De când cu cele întâmplate pe lacul Siutghiol, mi-am întărit convingerea că pentru a nu mai trăi asemenea tragedii,  statul român trebuie să fie urgent reformat din temelii. Și unele din cele mai grave componente ale sale sunt organizarea administrativă, centralismul și pregătirea funcționarilor din acest sistem. Atât cât l-am cunoscut, la „interior”, statul român, în zona administrației publice, a devenit piatră de moară legată de societatea noastră în ansamblul ei. Toată suflarea românească suferă din caza asta. În afara comenzilor dirijate de la centru, ca pe vremea lui Ceaușescu,  nimic din funcționarea instituțiilor nu amintește, măcar, că acum 25 de ani ne-am despărțit de Ceaușescu.

„Aparatul” funcționăresc este format din oameni angajați „după ochi”, munca lor devine, la un moment dat, rutină, la care nimeni nu renunță, ședințele sunt formale – doar ca să dea bine șefilor ierarhici, iar despre proceduri, ce să mai vorbim? Ele sunt, dar lipsesc cu desăvârșire.

În cazul Siutghiol, în opinia mea, s-a dovedit că nici măcar după precedentul caz tragic, din Apuseni, șefimea și toată funcționărimea nu s-au trezit: procedurile sunt doar ca să fie – pe hârtie. Practica, însă, le omoară prin nefolosire. Antrenamentele oamenilor pentru situații de urgență abia dacă sunt respectate de cei în haine militare. În rest, partea civilă a administrației, deși are mulți șefi în componență, se face că lucrează.

Ca să mă credeți că este așa, vă invit să urmăriți, pe adresa de mai jos, declarația celui mai important martor al tragediei de la Siutghiol. Vă veți convinge că tragedia de la Marea Neagră, după cea din Munții Apuseni sunt dovezi că, după un sfert de veac, administrarea treburilor publice, în România, se face după sistemul comunist, dar mai rău decât atunci.  Este ceva mai mult ca prezentul bolnav în care trăim!

DECLARAȚIA UNUI ROMÂN CU INIMA ARSĂ CĂ NIȘTE OAMENI

AU MURIT SUB OCHII STATULUI ROMÂN

http://adevarul.ro/locale/constanta/exclusiv-gheorghita-barcagiul-ajuns-epava-autoritatilor-am-tras-coada-elicopterului-gasit-doctorita-apa-pompierii-nu-aveau-nimic-ei-1_54907885448e03c0fdce6711/index.html

 

Ultima oră

Comentariul meu