil să te electrocutezi”.
În afara faptului că inventatorul primeşte o sumă modică pentru instalarea becului solar în casele şi în magazinele locale, ideea sa nu l-a îmbogăţit, iar bărbatul nici nu a pretins acest lucru. De ceea ce nu duce însă lipsă este de un mare sentiment de mândrie: „Cunosc un bărbat care a renunţat la electricitate şi şi-a instalat becul solar, iar într-o lună a reuşit să economisească suficienţi bani pentru a-i cumpăra fiului său nou-născut cele necesare pentru un bebeluş”, povesteşte fericit Moser.
O idee care a făcut înconjurul lumii
Ingenioasa invenţie nu a rămas în favelele braziliene, iar în ultimii doi ani becul solar a cunoscut o mare notorietate în toată lumea.
De exemplu, Fundaţia MyShelter din Insulele Filipine a acceptat cu mare drag ideea şi acum o foloseşte, la rândul ei, pentru a ilumina case. MyShelter se specializează pe construcţii alternative, utilizând materiale precum bambus, cauciuc sau hârtie, aşa că invenţia lui Moser se potriveşte de minune cu strategia ecologică a fundaţiei.
În Filipine, unde 25% din populaţie trăieşte la limita sărăciei, iar electricitatea este foarte scumpă, există deja 140,000 de locuinţe care au recurs la acest sistem alternativ de iluminare.
Directorul executiv al fundaţiei MyShelter, Illac Angelo Díaz, spune că becul solar a ajuns în cel puţin cincisprezece ţări, printre care India, Bangladesh, Fiji sau Tanzania.
„Nu m-am gândit niciodată că invenţia mea va avea un asemenea succes. Mi se face pielea de găină când mă gândesc”, spune Alfredo Moser emoţionat.

Ultima oră