Președintele ales al României, Klaus Iohannis, se desparte de primarie pe 2 decembrie, anunță emisiunea ”Raluca și Răzvan” pe pagina sa de Facebook. Iohannis a mai spus pentru realizatorul emisiunii de la Eveniment Tv că demisia ”NU înseamnă și o despărțire de sibieni”.
Presedintele ales al Romaniei , Klaus Iohannis , va demisiona din functia de primar al municipiului Sibiu cel mai probabil pe data de 2 decembrie, urmand ca tot atunci Consiliul Local sa desemneze un inlocuitor interimar. Contactat de realizatorii emisiunii ” Raluca si Razvan” presedintele ales a confirmat viitoarea demisie adaugand , insa, ca despartirea de functia de primar nu este o despartire de sibieni.
„Sibiul inseamna pentru mine <acasa> de aceea despartirea de functia de primar nu este o despartire de sibieni” -a spus presedintele Klaus Iohannis.
Potrivit legii, Consiliul Local Sibiu va lua act de demisia primarului si va alege din randul membrilor sai un primar interimar. In paralel prefectul judetului constata vacantarea functiei si transmite Ministerului Administratiei acest lucru in scopul organizarii alegerilor in maxim 90 de zile.
Majoritatea actuala absoluta in Consiliul Local Sibiu este detinuta de FDGR astfel ca cel mai probabil functia de primar interimar va fi atribuita actualului viceprimar FDGR Astrid Fodor, conform ”Raluca și Răzvan”.
Poate demisiona și la 15 zile după ce e numit președinte
Klaus Iohannis poate demisiona din funcţia de primar al municipiului Sibiu şi la 15 zile după ce devine oficial preşedintele României prin depunerea jurământului, iar data alegerilor locale pentru un nou edil-şef se stabileşte de către Guvern, au precizat reprezentanţii Prefecturii Sibiu.
„Alesul local, în speţă primarul municipiului Sibiu, intră în situaţia de incompatibilitate prevăzută de art. 84 alin. 1 din Constituţia României, republicată: «în timpul mandatului, preşedintele României nu poate îndeplini nicio altă funcţie publică sau privată» şi art. 87 alin. 1 lit. k) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei – «funcţia de primar este incompatibilă cu orice altă funcţie publică»”, au precizat reprezentanţii Prefecturii Sibiu.
Potrivit acestora, „renunţarea la funcţia ce atrage starea de incompatibilitate se poate face fie înainte de numirea în funcţie, fie în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în funcţia care atrage starea de incompatibilitate”.
„Sunt 15 zile de la depunerea jurământului, moment în care începe mandatul preşedintelui. Validarea nu a avut legătură cu persoana preşedintelui, ci cu scrutinul. A fost validarea alegerilor, nu a preşedintelui”, a explicat Claudia Stanciu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu.
De asemenea, reprezentanţii Prefecturii Sibiu precizează că, dacă primarul Klaus Iohannis nu demisionează în termenul legal, „se va trece la aplicarea prevederilor art. 15 alin. 2 lit. b, coroborate cu prevederile art. 91 alin. 4-6 din Legea nr. 161/2003, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv: încetarea de drept a calităţii de primar, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, pe motiv de incompatibilitate”.
Dacă decide să demisioneze din funcţia de primar şi să nu aştepte încetarea de drept a mandatului, Iohannis trebuie să anunţe în scris Consiliul Local Sibiu şi Prefectura Sibiu.
„Într-un astfel de caz, potrivit legii, la prima şedinţă a Consiliului Local, preşedintele de şedinţă ia act de această situaţie, care se consemnează în procesul-verbal”, mai precizează reprezentanţii Prefecturii Sibiu.