INTERVIU cu "descoperitorul lui Iohannis", profesorul Paul PHILIPPI - "După cum îl știu, el se va ține de ceea ce a promis. Eu cred că marele pericol este mlaștina bucureșteană"

Peste câteva zile, fostul primar al Sibiului, Klaus Iohannis va depune jurământul ca Președinte al României. Probabil că destinul lui Klaus Iohannis nu ar fi fost același, dacă drumul său nu s-ar fi încrucișat cu cel al actualului președinte de onoare al FDGR, profesorul Paul Philippi.

Sas, de loc din Brașov, profesor universitar, teolog și politician, Paul Phlippi, membru fondator al FDGR în 1989 și președinte al Forumului între 1992-1998 a sărbătorit 91 de ani pe 21 noiembrie. Ce cadou mai frumos putea primi Paul Philippi, considerat mentorul lui Iohannis, decât victoria primarului Sibiului în Alegerile Prezidențiale. 

Paul Philipi a povestit pentru Ora de Sibiu cum întâmplarea a făcut să-l cunoască pe Klaus Iohannis iar apoi să-i deschidă drumul spre cea mai mare funcție publică din Sibiu, cea de Primar. Deschis la vorbă și înconjurat de o aură de înțelepciune, Philippi ne-a primit în biroul lui de la Forumul German și a vorbit sincer în interviul acordat  oradesibiu.ro despre calitățile și defectele lui Klaus Iohannis, despre cine l-a recomandat prima oară și toate conjuncturile care au făcut din profesorul de fizică de la liceul Brukenthal, șeful de stat de astăzi. Interviul a fost realizat pe 19 octombrie, cu o zi inainte ca BEC să anunțe oficial victoria lui Klaus Iohannis în turul doi al Alegerilor Prezidențiale.

Citiți mai jos interviul despre Klaus Iohannis cu profesorul Paul Phillipi sau urmăriți înregistrarea acestuia:

video
play-sharp-fill

Cum l-ați descoperit pe Klaus Iohannis?

Eu știam că este profesor de fizică la Liceul Brukenthal. Și atunci inspectorul general adjunct trebuia să fie înlocuit. Nu mai știu din ce motive. Și atunci am fost întrebat cine poate să îl înlocuiască! Și ne-am orientat și am spus: UITE, ar fi unul care ar putea să îl înlocuiască. (..) După un an inspectorul general trebuia să fie schimbat și el a fost numit de ministrul Marga.

Cum ați ajuns la numele Iohannis? De ce l-ați ales pe Klaus Iohannis atunci?

Nu suntem atât de mulți sași în oraș, așa că trebuia să ne orientăm care dintre noi ar putea să ocupe acest loc.

Ce îl recomanda pe tânărul Klaus Iohannis atunci?

Păi probabil faptul că mai mulți oameni, dar de exemplu domnul Bottesch, care era coleg cu el. Pe el ca om îl recomanda faptul că era un om plin de energie și cu putere de organizare.

paul philippi
Cum l-ați cunoscut pe Klaus Iohannis?

Eu nu l-am cunoscut decât când a fost numit inspector general adjunct. Până atunci nici nu auzisem de el. Nu îl știam deloc!

Care a fost prima impresie când l-ați cunoscut?

Mi s-a părut că e un om hotărât, un om ponderat și cu energie și putere de organizare. Mi-a lăsat de la început o bună impresie.

Cum ați ajuns la candidatura lui Klaus Iohannis pentru funcția de primar al Sibiului în 2.000?

Atunci veneau alegerile pentru primărie și Consiliul Județean și ne-am făcut tot felul de gânduri și ne-am gândit cine ar putea să ne reprezinte ca și candidat la funcția de primar. Și am ziscă ar fi bine dacă l-am delega pe el, pe Iohannis. Și l-am întrebat, iar el a acceptat și uite așa a ajuns primar al Sibiului! Nu ales de noi ci de majoritarea românească!

Vă așteptați atunci să ajungă primar? Cum a venit vestea asta?

Nu am fost siguri deloc! Mai degrabă am fost surprinși! Nu aș putea în procente câte șanse am crezut eu atunci că ar fi avut Iohannis. Pot să spun însă că a fost omul cel mai potrivit dintre noi și iată că a avut succes și a fost ales.

Când a candidat la primărie era creditat cu șanse mici. Acum iarăși la președinție a fost creditat cu șanse mai mici decât Ponta! Cum a fost între cele două tururi? Care era atmosfera în FDGR și cum ați privit dumneavoastră lucrurile?

Sigur că toți eram nesiguri că va reuși să iasă președinte, dar știam că el este un cal de luptă foarte bun și iată că a ajuns și la președinție!

Paul Philippi a citit cartea autobieografică a lui Klaus Iohannis
Paul Philippi a citit cartea autobieografică a lui Klaus Iohannis

Cum era Klaus Iohannis acum 14 ani și cum îl vedeți acum?

