te fac să îți fie rușine că ești român...

Există două feluri de români care lucrează peste hotare. O categorie care e exemplară și una care te face să îți fie rușine că provine din România.

Știu că s-ar putea să fiu înjurat după ce voi așterne rândurile de mai jos, așa cum știu că o mare parte dintre voi mulți o să îmi dea dreptate.

Zilele trecute am avut ocazia să fiu în primul avion care a zburat între Dortmund și Sibiu. Nu despre zborul în sine vreau să vorbesc, ci despre o coincidență care mi-a arătat încă odată, de ce Ardealul e cu multe clase peste sudul României.
Coincidență sau nu, Wizz Air operează cursa Sibiu – Dortmund aproape la aceiași oră cu cea către București.
Există însă o mare diferență pe care am sesizat-o cu ochiul liber. Pasagerii lor (cei din avionul către București) ”excelează” ca bun simț și educație, față de pasagerii noștri (cei din avionul către Sibiu).
Și acum să vă explic și de ce această concluzie.

Episodul 1 – La check-in
Pasagerii din avionul spre București s-au înghesuit cu brio să facă check-in-ul chiar dacă la ghișeele Wizz Air nu era niciun angajat care să facă acest lucru. Concluzia unui pasager pentru cursa de București a fost ”genială”: ”Ce nesimțiți sunt ăștia.. Ne lasă să așteptăm aici ca idioții”. Nimeni nu s-a sinchisit însă să asculte anunțurile de la sistemul audio al aeroportului prin care se anunța că operațiunea cu pricina se face cu 90 de minute înainte de zbor.

Episodul 2 – La Duty Free
Trei ”băiețași” pleacă acasă cu avionul de București. Intră la duty free în aeroport și se apucă să testeze parfumuri. Dar nu așa cum fac toți oamenii cu testerele de hârtie. Nu! Nu! Au pulverizat în aer câte un jet din fiecare sticluță de parfum și au intrat la propriu cu capul în jetul de parfum. Și au continuat să o facă chiar și când o angajată le-a explicat politicos că nu au voie să facă așa ceva.
Cireașa de pe tort? S-au băgat în față la coada de la casă, pe motiv că ”pierd avionul și se grăbesc”.

Episodul 3 – La îmbarcare
Coincidență sau nu pasagerii pentru ambele avioane s-au îmbarcat la două porți învecinate. Într-o parte au stat frumos cei pentru Sibiu, iar în cealaltă parte cei pentru avionul spre București. Într-o parte liniște și ton civilzat, în cealaltă parte un ”meseriaș” asculta manele pe tabletă, iar altul cu o șapcă de firmă și blugi de fițe înjura de mama focului la telefon.
Totul a culminat cu anunțul că primii îmbarcați sunt pasagerii pentru Sibiu.
Reacția unui mucalit care mergea la București: Ia uite frate îi bagă înaintea noastră pe țăranii de la Sibiu!

Sincer, prefer din toată inima să fiu un ”țăran de Sibiu”, decât un ”mitic” de Capitală idiot și lipsit de orice urmă de bun simț și responsabilitate.

CITEȘTE ȘI: Scrisoarea unei românce care a stat la coadă să voteze la Paris. Se citește viral pe internet!

Ultima oră

Participă la discuție

54 Commentariu

  1. nicaieri in lume nu exista un popor mai necivilizat ca in sudul romaniei si asta pentru ca majoritatea sunt tigani.

  2. anastase, udrea, bica, gorghiu, valcov, mazare, cocos, vanghelie, nastase, videanu, ,nemes, iliescu, constantinescu, basescu toti is mitici.

  3. Moldova este pana-n Galati,deci si-n SUD-est! In nordul Moldovei,de la Suceava in sus este BUCOVINA!

  4. Needucati si lipsiti de bun simt sunt peste tot.Pe langa faptul ca pune bariere intre conationali,concluzia ta e si complet eronata.

