Vorba „nu ştii nici măcar să fierbi un ou” nu este la fel de cunoscută în alte ţări unde oamenii preferă să mănânce ouăle fierte, ochiuri, sau jumări. Fie comoditate, fie tradiţie, ouăle sunt un aliment foarte consumat şi foarte popular la micul dejun, mai ales în ţările anglo-saxone. Popularitatea lor a crescut şi datorită bufetelor suedeze pe care le întâlnim la hoteluri.
Cum „orice naş îşi are naşul”, preferinţele diferă în funcţie de persoană – unora le plac ouăle bine făcute, altora cu gălbenuşul moale sau aproape crud. Cum să nimereşti exact rezultatul dorit, asta e deja altceva. Poate fi considerată o adevărată artă.
Cu siguranţă vi s-a întâmplat să vreţi să fierbeţi un ou tare şi, de fapt, să vi se scurgă gălbenuşul. Ştiţi exact cât să îl lăsaţi să fiarbă ca să îţVorba deja consacrată „nu ştii nici măcar să fierbi un ou” nu este la fel de cunoscută în alte ţări unde oamenii preferă să mănânce ouăle fierte, ochiuri, poşate sau jumări. Fie comoditate, fie tradiţie, ouăle sunt un aliment foarte consumat şi foarte popular la micul dejun, mai ales în ţările anglo-saxone. Popularitatea lor crescut şi datorită bufetelor suedeze pe care le întâlnim la hoteluri.
Cum „orice naş îşi are naşul”, preferinţele diferă în funcţie de persoană – unora le plac ouăle bine făcute, altora cu gălbenuşul moale sau aproape crud. Cum să nimereşti exact rezultatul dorit, asta e deja altceva. Poate fi considerată o adevărată artă.
Cu siguranţă vi s-a întâmplat să vreţi să fierbeţi un ou tare şi, de fapt, să vi se scurgă gălbenuşul. Ştii exact cât să îl laşi să fiarbă ca să îţi iasă fix cum îţi doreşti? Pentru a elucida acest mister, Heston Blumenthal a dezvăluit în The Guardian formula perfectă pentru oul perfect: „Cu gălbenuşul moale şi cu albuşul perfect alb şi făcut.”
Trebuie să recunoaştem că procesul în sine de a găti un ou fără să se scurgă gălbenuşul, să ai grijă să nu te arzi cu apa clocotită, să nu se spargă oul în timp ce fierbe apa, toate aceste lucruri par mai complicate decât simplul gest de a pune un ou la fiert, nu-i aşa?
Cei trei paşi pentru oul perfect
Blumenthal este de părere că „totul are legătură cu timpul şi cu temperatura” la care gătim oul astfel încât şi albuşul şi gălbenuşul să fie exact cum ne dorim. În căutarea reţetei perfecte, Blumenthal a ajuns să constate că după 45 de minute de fierbere, gălbenuşul are consistenţa unei paste, iar albuşul arată ca o gelatină. Se pare că, după numeroase experimente, a ajuns la aceşti trei paşi de bază:
Pasul 1: Puneţi oul în oală
Aveţi nevoie de o oală micuţă cu capac de sticlă unde puneţi oul cu grijă, pentru a nu-l sparge. Apoi adăugaţi apă exact cât acoperiţi oul. Blumenthal recomandă să nu depăşiţi nici măcar cu un milimetru: „Dacă puneţi mai multă apă, trebuie să modificaţi timpul de fierbere şi e mai complicat.”
Pasul 2: Fierberea oului
Aprindeţi focul la maxim şi puneţi capacul pentru a ajunge la fierbere cât mai repede. Acesta este un truc foarte bun.
Pasul 3: Când şi cum scoateţi oul
Trebuie să luaţi oala de pe foc imediat ce apa începe să fiarbă. Este foarte important să lăsaţi capacul timp de exact 6 minute înainte să obţineţi „oul perfect”.
Cum să decojeşti uşor un ou
Acum că aţi învăţat să gătiţi perfect un ou, trebuie să ştiţi şi metoda cea mai bună şi eficientă de a decoji un ou. Tot ce trebuie să faceţi este să puneţi un pic de sare în apa în care fierbeţi oul şi, astfel, el se va hidrata, iar în momentul în care îi curăţaţi coaja, ea se va desprinde foarte frumos de pe albuş. Puteţi, de asemenea, să spargeţi uşor coaja, pentru a vă uşura munca.
Dacă porniţi robinetul, vă puteţi ajuta de jetul de apă pentru a îndepărta coaja mai uşor. Toate acestea sunt câteva trucuri menite să vă ajute în bucătărie şi să eonomisiţi timp, aşa că dacă nu le ştiaţi până acum, le puteţi aplica cu încredere de acum înainte.
Află cum poţi să decojeşti un ou într-o manieră şi mai simplă şi asta în mai puţin de 10 secunde în filmuleţul de mai jos. Te va lăsa cu gura căscată!
fast egg peeling