Salariul minim pe economie va creşte cu peste 8 la sută de la începutul anului viitor.
- Anunţul a fost făcut de ministrul Muncii, Rovana Plumb. Adică cel mai mic salariu brut va fi mărit de la 900, la 975 de lei.
- Majorarea progresivă va continua, iar, potrivit prognozei specialiştilor de la Muncă, salariul minim va ajunge la 1.200 de lei până la finele anului 2016.
- Potrivit Codului muncii, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabileşte prin hotărâre de Guvern, după consultarea sindicatelor şi a patronatelor.
- „În cazul în care programul normal de muncă este, potrivit legii, mai mic de opt ore zilnic, salariul de bază minim brut orar se calculează prin raportarea salariului de bază minim brut pe ţară la numărul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat”, conform prevederilor Codului muncii.
- În 2014, prin hotărâre de Guvern aprobată în noiembrie 2013, salariul de bază minim brut pe ţară a fost majorat în două etape, cu câte 50 de lei.
- Astfel, de la 1 ianuarie, salariul de bază minim brut a crescut de la 800 la 850 de lei, iar din iulie, acesta este de 900 de lei, pentru un program complet de lucru de 168 de ore în medie pe lună, reprezentând 5,357 de lei pe oră.
Tot din 2015 cresc şi pensiile cu 5 procente, a mai anunţat Rovana Plumb. În prezent, în România sunt peste 5,3 milioane de pensionari.
- Majorarea pensiilor va fi mai mare decât cea anuntata initial (4,5%) pentru ca exista mai multe locuri de munca, deci mai multe cotizatii la sistemul public de pensii.
- Ministrul Muncii a anunţat că Guvernul analizează posibilitatea majorării de la 350 de lei la 400 sau 450 de lei a pensiei minime garantate.
- „Lucrăm pe scenariu cu Ministerul Finanţelor şi sper că în scurt timp acest lucru va fi definitivat”, a precizat Plumb.
Se vor da bani mai mulţi şi pentru indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap. Acestea vor fi mărite din 2015 cu 16 procente. Indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap nu mai fuseseră mărite de şase ani.
Veste bună pentru pensionari! Peste 200.000 de români vor primi pensii mai mari în urma recalculărilor
Guvernul va pune în aplicare de la 1 ianuarie 2015 decizia Curţii Constituţionale a României privind recalcularea pensiilor, inclusiv pentru pensionarii ale căror drepturi au fost stabilite în perioada 1 ianuarie 2013-1 noiembrie 2013. numărul pensionarilor care vor beneficia de recalcularea pensiilor este de 237.000, iar valoarea medie de creştere a pensiilor este de 400 de lei, ca urmare a aplicării coeficientului de corecţie.
Ministerul Muncii: ”Programul de ajutorare prin alimente a persoanelor defavorizate se extinde”
Ministrul Plumb a anunțat că un număr suplimentar de aproximativ 700.000 persoane vor primi cupoane pentru alimente în cadrul Programului. Astfel, dacă în 2013 beneficiau doar 2,6 milioane persoane, de acum numărul total va ajunge la peste 3,3 milioane. Diferența constă în introducerea printre beneficiari a celor care primesc alocație pentru susținerea familiei.
Guvernul va plăti profesorilor câte 150 de euro din fonduri europene
Guvernul a decis să plătească profesorilor şi personalului didactic auxiliar o subvenţie de 150 de euro, din fonduri europene, a anunţat miercuri ministrul Educaţiei Remus Pricopie la lansarea unor proiecte din fonduri europene care a avut loc la Palatul Victoria.
Victor Ponta este singurul dintre candidați care a redus taxele în România. Afirmațiile mincinoase despre creșterea taxelor pot afecta locurile de muncă din România.
- Minciuna că guvernul crește taxele poate afecta încrederea investitorilor străini în economia românească.
- Guvernul a luat măsuri care au încurajat investitorii străini să facă afaceri în România.
- Actualul guvern a scăzut taxele, a redus TVA la pâine și CAS la angajator și a comasat aproximativ 100 de taxe și tarife parafiscale.
- Mai mult, premierul Victor Ponta a declarat că există spațiul fiscal pentru ca în 2015 să fie redusă TVA la legume și fructe și la carne, iar acciza la pălincă va fi scoasă.
- Să nu uităm că oamenii care îl susțin pe Iohannis, adică Blaga, Predoiu, Ialomițeanu, Anastase, ei sunt cei care au tăiat pensii și salarii și au majorat taxe, cum ar fi TVA de la 19% la 24%.
- Iohannis le-a spus românilor în conferința de presă de duminică seara cum își va pune în aplicare programul economic fantezist, care lasă o gaură de 6 miliarde de euro în bugetul de stat: prin măriri de taxe și impozite. Dar asta nu e suficient, motiv pentru care va trebui să taie și pensiile și salariile.
Mai trebuie adăugat faptul că orice guvern sprijinit de actuala majoritate parlamentară va guverna cel puțin până în 2016 pe baza programului de guvernare al USL, care prevede păstrarea cotei unice de 16% și reducerea CAS la angajator.
- Guvernul Ponta este singurul care a majorat pensiile românilor, care a reîntregit salariile și a scăzut taxe.
Banca Mondială: Guvernarea Ponta, cea mai eficientă din ultimii 18 ani
Guvernul Ponta este unul performant, fapt arătat şi de raportul Băncii Mondiale, care menţionează că la „efiecinţa guvernării” România a obţinut cel mai bun scor din ultimii 20 de ani.
- Banca Mondială a publicat un raport care adună date relevante despre situația din 215 țării ale lumii si din care reiese că cinci din cei şase indicatori agregaţi au înregistrat creşteri faţă de 2012.
- La indicatorul „Eficența guvernării”, România a înregistrat un salt spectaculos în perioada 2012-2013, de aproape 10%, înregistrând cel mai are scor de încrede din oricare an, începând cu 1996.