    1. Serios? In aeroporturi eu nu am vazut nici un strain needucat… Ma refer strain occidental… Acum ca or fi intre milioanele de germani, olandezi, norvegieni, americani, oameni needucati, indiscutabil… Importanta este insa PROPORTIA lor, procentul….Relativizarea valorilor de gen „padure fara uscaturi nu exista” este o chestie tipic romaneasca, si care de sute de ani ne tine pe loc… Ba da, exista paduri cu foarte putine uscaturi sau mai deloc, care trebuiesc luate ca exemplu… Apoi, un numar de uscaturi are Norvegia, altul are Somalia sau Afganistanul… Pe care le preferati?

  5. De acord cu „bucuresteanca”, probabil la o cursa de linie spre Buc, unde sigur sunt mai multi bucuresteni decat pe cursele low cost de Buc, probabil ai fi vazut alt comportament decat cel descris.
    La cursele low cost sunt cei mai multi din provincie, care iau avionul din Buc., si majoritatea merg la munca in afara, pe joburi de ne/ calificati, cel mult cu studii medii.
    Eu, personal, cand merg in excursii/vacante prefer sa platesc mai mult la o cursa de linie, tocmai din acest motiv.
    P.S. Nu judec, nu vreau sa jignesc, e doar parerea mea.

    1. Ca sa fim in clar : Regatul fara Ardeal ar deveni un fel de Albanie dezolata, lipsita de orice importanta, cu o capitala plina de praf, gunoaie, strazi desfundate,oameni necivilizati si apucati si caini vagabonzi. Ardealul fara Regat ar fi imediat luat in programe majore de investitii occidentale, recte germane si austriece. In doar cativa ani diferenta dintre cele doua foste parti ale Romaniei ar fi atat de mare incat miticii ar sta zi si noapte la coada sa obtina o viza de lucru in Transilvania independenta. Am mai intalnit un oligofren pe aici care sustinea ca oltenii au ridicat Ardealul….

  6. Pienso que no se debe generalizar, hay de todo en el jardín del señor, al igual que en Rumanía, aquí en España hay multitud de „ninis” que actúan exactamente como lo describes, se debe al nivel de educación de cada uno, un saludo desde Valencia

    1. Ne-ai dat pe spate… esti plecat de fo 2 ani ?? Ai uitat tziganeasca de balta ??

  7. Idioti sunt peste tot. Sambata trecuta am avut zbor Madrid – Tg Mures, care este tot in Ardeal. La check in era o coada de turbai. 70% din pasageri aveau check-in-ul facut online cu cartea de imbarcare in brate, aveau doar bagaj de cala. Cu toate astea ei stateau la coada. La vreo cativa le-am explicat ca pot merge linistiti la poarta sau sa se parfumeze prin duty free de dupa securitate, dar atat de idioti erau ca aveau impresia ca incerc sa-i pacalesc, se uitau pe sub sprancene su nu se dadeau plecati de la coada.
    Concluzia este ca cretini sunt peste tot. Intr-adevar in Bucuresti sunt mai multi, asta su pentru ca sunt vreo 2 milioane… Saracii de ei.

  8. Asta este adevarul. Sunt multi necivilizati si analfabeti, ce laude vreti daca nu stiti sa va comportati politicos si civilizat in societate. Adevarul intodeauna supara. Incercati sa fiti mai buni si mai cizelati si nu o sa mai primiti critici. Nu exista critici proaste sau rele, doar critici constructive pentru cine are curaj sa le accepte si sa invete din ele.

  9. Da, stim cu totii ca Ardealu-i fruncea :)) Generalizarile dauneaza grav sanatatii. Si apropo, sunt nascut la Sibiu (am stat 16 ani acolo), iar de vreo 10 ani sunt „mitic” de Bucuresti.

