ASTA NU AI MAI VĂZUT: Cum se aprinde un chibrit filmat cu încetinitorul

chibrit.aprins.jpg_480_480_0_64000_0_1_0Câteodată este de ajuns să schimbăm un pic perspectiva din care vedem lucrurile pentru a ajunge să apreciem latura mai dramatică a unor evenimente pe care, în mod normal, le considerăm cotidiane și banale. De exemplu, atunci când aprindem un chibrit, nu vedem decât o lumină puternică asemănătoare unui mic fulger, urmată de un pic de fum și de o flacără care arde la ordinul nostru. Însă, în momentul în care schimbăm linia temporală a acestui proces banal (cu ajutorul unui aparat video de mare viteză) lucrurile se schimbă complet.

Această înregistrare a fost făcută de către compania UltraSlo și, cu siguranță, are menirea de a ne oferi o perspectivă mai amplă în ceea ce privește modul în care funcționează, propriu-zis, focul și – la scară mai largă – incendiul. În vârful unui chibrit se găsesc numeroase materiale ușor inflamabile care provoacă o flacără instantanee, cum ar fi sticlă pisată, fosfor roșu, sulf și clorat de potasiu.

În momentul în care tot acest amestec interacționează cu o suprafață aspră (așa cum este lateralul chibritului), această fricțiune generează suficientă căldură pentru ca sticla să transforme fosforul roșu în fosfor alb, provocând o căldură care destramă moleculele cloratului de potasiu care ajunge să elibereze oxigen. Gazul se combină cu sulful pentru ca flacăra să se mențină un minim de timp, necesar folosirii chibritului.
După cum știm cu toții, în mod normal, acest proces chimic în lanț are loc într-o fracțiune de secundă. Totuși, pentru a face acest filmuleț de 4000 de cadre pe secundă, echipa UltraSlo a folosit o cameră video specială care permite redarea acestui spectacol la o viteză incredibilă.
Mai mult decât atât, au folosit mai mult de 2000 W din lumini, reflectoare și oglinzi poziționate strategic pentru a amplifica efectele acestei transformări impresionante.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=_074G_bk5sY?rel=0&controls=0&showinfo=0&w=700&h=394]

Ultima oră