Acum 14 ani? Era profesor de fizică (zâmbește..). După ce a fost ales Inspector General Adjunct îl știam mai mult de la colegii lui de catedră..

Cum ați privit candidatura lui Iohannis la președinția României?

Eu personal nu am prea fost pentru intrarea lui în partide, în PNL și că a părăsit FDGR-ul și a intrat într-un partid. Asta nu a fost placul meu, dar iată că el a decis asta și a ieșit bine.

A trădat Klaus Iohannis FDGR-ul când a plecat la PNL?

NU! El este și rămâne membru al FDGR-ului. Este membru simplu. Forumul nu este partid, iar fiecare membru al forumului poate să fie și în partid.

Care e cea mai mare calitate a lui Klaus Iohannis din punctul dumneavoastră de vedere?

Corectitudinea sa! Este un om foarte corect și foarte decis, cu viziuni clare.

Ce defect credeți că are Klaus Iohannis?

Fiecare om are defecte. Așa este. Poate că uneori e prea decis! Pentru funcția de președinte nu e un dezavantaj. Poate doar pentru relații personale să fie!

Una dintre temele prin care s-a încercat discreditarea lui Iohannis în campania electorală a fost faptul că el nu ar fi de etnie română. Cum se vede lucrul acesta din punctul dumneavoastră de vedere?

Aceasta este o reminescență din secolul 19, unde noi cu toții ne-am luptat pe criterii de etnie. (..) Această discriminare e învechită pentru un stat democrat. (..) Dacă sasul este bun pe postul său, atunci se poate alege și sasul. El nu a făcut o politică săsească, ci una bună și de asta a fost ales.

Ce sfat îi dați lui Klaus Iohannis, acum că a plecat de la Sibiu ca să fie președintele tuturor românilor?

Eu nu sunt sfetnic al președintelui statului, dar îi transmit să rămână la fel de ponderat cum a fost în totdeauna și să își păstreze viziunea sa foarte clară și nepartinică.

Se pare că sunt șanse să se continue la Sibiu cu tradiția de a fi un primar din FDGR. Cum comentați acest aspect?

Noi vom prezenta un candidat la funcția de primar.

Este Astrid Fodor candidatul potrivit din partea FDGR?

Asta nu știu acum. Încă nu s-a luat vreo decizie și nu aș vrea să îmi exprim o opinie personală. Știu însă că avem persoane care pot să candideze și vom decide pe cine vom desemna. Se află și doamna Fodor printre posibilii candidați. Asta, fără îndoială! Eu cred că ea a continuat foarte bine proiectele lui Klaus Iohannis, în perioada în care i-a ținut locul la Primărie.

Credeți că ar putea să fie sibienii sceptici în a avea o femeie în funcția de primar?

Dacă e o femeie care are calitățile de primar, atunci de ce să nu fie aleasă? Nu mai suntem ”sexiști” ca să spun așa. (..)

În cei 14 ani în care Klaus Iohannis a fost primar la Sibiu, oamenii l-au recepționat ca fiind un om sobru și serios. S-a mai schimbat el din acest punct de vedere?

Este sobru! Asta să fie clar pentru toată lumea. Asta e o calitate a lui pe care am uitat să o menționez. El este mai reținut așa și nu vorbește mult. Prietenii jurnaliști mi s-au plâns că răspunde cu DA și NU. Nu știu dacă s-a schimbat sau nu. (..) Poporul român poate că ar vrea să aibă pe cineva mai vorbăreț și mai glumeț la președinte. Vă asigur însă că e un om care știe să râdă și care știe să se facă plăcut.

Ce vă place cel mai mult la Iohannis?

Claritatea și sobrietatea.

Ce nu vă place la el? E ceva care nu vă place?

Nu prea… Nu vă pot spune. Trebuie să îmi răscolesc adânc în minte ca să găsesc ceva, dar nu cred că am ce să găsesc.

Cum poate să câștige președintele Klaus Iohannis dragostea poporului și a oamenilor?

Dacă se ține de promisiuni. Și după cum îl știu el se va ține de ceea ce a promis. Eu cred că marele pericol este mlaștina bucureșteană.

De ce toată lumea spune că dumneavoastră sunteți descoperitorul lui Klaus Iohannis?

Păi întrebați oamenii.. (zâmbește) A fost atunci un sfat și l-am urmat și l-am propus ca inspector general adjunct. Am mers cu ea la prefectul de atunci și i-am spus că avem un candidat!

Este trist pentru Sibiu că pleacă Klaus Iohannis?

Pentru mine este trist, DA! Aș fi preferat să îl țin la Sibiu. Pierdem un primar și un președinte al FDGR-ului. S-ar putea spune că e un sacrificiu. Dacă e în favoarea țării, atunci noi îl acceptăm.

Profesorul Paul Philippi, 19 noiembrie, 2014
Profesorul Paul Philippi, 19 noiembrie, 2014

Ultima oră

Comentariul meu

Publică