    1. Imi pare rau sa iti spun dar vorba nu e asa cum o spui tu, ci „Banatu-i Fruncea !”. Ardelenii se presupune ca sunt mai civilizati decat sudistii, dar nu intotdeauna e adevarat, insa realitatea e ca la acelasi numar de oameni, cei din Ardeal sunt mai civilizati decat sudistii. Romanii au o problema cred in gena, probabil ne-am stricat gena cu ceva amestec tiganesc…

  10. sti ceva…sincer nu stiu eu de cat timp esti prin strainatate dar sincer ar trebui sa te numesti Roman!… din pacate mai sunt destui ca tine 🙁 bai omule dar nu ne e de ajuns ca ne critica tot mapamondul?? ca esti din sibiu sau bucuresti sau aiud…ce conteaza? da poate ai mai multa clasa de cat cel necivilizat dar hai sa nu mai aruncam cu pietrele in ceilalti, nu cred ca suntem mai presus ca ceilalti 😛 daca tot vrei sa scri un articol scrie in blana mea si tu ceva in care sa iti lauzi tara… 🙁 vai de voi cei plecati prin straini se pare ca nu ati invatat nimic bun de la ei ati luat doar ceea ce nu trebuia luat!! bafta in continuare 😉

    1. De ce sa scrie un articol in care sa laude tara? Omul scrie ce constata, ce vede, ce il atinge… Ce, suntem presa de partid comunist? Cu atitudinea unora ca voi a ramas Romania si poporul roman in urma rau de tot… Ca sa rezolvi o problema, o situatie, inainte de toate trebuie sa ADMITI ca ai o problema… Nu poti sa admiti ca ai o problema decat daca cineva o spune raspicat in fatza… Constat acelasi lucru cand vin in aeroporturi… Daca plec din America, fac escale, pe masura ce ma aproprii de poarta de intrare in avion a romanilor incep sa simt totul… Nu fac mare diferenta intre ardeleni si restul insa, o fatuca din Ardeal, strident imbracata, a stat la telefon o ora , cu castile la ureche, vorbind banalitati ucigator de plictisitoare, cu voce destul de tare, incruntata si suparata pe viata. Urma sa ajunga acasa in trei ore si ea vorbea intr-una toate nimicurile, poluand atmosfera in jurul ei… Vorbitul excesiv la telefon este o alta forma de necivilizatie… In America, cel putin, telefonul mobil este utilizat in cazuri strict necesare

  11. Ai dreptate! Nu degeaba cei din Moldova cand merg in Transilvania spun: „Ma duc in occident!”. 🙂

    1. Moldova nu e in sud …..dar asta e ce sa facem daca pentru tine e acolo inseamna ca esti „geniu”….

    2. Moldovenii astia, intotdeauna m-au facut sa ma simt mandra…destepti, ce sa mai adaugi? Sau nu au dreptate cand numesc Transilvania ‘occident’? Dex-ul la fel o considera: OCCIDÉNT s. n. Apus1 (2), vest; spațiul geografic situat la vest de un punct de referință; (cu valoare de nume propriu) lumea, totalitatea popoarelor aflate în acest spațiu (îndeosebi vestul Europei și America de Nord). – Din fr. occident, lat. occidens, -ntis. 🙂

  12. Ai punctat anumite aspect care nu sunt de laudat, in schimb iti sugerez sa iti adaptezi articolele viitoare (daca o sa mai scrii altele) pe un ton care nu eticheteaza jumatatea de vest sau de est a tarii, din punctul meu de vedere. Eu locuiesc in Bucuresti de 10 ani si te pot aproba dar si dezaproba din multe puncte de vedere. Ca fiul unui ziarist vreu sa it spun ca articlului tau ii lipsesc anumite componente, din punctul meu de vedere. Un articol nu ar trebui doar sa arate cu degetul sa zicem asa, ci ar trebui sa si sugereze ceva, tot ce a facut articolul tau a raportat evidentul. Am asteptari mai mari de la un jurnalist, rolul vostru poate deveni unul foarte important daca aplicati anumite principii in munca voastra, din punctul meu de vedere, rolul vostru nu este doar de a informa ci si de a educa, stiu ca suna destul de idealist si poti sa imi spui ca educatia vine de acasa, de la scoala , si alte exemple, dar eu pot iti spun ca poate veni si de la tine. Cum poti sa faci asta nu iti pot spune(de fapt nu vreau :), iti fac munca prea usoara), dar daca te gandesti putin cred ca ai putea gasi o formula de articol care sa indeplineasca si asteptarile unu simplu cititor ca si mine, si vreau sa cred ca si a altora. Imi cer scuze in avans daca am greseli de gramatica, nu e limba mea primara. Sper sa fie de folos parerea mea pentru tine sau oricine ar citi acest comentariu.

