MITUL CALCIULUI DIN LAPTE: Consumul exagerat de lapte îţi pune în pericol viaţa - STUDIU
Mitul că laptele e bun pentru oase a fost și este în continuare promovat de industria de lactate, fiind vorba de mulți bani și locuri de muncă

În mod tradiţional, laptele era considerat drept unul dintre alimentele de bază ale alimentaţiei zilnice şi apreciat pentru aportul său de calciu adus în ceea ce priveşte întărirea sistemului osos. Totuşi, pe parcursul anilor, numărul persoanelor cu intoleranţă la lactoză sau care suferă de alte afecţiuni asemănătoare este în continuă creştere, iar acest lucru a dus la căutarea unor alternative pentru înlocuirea laptelui de vacă.

MITUL CALCIULUI DIN LAPTE: Consumul exagerat de lapte îţi pune în pericol viaţa - STUDIU
Mitul că laptele e bun pentru oase a fost și este în continuare promovat de industria de lactate, fiind vorba de mulți bani și locuri de muncă
Mitul că laptele e bun pentru oase a fost și este în continuare promovat de industria de lactate, fiind vorba de mulți bani și locuri de muncă

Cei ce se gândesc să înlocuiască laptele tradiţional cu varianta sa vegetală (lapte de soia sau de migdale) vor fi şi mai convinşi să facă acest pas în urma rezultatelor unui studiu publicat în ziarul British Medical Journal: consumul unei cantităţi de lapte de trei pahare pe zi poate duce la moarte prematură şi la riscuri foarte mari de fracturi osoase – mai ales în cazul femeilor.
Profesorul Karl Michaelsson de la Universitatea din Uppsala din Suedia a încercat să demonstreze acest lucru, iar studiile sale sugerează că ingerarea unei mari cantităţi de lapte nu ajută la prevenirea fracturilor osoase.
Mai mult decât atât, după 20 de ani de cercetări, datele sale atrag atenţia asupra faptului că un consum major de lapte poate avea legătură cu o rată a mortalităţii destul de mare atât la femei, cât şi la bărbaţi.
Pentru a ajunge la aceste concluzii au fost analizate efectele consumului de lapte pe parcursul a 20 de ani pe un eşantion de 61.000 de femei (cu vârste cuprinse între 39 şi 74 de ani) şi 45.000 de bărbaţi (cu vârste între 45 şi 79 de ani); studiul celor peste 100.000 de persoane a avut loc pe o perioadă de 11 ani.

Femeile şi laptele – risc de moarte prematură!

După două decenii de monitorizare a stării generale de sănătate a voluntarilor care au făcut parte din studiu, Michaelsson şi echipa sa au observat că un consum ridicat de lapte duce la creşterea riscului de a suferi fracturi osoase şi că femeile care beau mai mult de trei pahare de lapte pe zi (aproximativ 700 ml) sunt de două ori mai predispuse la un deces prematur decât cele care consumă mai puţin de un pahar de lapte pe zi.
La sfârşitul studiului, 25.000 de femei dintre cele examinate decedaseră, iar 22.000 suferiseră fracturi osoase. „În comparaţie cu femeile care consumau un pahar de lapte pe zi, cele care consumau trei sau mai multe pahare aveau un risc de moarte prematură cu 90% mai mare decât celelalte, cu 60% mai multe şanse să sufere o fractură de şold şi era cu 15% mai posibil să sufere fracturi osoase de orice natură”, explică profesorul Michaelsson.

Laptele nu influenţează sănătatea bărbaţilor

În ceea ce îi priveşte pe bărbaţii supuşi cercetărilor, diferenţele ratei de mortalitate dintre cei ce consumau cantităţi mari de lapte şi cei ce consumau cantităţi mici nu au fost semnificative. Circa 20% dintre cei care au băut trei pahare de lapte pe zi au decedat pe parcursul următorilor 10 ani, faţă de cei 18% care au consumat un singur pahar zilnic. Ciudat este faptul că, făcând o medie, cei 19% dintre bărbaţii supuşi studiului au decedat în aceeaşi perioadă, independent de cantitatea de lapte consumată.
De asemenea, nici în ceea ce priveşte frecvenţa fracturilor nu s-au înregistrat date concludente cauzate de consumul de lapte la bărbaţi. Totuşi, în cazul celor ce ingerau mai puţin de un pahar pe zi, „s-a observat un risc mai scăzut în dezvoltarea unei fracturi de şold”, spune Michaelsson.

Laptele nu era considerat cel mai bun pentru oase?

Prin intermediul studiului făcut s-a descoperit că laptele creştea riscul ratei mortalităţii dacă respectiva cantitate consumată era de cel puţin două pahare; mai mult decât atât, acest lucru a fost constatat în cazul tuturor tipurilor de lapte.
Unul dintre motivele găsite de către cercetători în acest sens este că laptele de vacă are un conţinut ridicat de galactoză, o substanţă asemănătoare glucozei; diferite studii au demonstrat faptul că acest zahar poate accelera procesul de îmbătrânire şi poate scurta durata de viaţă.
Cu toate acestea în niciun moment nu s-a adjudecat faptul că aceste rezultate ar fi definitive. Din contră, se insistă pe ideea că studiile trebuie să continue pentru a emite concluzii şi recomandări exacte şi concludente.
Michaelsson este de părere că „rezultatele nu pot fi aplicate pe persoane de alte origini etnice şi nici cu niveluri diferite de toleranţă la lactoză”, lucru pentru care este necesară extinderea eşantionului de studiu şi în alte ţări în afară de Suedia. De asemenea, trebuie luate în calcul şi alte variabile precum calitatea laptelui din ţara respectivă sau alimentaţia vacilor.
Produse lactate bune pentru tine
Poate că laptele nu este bun pentru sănătate, însă există alternative la fel de delicioase. Studiul făcut la Universitatea din Upssala a arătat că produse lactate precum iaurtul sau brânzeturile sunt asociate cu o rata a mortalităţii mult mai mică, iar riscul de fracturi este redus considerabil.
În timp ce grăsimea prezentă în lapte anulează efectele pozitive ale calciului, produsele lactate mai slabe, cu conţinut de grăsime mai redus, au efecte benefice, îmbunătăţind sănătatea oaselor şi micşorând riscurile dezvoltării unei boli de inimă precum infarctul miocardic.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică