foto - arhivă
FOTO - Arhivă

De cele mai multe ori, ni se pare deranjant sau penibil felul în care unii bărbaţi parcă înşiră pe o listă toate femeile cu care s-au culcat. Însă, ar trebui să nu ne mai deranjeze sau să ne trezească invidie cuvintele „peste o sută” sau „am pierdut numărătoarea” pentru că, de fapt, bărbaţii şi-au făcut bine temele – cancerul de prostată poate fi prevenit prin intermediul sexului cu un număr mai mare de femei.
Totuşi, numărătoarea se poate opri la 20. Conform unui studiu publicat în revista „Cancer Epidemiology”, elaborat de către oamenii de ştiinţă din cadrul Universităţii din Montreal şi Institutului Frappier, bărbaţii care se culcă cu mai mult de 20 de femei pe parcursul vieţii au cu 28% mai puţine şanse să dezvolte cancer la prostată.
În schimb, acest lucru nu se verifică şi în cazul bărbaţilor care au avut mai mult de 20 de relaţii sexuale cu alţi bărbaţi sau în cazul celor care nu au avut relaţii sexuale niciodată. Se pare că, pentru membrii acestor două subcategorii, riscul cancerului de prostată este de două ori mai mare.

Secretul

Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că ejacularea frecventă ajută la eliminarea unui număr foarte mare de agenţi cancerigeni pe care îi conţine sperma. Până acum nu a fost dovedită importanţa heterosexualităţii sau a homosexualităţii relaţiei.
Profesorul Marie-Elise Parent, din cadrul Universităţii din Montreal, conducătoarea studiului, explică faptul că această metodă de prevenire a cancerului „se datorează unui număr mare de relaţii sexuale, deci a unui număr mare de ejaculări.”
Pentru realizarea studiului, au fost analizate şi comparate vieţile sexuale a mai mult de 3,200 de bărbaţi de aceeaşi vârstă, puţini mai mult de jumătatate fiind diagnosticaţi cu cancer de prostată.
În urma informaţiilor adunate de la voluntari despre alimentaţie, obiceiuri, nivel de trai, sănătate şi, bineînţeles, viaţa sexuală, cercetătorii au ajuns la cifra rotundă de 20 de femei. Se pare că această „cifră magică” ajută nu numai la prevenirea dezvoltării cancerului de prostată, ci reduce cu 19% posibilitatea apariţiei unor alte tipuri de cancer mai agresive.

Relaţiile homosexuale cresc riscul cancerului de prostată?

Aşa cum am precizat mai sus, rezultatele studiului arată că în cazul bărbaţilor care au întreţinut relaţii sexuale cu mai mult de 20 de bărbaţi, riscul apariţiei cancerului de prostată este dublu faţă de cei care au întreţinut relaţii heterosexuale. De asemenea, riscul de a dezvolta o formă de cancer mai puţin agresivă creşte cu până la 500%, spre deosebire de cei care au avut un singur partener de acelaşi sex.
Dar dacă secretul prevenirii cancerului la prostată constă în eliminarea agenţilor cancerigeni din spermă, mai exact, în simpla ejaculare, ce legătură are natura sexului (cu un bărbat sau cu o femeie)? „Acest lucru poate fi datorat unei mai mari expuneri la boli cu transmitere sexuală, la fel cum şi sexul anal poate cauza traumatisme fizice prostatei.”

1 din 7 bărbaţi dezvoltă cancer la prostată

Cancerul la prostată este unul dintre tipurile cele mai comune de cancer la bărbaţi. Se pare că unul din şapte bărbaţi este diagnosticat cu cancer pe parcursul vieţii sale.
Însă există şi o veste bună: majoritatea bărbaţilor diagnosticaţi cu acest tip de cancer supravieţuiesc – astăzi, mai mult de 2,5 milioane de bărbaţi sunt supravieţuitori ai cancerului de prostată.
În ciuda tuturor studiilor şi investigaţiilor făcute în acest domeniu, cauzele apariţiei cancerului de prostată rămân încă un mister pentru cercetători.

Ultima oră

Comentariul meu