așa ne îndrăgostim: cele 5 legi ale atracţiei

legea atractieiCunoaştem mii de persoane în viața noastră, însă foarte puţine dintre ele ne atrag atenţia cu adevărat, şi doar câteva ajung să reprezinte perechea potrivită. De ce îi considerăm pe unii candidaţii perfecţi? Ce ne atrage, de fapt, la o persoană?
Aceste întrebări i-au preocupat atât pe filozofii întregii istorii de până astăzi, cât şi pe pshihologi. Şi, deşi pare un subiect mai vechi decât omenirea însăşi, în fiecare an sunt publicate noi studii în ceea ce priveşte acest aspect al vieţii personale.
Studiile cu privire la modul în care ne alegem perechea se bazează, mai mult sau mai puţin, pe aceleaşi două teorii principale:
Teoria evoluţionistă presupune că modul în care ne alegem jumătatea se bazează pe criterii pur biologice: ne căutâm un partener cu care să avem cele mai mari posibilităţi de reproducere şi supravieţuire. Datorită acestui lucru, bărbaţii preferă femeile mai fertile (adică mai tinere) şi cu gene mai bune (adică mai frumoase), iar femeile preferă bărbaţii care garantează stabilitatea unei familii (mai implicaţi şi cu o situaţie financiară mai bună).
Teoria socială susţine faptul că alegerea perechii se face în funcţie de procesele sociale, nu de cele biologice. Conform teoriei sociale, legile atracţiei sunt ghidate de rolurile pe care bărbaţii şi femeile le îndeplinesc în societate. Prin urmare, căutăm persoana pe care mediul nostru social speră să o întâlnească. Conform psihologului Alice Eagly, una dintre susţinătoarele principale ale acestei teorii, femeile se simt atrase de bărbaţii cu mai mulţi bani şi mai multă putere deoarece societatea le-a limitat posibilitatea de a avea aceste lucruri prin forţele proprii, şi nu din cauză că biologia le împinge spre această alegere, aşa cum susţin evoluţioniştii.

AFLĂ AICI CARE SUNT LEGILE ATRACTIEI CARE NE ADUC IMPREUNĂ

 

Ultima oră

Comentariul meu