  13. TOȚI ROMÂNII SUNT OAMENI MINUNAȚI .Sunt mândră și fericită că sunt româncă și spun asta din suflet.

  14. Din păcate îți dau dreptate…știu ca și noi ardelenii avem „țăranii” noștrii, numai ca zborurile spre București se evidențiază prin tipul ăsta de comportament nu doar în aeroporturile din Germania. În Marea Britanie este la fel… Înțeleg perfect și pe cei de mai sus care se simt băgați pe nedrept în aceeași oală, dar cei care privesc din afară văd exact ce descrie articolul.

  15. Si eu sunt din Bucuresti si iti dau dreptate. Din pacate gasesti prosti in orice parte a tarii. Inclusiv Sibiu. Inainte de a vedea gunoiul altora ar fi bine sa vezi barna ta: „aproape la aceeiași oră”. Hai pune mana pe o carte de gramatica romaneasca si apoi poti sa te iei de alti romani. Tu esti jurnalist, nu?

  16. Nu generalizati. In Bucuresti s-au aciuat oameni din toata tara, atrasi de mirajul unui job mai bine platit sau al universitatilor din capitala. Au invadat ca hoardele cotropitoare si au adus cu ei si „obiceiurile si purtarile” de acasa. De la ei de la tara. Nu vreau sa fiu inteles gresit, nu am nimic cu nimeni. Sa vina cine vrea, sa ramana cine poate. Doar ca mai exista si bucuresteni care sunt aici de pe vremea lui Pache Protopopescu si care sunt cu totul alt aluat si care nu au nimic in comun cu marea gloata care, in cifrele neoficiale, a sarit de 4 milioane de locuitori. Sa judeci bucurestenii pe baza comportamentului unor cetateni de etnie care au fost in Germania „la munca”, cetateni care dau drumul la manele in aeroport si care judeca sibienii drept „niste tarani”, este acelasi lucru cu britanicii care numesc romanii „un popor de tigani si de nespalati”. Dragilor? Va simtiti precum ne-au numit ziarele englezesti? Nu? Atunci nici „miticii” nu sunt dupa cum scrie in articolul de mai sus. Nu generalizati. 🙂

    1. Corect! In Constanta se spunea candva „Dobroge! Moldovă Nouă” Era plin de Avadanei, Aioanei, Amazilitei veniti sa lucreze in port.

      Deasemenea, am niste cunostiinte in Bucuresti, definitia bunului simt si a modestiei desi sunt amandoi medici la Elias.

      Singura diferenta dintre ardeleni si restul lumii e ca ardelenii se exteriorizeaza mai greu sau mai rar da’ nu mi s-au parut cu absolut nimic mai speciali

    2. Articol de 2 lei,pot spune ca fac naveta intre Bucuresti si Londra…n-am intalnit niciodata ceva care sa-mi aminteasca de povestea din articol,este exagerat si rau voitor din cap-coada!!sau poate autorul a calatorit cu avionul prin anii ’90 cand inca romanii credeau ca este precum in autobuz,prinde loc cine poate :)))una peste alta,articol slab !!

