Aducțiune din fontă ductilă montată, în premieră, în județul Sibiu
Foto Arhiva

În municipiul Sibiu se află în plină execuție construcția unei porțiuni noi de aducțiune ce va asigura alimentarea cu apă potabilă a Zonei Industriale Vest, a comunelor Cristian, Șura Mică și Loamneș, a orașului Ocna Sibiului, precum și a 14 localități de pe Valea Secașelor.

DCIM100MEDIA
Conducta măsoară 620 de metri și va fi pozată în apropierea străzilor Preot Bacca și Prelungirea Săcel, zonă în care, din cauza vechimii magistralei existente dar și a solului instabil, au avut loc numeroase avarii soldate cu întreruperea furnizării, pierderi masive de apă și costuri mari de remediere.
Materialul din care sunt realizare tuburile, a căror diametru este de 600 mm, este fontă ductilă acoperită cu strat de zinc și mortar din ciment, amestec ce-i conferă rezistență la coroziune și agresiunea diverselor minerale din sol. Îmbinarea segmentelor se realizează prin ”zăvorâre”, procedeu ce permite eliminarea tradiționalelor și costisitoarelor masive de ancoraj realizate din beton ce împiedicau smulgerea conductelor la îmbinări.
Valoarea investiției efectuate de SC ”Apă Canal” SA Sibiu este de aproximativ 1 milion de lei, fiind importantă pentru siguranța în exploatare și furnizarea neîntreruptă a apei către actualii consumatori cât și pentru cele 14 localități de pe Valea Secașelor ce vor fi alimentate în perioada următoare cu apă potabilă provenind din Uzina de tratare ”Dumbrava” Sibiu.
Conducta este produsă de firma franceză ”Sain – Gobain” iar executantul lucrării este SC ”Linesoft” SRL Sibiu, ambii fiind selectați în urma unor licitații publice.
Conductele din fontă ductilă realizate de producătorul francez au o durată de viață certificată din punct de vedere tehnic de 80 de ani, perioada de exploatare putând crește în funcție de modul de exploatare, montaj și condițiile de mediu. Instalarea acestui tip de conductă este executată în premieră în județul Sibiu, în România aflându-se în desfășurare lucrări similare în București și în județele Arad, Timișoara, Brașov, Galați și Neamț.
Pe lângă o gamă variată de produse din domeniul alimentării cu apă, ”Saint – Gobain” este un cunoscut producător de sticlă. Istoria firmei începe în 1665 când în atelierele fondatorului a fost realizată sticlăria din celebra Sală a Oglinzilor Palatului Versailles. Piramida din sticlă din fața Muzeului Lucru este executată tot de ”Saint – Gobain”,  care se mândrește cu faptul că dotează cu geamuri unul din două automobile produse în prezent  în Europa.

Ultima oră