junii sibiului la 70 de ani – volum aniversar pentru cea mai veche formație de dansuri populare din românia

La aniversarea a şapte decenii de activitate neîntreruptă, Junii Sibiului sunt omagiaţi printr-un volum de excepţie: Junii Sibiului la 70 de ani. Acesta este editat bilingv, în română şi engleză, de Consiliul Judeţean Sibiu şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu, cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional.

coperta junii
Într-o prezentare modernă şi elegantă, cu execuţie tehnică ireproşabilă, cartea prezintă drumul parcurs de Junii Sibiului de la modesta formaţie de dansuri a Arsenalului, înfiinţată de Ioan Macrea în 1944, până la briliantul ansamblu profesionist de astăzi a cărui apariţie pe scenă îţi dă fiori, îţi taie realmente respiraţia şi te emoţionează până la lacrimi, aşa cum subliniază folcloristul Ilie Moise. Cartea se doreşte a fi şi un omagiu adus tuturor celor care au contribuit la devenirea Junilor Sibiului, şi un dar pentru publicul datorită căruia Junii Sibiului sunt astăzi nu doar cea mai veche formaţie de dansuri populare a României și una dintre cele mai vechi din Europa, ci şi unul dintre cele mai iubite ansambluri folclorice profesioniste.
Volumul este conceput sub forma unui dialog între cuvânt, muzică şi imagine, căci doar împreună cele trei pot reda parcursul de 70 de ani al acestui ansamblu.
Cartea se deschide cu mesaje din partea oficialităţilor şi un cuvânt înainte semnat de Silvia Macrea, manager CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu. Pentru redactarea Poveştii Junilor s-a apelat la folcloristul Ilie Moise, specialist reputat în plan naţional, care a surprins momentele cheie din istoria acestui ansamblu. O selecţie de fotografii din cele şapte decenii spune povestea în imagini a Junilor Sibiului. Cu siguranţă că multe momente din istoria ansamblului nu au putut fi marcate, nici nu ar fi fost posibil, căci de-a lungul deceniilor, ansamblul a susţinut peste 40.000 de spectacole şi peste 600 de turnee în România, întreaga Europă, America de Nord, Asia şi Africa, fiind recompensat cu peste 100 de premii naţionale şi 60 de premii internaţionale acordate de jurii de specialitate. În consecinţă, sunt surprinse cele mai importante momente din această prodigioasă activitate. Volumul se încheie cu gânduri transmise Junilor Sibiului de către prieteni ai ansamblului, personalităţi reprezentative în promovarea culturii tradiţionale.
Cartea este însoţită de un CD din repertoriul de astăzi al ansamblului şi un DVD cu imagini din Arhiva TVR şi Arhiva Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu.
Junii Sibiului la 70 de ani a apărut la Editura Universităţii Lucian Blaga din Sibiu şi poate fi achiziţionat la preţul de 19,29 lei de la sediul CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu, începând cu data de 2 decembrie 2014.

Ultima oră

Comentariul meu