    3. As avea o intrebare… Tu cum consideri columbienii, de exemplu? Daca te-ar intreba cineva sa faci o descriere intr-o fraza o Columbiei, cam cum ai defini-o? Ai defini-o o tara de traficanti si drogati, nu ? Pentru ca asta ai aflat in ultimii ani din media, tot ce vedeai la stiri din Columbia se referea la droguri, criminalitate, haos… Ei bine, eu am lucrat pe un vapor unde erau n columbieni, si albi si de culoare… Pot sa spun ca ne erau superiori din multe puncte de vedere, specialistul IT era columbian , un baiat inteligent si extrem de rafinat, si in general lume foarte fina… Judeci popoarele, pana nu le vezi in direct, dupa o medie, o aproximatie de imagine… Si da, ca o medie, si ca un general, Romania este o tzara murdara, cenusie, cu orase extrem de neatractive(cateva exceptii) cu oameni care folosesc extrem de putin produse cosmetice de baza, ca pasta de dinti sau sapunul, ca sa nu mai vorbim de face wash-uri si creme antiimbatranire sau sunscreen, oamenii arata pe strazi cenusii, tristi, stresati, vorbesc singuri de multe ori, merg prin supermarketuri in miscari browniene, haotice, fara sa respecte aleile, prioritatile de acordat celor care ies dintr-un spatiu de catre cei care intra, s. a .m.d.
      Asta este imaginea Romaniei, a romanilor, in mare parte ea este adevarata si corespunde unei realitati… Faptul ca exista o minoritate care arata altfel nu poate schimba nota generala… E indiscutabil ca oamenii si totul intr-o gara din Munchen sau Copenhaga sau Glasgow arata altfel decat cei din Barlad, Targoviste si chiar Bucuresti… Punct

  17. Daca luau avionul spre Bucuresti, nu inseamna ca in Bucuresti au domiciliul, ci inseamna doar ca aeroportul din Bucuresti este mai aproape de casa lor decat aeroportul din Sibiu.
    Ma indoiesc ca vei intalni acelasi comportament la un zbor care nu e low cost.

  18. Ma vad nevoita sa atrag atentia asupra unui aspect.
    Da, sunt o „mitica”de capitala, indiferent ce o insemna asta.
    Avionul ce ajunge la Sibiu, deserveste zona Brasov, Sibiu, Sighisoara, unde influenta vestica isi spune cuvantul.
    Avionul ce zboara la Bucuresti, deserveste de asemenea, Dambovita, Ialomita, Teleorman si lista poate continua.
    Nu toti cei ce zboara cu avionul catre Bucuresti sunt tarani, la fel, orice ar insemna asta si nu toti locuiesc in Bucuresti
    Prea putina lume stie ce inseamna taran, a fost preluat ca o jignire.

  19. Iti dau dreptate.Si mie imi este uneori rusine ca sunt romanaca dar nu putem fi bagati toti in aceeasi „oala”.Si nu sunt din Transilvania.Sunt dintr-un oras din Moldova.La multi le lipsesc cei 7 ani de acasa.

    1. Daca tot iti este rusine ca esti „romanaca” fa ceva in sensul si schimba-ti cetatenia si mai pune mana pe o carte, poate mai aveti si alte cuvinte in afara de rusine. „La multi” in lb romana se traduce prin „multora”. Si am obs ca nu esti singura cu greseli gramaticale, poate ca inainte de a judeca ar fi bine sa ne uitam un pic, doar un pic la noi, si apoi sa emitem pretentii de atotstiutori si de judecatori. Sanatate maxima !!!!

      1. Este adevarat, „multora” este forma mai corecta din punct de vedere gramatical, dar ” la multi ‘ este o forma de exprimare populara, foarte prezenta in limbaj, nu este intru totul incorecta, si cred , sincer, ca pana acum 100 de ani, in mediile rurale in care se compunea folclor, de exemplu, „multora’ ca si cuvant nici nu exista

  20. Generalizand, iti dau dreptate! Desigur, exista si exceptii, dar vorbind in linii mari e perfect adevarat ce ai scris aici.

      1. mie nu-mi este rusine ca sunt roman…….i-mi este rusine ca altii sunt romani……si poate ar fi mai bine sa ne cerem si noi autonomie ca maghiarii….

        1. „î-mi” nu se scrie niciodata cu cratima.. pentru că „îmi” este pronume personal (mie imi mi).. și mie mi-e rușine ca tu ești roman..

      1. Vad cateva comentarii pe aici (anonime) care par a fi rupte din zona harcov. Nu cred ca stiti despre ce vorbiti cand salivati la gandul despartirii de Romania…