klaus iohannis a stabilit care sunt consilierii pentru cotroceni. se caută o vilă de protocol pentru băsescu!

Președintele ales începe încetul cu încetul să se instaleze la Controceni. Practic de azi începe transferul de putere de la Băsescu către Iohannis. Primii care au mers să ia pulsul fiefului prezidențial au fost consilierii lui Klaus.

base si iohannis
Patru dintre membrii echipei lui Klaus Iohannis, George Scutaru, Andrei Muraru, Dan Mihalache şi Cosmin Marinescu, s-au întâlnit, miercuri, cu consilierii actualului preşedinte, pentru a gândi configuraţia noii Administraţii Prezidenţiale. Printre compartimentele noi ar urma să figureze unul constituţional şi altul pentru relaţia cu Republica Moldova.
Pregătiri se fac însă deja de mai bine de o săptămână şi pentru instalarea lui Klaus Iohannis la Bucureşti. La RA-APPS se aşteaptă un răspuns din partea lui Traian Băsescu în legătură cu momentul eliberării vilei Lac 3, actuala reşedinţă prezidenţială, existând însă şi o variantă de rezervă: Vila Lac 2, amenajată în acest moment doar parţial, în care a stat Vladimir Tismăneanu timp de 20 de zile, în perioada în care a condus Comisia prezidenţială pentru Condamnarea Comunismului.
În privinţa protecţiei, atât preşedintele ales, cât şi viitoarea primă doamnă, Carmen Iohannis, au deja dispozitive SPP care le asigură securitatea personală.

Lista scurtă a primilor consilieri
Cât timp preşedintele ales se va afla în Republica Moldova şi în vizita privată în Statele Unite, la Cotroceni se vor preda dosarele-cheie. Cele mai importante sunt cele care ţin de siguranţa naţională, de relaţia cu NATO şi cu Uniunea Europeană. Dacă pentru politică externă Iohannis nu a ales încă numele consilierului care va conduce Departamentul aflat acum în coordonarea Ancăi Ilinoiu, în privinţa Securităţii Naţionale şi-a desemnat colaboratorul care îl va urma la Preşedinţie. Deputatul George Scutaru, liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, membru al Comisiei de Apărare, a avut astăzi prima întâlnire cu Iulian Fota, de la care ar trebui să preia pe 21 decembrie Departamentul.

Între primii desemnaţi de Iohannis să poarte discuţiile de transfer de putere se numără şi Dan Mihalache, desemnat, deocamdată de principiu, şef al viitoarei Cancelarii, istoricul Andrei Muraru, fostul director al ICCMER şi viitor consilier prezidenţial pentru relaţia cu societatea civilă şi Cosmin Marinescu, conferenţiar la ASE şi viitor consilier prezidenţial pentru mediul de afaceri. Înainte de a face parte din stafful de campanie a lui Iohannis, toţi trei au fost în cercul apropiaţilor lui Crin Antonescu.

În noua configuraţie a Administraţiei Prezidenţiale, Departamentul Legislativ, ar urma să aibă un Compartiment Constituţional separat, iar cel de Politică Externă, unul pentru Relaţia cu Republica Moldova. Pentru coordonarea acestuia din urmă, în jurul lui Iohannis, este vehiculat numele sociologului Dan Dungaciu.

De asemenea, noul preşedinte ar intenţiona să îşi transfere la Bucureşti câţiva dintre colaboratorii mai vechi de la Primăria Sibiu. Printre ei s-ar afla, susţin surse politice, Simona Pop, favorită pentru coordonarea Departamentului pentru Educaţie şi Cercetare. În prezent, Simona Pop conduce serviciul pentru învăţământ preuniversitar al Primăriei Sibiu.

În planurile lui Klaus Iohannis s-ar afla însă şi păstrarea unei bune părţi a celor peste 200 de angajaţi actuali ai Preşedinţiei. Mai concret, între departamentele în care nu se preconizează nicio schimbare se numără cel de Protocol, condus de mai mulţi ani de ofiţerul SPP Delia Dinu, dar şi Cancelaria Ordinelor coordonată de Gheorghe Anghelescu. În discuţie pentru menţinerea status quo-ului ar fi şi Departamentul Managementul Resurselor care administrează propriu-zis Preşedinţia.

În prezent, Administraţia Prezidenţială are 16 departamente şi 198 de posturi, unele dintre acestea fiind deja vacante.

Lac 3 sau Lac 2. Se caută o reşedinţă în fondul de protocol
Până la instalarea oficială la Cotroceni, noului preşedinte i se caută în această perioadă şi o reşedinţă oficială pentru cei 5 ani de mandat. În prezent, varianta de lucru este aceea a instalării familiei Ioahannis în aceeaşi vilă în care au locuit în ultimii 10 ani Maria şi Traian Băsescu. Potrivit unor surse oficiale, până la această dată Secretariatul General al Guvernului nu a primit însă o notificare din partea Preşedinţiei privind data la care preşedintele în funcţie ar intenţiona să se mute într-o altă locuinţă.
După încheierea mandatului, Traian Băsescu are dreptul la o casă de protocol atribuită însă de Guvern, prin RA-APPS. Într-o astfel de situaţie se află imobile de protocol ca Vila Pictor Mirea, din str. G.D. Mirea nr. 4, unde locuieşte Emil Constantinescu, şi Palatul Elisabeta, reşedinţa Regelui Mihai I.
Vila Lac 3 în care locuieşte acum Băsescu este considerată, în stadiul de pregătire a mutării lui Iohannis, cea mai convenabilă pentru viitorul preşedinte având în vedere echiparea sa cu dispozitive de protecţie şi amplasarea într-o zonă ferită din Cartierul Primăverii.
Varianta B luată în calcul este vila vecină, Lac 2, cu o suprafaţă mult mai mare, desfăşurată pe un singur nivel, dar incomplet amenajată. În apropierea celor două case de protocol se află Vila Dante, închiriată anul acesta de Guvern Ambasadrei SUA ca reşedinţă a şefului reprezentanţei, pentru 20.000 de euro lunar.
Pentru o altă locuinţă decât cele două de mai sus, ar fi nevoie de o modificare legilstativă prin Hortărâre de Guvern. Fondul de protocol al statului a fost redus anul trecut, prin ordonanţă de urgenţă, la dispoziţia demnitarilor rămânând practic 20 vile, 3 palate şi locul de agrement din Delta Dunării unde spunea premierul Victor Ponta că intenţionează să-i ducă pe străini cu barca.
privinţa protecţiei, atât Klaus Iohannis cât şi soţia sa au deja dispozitive SPP care le asigură securitatea. Variante de lucru există şi pentru situaţia în care Carmen Iohannis nu se va muta de la începutul mandatului soţului său la Bucureşti, intenţia sa fiind aceea de a-şi păstra postul de profesor de engleză încă o perioadă. Într-o situaţie similară, în care fostul premier Emil Boc nu şi-a adus soţia la Bucureşti, SPP i-a asigurat acesteia protecţia permanentă la Cluj-Napoca, printr-un dispozitiv special, timp de trei ani.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu