VIDEO DE LA CERNOBÎL: Cu drona în orașul FANTOMĂ

Orașul-fantomă Pripyat s-a transformat, după dezastrul nuclear din 1986, într-unul dintre orașele cele mai misterioase din lume, cu un interes turistic foarte ridicat. Posibilitatea de a vizita un oraș care pare complet funcțional, dar care este pustiu, i-a captat atenția cineastului Danny Cooke; astfel, Cooke, înarmat cu camera sa de filmat, cu o dronă și cu un detector de radiații Geiger a reușit să capteze niște imagini absolut impresionante.

cernobal
Unicul semn de viață din Pripyat îl reprezintă flora – plante și copaci care cresc printre ruinele unui oraș devastat de catastrofa nucleară de la sfîrșitul anilor ’80, Din când în când, turiștii se apropie, curioși să vadă cu ochii lor sechelele lăsate de acest eveniment sumbru al istoriei, iar această curiozitate reprezintă singura atingere umană pe care orașul fantomatic o mai simte.
În urma exploziei nucleare, Cernobîlul și locuitorii săi au încetat pur și simplu să mai existe și au devenit un alt un capitol al istoriei. Cineastul Danny Cooke (freelancer și director de fotografie născut în sudul Angliei) a fost captivat de povestea acestui loc și a ținut foarte mult să arate lumii întregi imaginile sale cu orașul-fantomă, surprinse de dronă.
Cooke spune: „Cernobîlul este unul dintre locurile cele mai interesante și mai periculoase din lume. Dezastrul nuclear din 1986 – la un an după ce m-am născut, a avut un mare impact social la nivel mondial, inclusiv asupra familiei mele cu care locuiam în Italia la vremea aceea.”
Cineastul povestește că pe parcursul filmărilor a cunoscut mulți oameni interesanți, printre care și ghidul său, Yevghein și că peisajul este unul fenomenal. „Locul acesta îți crează o senzație de calm, de seninătate și, în același timp, de neliniște. Timpul pare suspendat, iar amintirile timpului trecut parcă revin și bântuie orașul.”

Pripya, orașul model al societății sovietice
Pripyat a fost  construit special pentru familiile muncitorilor centralei nucleare. A fost un oraș complet funcțional, cu teatre, cinematografe, restaurante, centre comerciale și cu o rețea de transport în comun. De asemenea, poziția orașului era una strategică – pamântul era fertil, clima era temperată și era situat lângă un râu.
O explozie în sectorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl, provocată de o supraîncălzire, a fost de ajuns cât să se sfârșeascî tot acest oraș și împrejurimile sale, inclusiv Pripyat; toți locuitorii au fost evacuați, iar zona aceasta a rămas părăsită și uitată de timp.

Ultima oră

3 răspunsuri la “VIDEO DE LA CERNOBÎL: Cu drona în orașul FANTOMĂ”