a fost aprobat ghidul de dezvoltare al sibiului pentru următorii 10 ani. uite ce conține!

Primăria Sibiu împreună cu Fundația Heritas a finalizat elaborarea Ghidului de Dezvoltare al Municipiului Sibiu pentru perioada 2014 – 2024, un document care rezumează direcțiile de dezvoltare ale orașului pentru următorii 10 ani, acestea fiind stabilite în urma analizei datelor și consultărilor publice. Prin obiectivele propuse, noul Ghid continuă proiectele celor 10 ani precedenți.sibiu

“Acesta este mai mult decât un simplu act administrativ care exprimă viziunea administrației locale. Documentul este în fapt rezultatul unor ample consultări publice pe care le-am organizat atât cu instituții publice și specialiști, cât și cu ONG-uri, diverse asociații și simplii cetățeni. Pentru noi a fost important să aflăm direcția în care cetățenii și actorii publici doresc ca orașul să se dezvolte, pentru că sprijinul comunității în eforturile administrației locale este extrem de important. De aceea, cred că Ghidul este un document reprezentativ și va fi un instrument foarte bun pentru noi, ajutându-ne să stabilim prioritatea investițiilor viitoare” a subliniat viceprimarul Astrid Fodor.
Este important de asemenea să subliniem faptul că documentul este sincronizat și cu tendințele europene și internaționale în domeniul dezvoltării comunităților, fiind subliniate mai ales prevederile strategiei Europa 2020 care prevede dezvoltarea inteligentă, durabilă și incluzivă în domeniul economiei, ocupării populației, creșterii eficienței energetice, educației, reducerii emisiilor nocive, turismului, culturii și sportului.
În prima parte a Ghidului este descrisă situația actuală a municipiului Sibiu: tendințele demografice, resursele bugetare, calitatea vieții, situația educației, gradul de dezvoltare urbană, mediul economic, structura forței de muncă, veniturile populației și mediul cultural. Sunt analizați aici și factorii care infuențează calitatea vieții, implicarea mediului privat în viața comunității, locuințele și spațiile verzi, infrastructura și transportul public.
De aici rezultă ariile în care trebuie intervenit pentru ca dezvoltarea Sibiului să fie în continuare armonioasă, iar orașul să se îndrepte în direcția corectă. Spre exemplu, mediul economic trebuie orientat spre domenii care au impact direct în comunitate prin crearea de locuri de muncă, trebuie încurajată o implicare mai accentuată a societății civile, trebuie creată o ofertă de servicii pentru toate categoriile de vârstă, este necesară creșterea condițiilor de trai în zonele rezidențiale, precum și diversificarea ofertelor de petrecere a timpului liber.

Documentul stabilește patru direcții principale de dezvoltare pentru următorii 10 ani:
•    Sibiu – oraș al culturii și al sportului
•    Sibiu – oraș inovativ și prosper
•    Sibiu – oraș verde și responsabil
•    Sibiu – oraș al comunităților

Aceste direcții de dezvoltare vor polariza proiectele de investiții ale administrației locale, iar scopurile următorilor 10 ani se vor referi la păstrarea și consolidarea identității orașului prin dezvoltarea unor programe în domeniul patrimoniului și al culturii, susținerea rolului social al culturii și sportului, creșterea notorietății orașului la internațional, promovarea unui mediu economic dinamic, susținerea unei dezvoltări durabile, integrarea într-un context regional al orașului și asigurarea unei bune guvernări a Sibiului.

Mai detaliat, iată câteva dintre obiectivele propuse:
o    Diversificarea ofertei culturale, reabilitarea patrimoniului arhitectural și a spațiilor urbane
o    Valorificarea peisajului natural
o    Încurajarea dezvoltării sportului de masă și diversificarea infrastructurii sportive
o    Încurajarea activităților culturale în cartiere
o    Utilizarea instrumentelor specifice sectorului tehnologiei informației ca vector de promovare
o    Dezvoltarea Aeroportului Internațional Sibiu
o    Susținerea domeniilor economice care creează valoare adăugată
o    Asigurarea infrastructurii care să atragă noi investitori
o    Creșterea și diversificarea ofertei de locuri de muncă
o    Stimularea parteneriatelor public – private
o    Susținerea producătorilor locali și crearea unei rețele care să promoveze aceste produse
o    Diversificarea infrastructurii culturale
o    Susținerea dezvoltării unor platforme educaționale multisectoriale
o    Diversificarea ofertei și a infrastructurii turistice
o    Stimularea dezvoltării și diversificării infrastructurii medicale și susținerea unor campanii de conștientizare a populației
o    Susținerea dezvoltării învățământului dual,
o    Stimularea cercetării
o    Stimularea programelor de formare profesională continuă
o    Stimularea cooperării între administrațiile locale din Sibiu și zona acestuia
o    Promovarea unor acțiuni pentru regenerarea și restructurare urbană, extinderea orașului prin acțiuni de urbanizare
o    Dezvoltarea de tip multifuncțional a diverselor zone a orașului
o    Extinderea spațiilor verzi și protejarea celor existente
o    Colectarea și gestionarea deșeurilor, reducerea emisiilor de carbon, reducerea consumului de energie și producția energiei din surse regenerabile
o    Fluidizarea traficului și dezvoltarea transportului public, în paralel cu promovarea utilizării bicicletei
o    Implicarea cetățenilor în procesul decizional și o mai mare transparență a administrației locale
o    Promovarea voluntariatului
o    Integrarea persoanelor defavorizate în implicarea lor în viața orașului

Documentul detaliază fiecare dintre aceste obiective care vor duce Sibiul spre o dezvoltare durabilă în următorii zece ani, prin concursul autorităților, a mediului de afaceri și a întregii comunități.

Ultima oră

Comentariul meu