Calitatea apei monitorizată de elevii din Avrig și Mârșa

Cu ocazia Zilei Mondiale de Monitorizare a Calității Apei, SC Apă – Canal S.A. Sibiu a implicat în această activitate elevii din localitățile Avrig și Mârșa. Elevii au fost răsplătiți pentru atenția cu care au urmărit explicațiile prin premii-surpriză constând în materiale informaționale și promoționale despre proiect.uzina de apa 2

Evenimentul urmărește creșterea conștientizării publicului în privința importanței protejării resurselor de apă mondiale, prin încurajarea oamenilor să desfășoare o monitorizare elementară a apelor din zona în care locuiesc și să participe în viitor la protejarea acestei resurse.
Ziua Mondială a Monitorizării Calității Apei este sărbătorită oficial în data de 18 septembrie dar monitorizarea și evenimentele educaționale pot să aibă loc oricând, din 22 martie și până în 31 decembrie. Reprezentanții Apă – Canal S.A. Sibiu au fost alături de elevi din ciclul primar al Liceului Teoretic ”Gheorghe Lazăr” din Avrig la sfârșitul lunii noiembrie, iar în 11 decembrie, elevi din ciclul primar și gimnazial de la Liceul Tehnologic din Mârșa au putut să testeze parametrii de bază ai apei (aciditate, turbiditate, determinarea clorului din apă). Analizele efectuate de fiecare dintre copii au dovedit că apa livrată prin intermediul rețelelor de distribuție este potrivită consumului și corespunde standardelor de potabilitate.
Monitorizarea calității apei este efectuată în permanență prin Laboratorul de analize apă potabilă și ape uzate al SC ”Apă Canal” SA Sibiu, ce a fost certificat anul acesta de către Asociația de Acreditare din România – RENAR, o recunoaștere a calității serviciilor asigurate, la nivelul tuturor localităților din aria de operare, și a competențelor și performanțelor personalului și a dotărilor existente. Acest lucru înseamnă că analizele, încercările și determinările efectuate sunt recunoscute la nivelul tuturor instituțiilor de control, oferind siguranța monitorizării continue a proceselor de potabilizare a  apei brute și epurare a apelor uzate. Anual, sunt prelevate aproape 1.300 de probe din cele 6 stații de potabilizare a apei din aria de operare, iar în cele 10 stații de epurare au loc 1.500 de prelevări de apă uzată și nămol, calitatea apei deversate în natură după epurare fiind urmărită prin peste 1.200 de probe recoltate.
Elevii au putut afla mai multe informații despre Proiectul implementat în prezent de către S.C. Apă – Canal S.A. Sibiu, „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județele Sibiu și Brașov”, cofinanțat din Fondul de Coeziune, prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu și despre lucrările ce se efectuează în localitățile Avrig și Mârșa în cadrul contractelor de lucrări CL 1 ”Extinderea și reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare din localitățile Avrig și Mârșa” și CL 2 ”Stație de epurare ape uzate menajere pentru localitățile Avrig și Mârșa precum și reabilitare mecanică și electrică a captării Avrig”.
Finalizarea celor două contracte, ce însumează investiții de peste 26 milioane de lei pentru Avrig și Mârșa, va aduce schimbări importante pentru calitatea mediului și a vieții celor aproximativ 14.600 de locuitori, realizându-se premisele unei dezvoltări durabile în regiune.
Elevii au fost răsplătiți pentru atenția cu care au urmărit explicațiile prin premii-surpriză constând în materiale informaționale și promoționale despre Proiect și jocuri educaționale realizate în cadrul Programului “Prietenii apei”, derulat de „Apă Canal” SA Sibiu, cel mai amplu de acest gen al unui operator de servicii publice din România.

Ultima oră