cutremur în românia: 5,7 pe scara richter

Un cutremur de 5,7 grade pe scara Richter s-a produs, sâmbătă seară, la ora 21.14, în zona Vrancea, la adâncimea de 39 de kilometri. Seismul a fost resimţit şi la Bucureşti. 

Oraşele cele mai apropiate de epicentrul seismului sunt: Mărăşeşti (şase kilometri), Tecuci (22 kilometri) şi Focşani (21 de kilometri), Adjud (25 de kilometri) şi Oneşti (51 de kilometri), potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

Acesta este cel mai mare cutremur ca magnitudine produs anul acesta în România. Anul trecut, la 6 octombrie, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe Richter.

Cutremurul s-a simțit puternic în zona Moldovei, dar și în Capitală, mai ales la etajele superioare ale clădirilor. S-au înregistrat disfuncționalități în rețeaua de telefonie mobilă și există relatări din zona Moldovei despre întreruperi ale curentului electric și despre pagube materiale de mică însemnătate.

„A fost simţit aici în Brăila. S-a oprit şi curentul cîteva secunde. La început a fost o huruială, apoi, zgâlțâială, s-a oprit curentul, înainte de oprirea curentului, am oprit calculatorul. Mobila se hâţâna. Apoi linişte…”, ne-a scris pe adresa de e-mail digivox@digi24.ro George Calistru, telespectator Digi24.

Institutul pentru Fizica Pământului informează că intensitatea epicentrală a cutremurului a fost de gradul VI, ceea ce înseamnă că mișcarea este simțită de toată lumea, producând panică. Tencuiala cade, clădirile suferă avarii. Avariile însemnate apar la clădirile slab executate.

„Fiind un cutremur de suprafață, este posibil să se simtă mai bine în zona epicentrală”, a explicat la Digi24 Mircea Radulian, director științific la INFP. El a spus că este vorba de un cutremur moderat din punct de vedere al magnitudinii, dar este un seism destul de mare pentru zona în care s-a produs, zona crustală din afara arcului carpatic, destul de aproape de scoarța Pământului. „E o activitate cunoscută, dar astăzi avem de-a face cu unul dintre cutremurele mari pentru această zonă” apropiată mai degrabă Bârladului.

Nu este ceva semnificativ pentru ceea se întâmplă în adâncime în zona Vrancea, a spus Radulian. Sunt posibile și alte replici, care pot ajunge până la magnitudine 4.

Cutremurul cu cea mai mare magnitudine produs anul acesta în România a avut magnitudinea 5 şi s-a înregistrat la 29 martie, tot în zona seismică Vrancea.

La 6 octombrie 2013, în Vrancea a avut loc un cutremur de 5,5 pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simţit şi la Bucureşti, dar şi în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.

În 2004 s-a produs cel mai mare cutremur din acest secol în România, având magnitudinea 6, însă acela a fost un cutremur de adâncime.

„Seismele crustale, cum a fost cel de azi, nu produc avarii semnificative, spre deosebire de cele subcrustale, așa cum a fost cel din 1977”, a declarat la Digi24 Dan Lungu, expert la Universitatea Tehnică de Construcții București. Expertul a atras atenția asupra faptului că astfel de evenimente relevă necesitatea luării măsurilor de protecție în cazul clădirilor expuse riscului seismic. „Avem prea multe clădiri de consolidat, e timpul să ne gândim că avem nevoie de clădiri noi, construite la standarde înalte”, a conchis Dan Lungu.

Magnitudine Richter Descriere Efecte Frecvență de producere
sub 2,0 micro Microseisme; nu se simt. 8.000 pe zi
2,0–2,9 minor De obicei nu se simt, dar sunt măsurate/înregistrate. 1.000 pe zi
3,0–3,9 Adeseori se simt, dar rareori produc pagube. 49.000 pe an
4,0–4,9 ușor Trepidații perceptibile ale obiectelor în interiorul clădirilor, zgomote prin lovire; pagube importante sunt puțin probabile. 6.200 pe an
5,0–5,9 moderat Pot provoca pagube importante, pe porțiuni restrânse, la clădirile prost construite și pagube ușoare la clădirile bine construite. 800 pe an
6,0–6,9 puternic Pot provoca distrugeri în zone populate pe o rază de până la circa 160 km. 120 pe an
7,0–7,9 major Pot provoca distrugeri importante pe întinderi mari. 18 pe an
8,0–8,9 important Pot provoca distrugeri importante în zone situate la sute de kilometri în jurul epicentrului. 1 pe an
9,0–9,9 Devastează zone pe o rază de mii de kilometri. 1 la 5 ani
10,0 și peste devastator Nu s-au înregistrat; posibilă devastare la scară planetară. necunoscută

 

 

La tine s-a simțiti ceva?

Ultima oră

Comentariul meu