Sibianca Lucreția Ciobanu împlinește 90 de ani. Gânduri bune de la Junii Sibiului pentru artistă!

Cu mult drag au numit-o românii “doamna munţilor”, căci precum nimeni alta înaintea Domniei Sale, Lucreţia Ciobanu a cântat munţii şi viaţa păstorilor în periplul lor neobosit pe culmile munţilor şi de la munte la vale.

Acest artist remarcabil, a cărei prodigioasă carieră de peste 60 de ani se scrie cu litere de aur în cartea folclorului și a muzicii populare românești, intră în al nouălea deceniu de viaţă. Un moment atât de important ne cheamă la retrospecţie şi ne obligă să-i mărturisim toată stima şi dragostea noastră.

Lucreţia Ciobanu a ascultat doine și cântece de joc în satul natal, Topârcea, din județul Sibiu. Mai târziu avea să spună lumii întregi despre folclorul sibian, să încânte inimile a milioane şi milioane de spectatori şi telespectatori, de-a lungul anilor, cu piese emblematice precum “Pleacă oile la munte‘‘, “Codrule, bătrânule‘‘, “Ridică-te negură‘‘, “Cine n-are dor pe vale‘‘, “Ia uitaţi-vă feciori‘‘, “Vino, iute, dorule‘‘, “Iar se duc mioarele‘‘, “Mi s-a dus bădiţa, dus‘‘.

Iată ce mărturisea Lucreţia Ciobanu, într-un interviu, despre colaborarea cu Cindrelul – Junii Sibiului: „Am colindat cu Cindrelul chiar şi de trei ori prin aceleaşi sate şi sălile au continuat să se umple. Cu Cindrelul am avut peste 900 de concerte, iar cu Junii Sibiului am ajuns în Statele Unite ale Americii; a fost primul ansamblu folcloric din România care a efectuat un turneu în Statele Unite ale Americii”. Colaborarea ansamblului sibian cu Doamna Munţilor a continuat, aşa că în 2007 şi 2013, doamna Lucreţia Ciobanu a urcat pe scena Festivalului Internațional de Folclor Cântecele Munţilor, alături de Cindrelul – Junii Sibiului. De asemenea, în urmă cu zece ani, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale “Cindrelul – Junii” Sibiu a sprijinit editarea volumului de amintiri „Munților, cât veți fi voi…” al Lucreţiei Ciobanu.

Astăzi, la aniversarea a 90 ani, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale “Cindrelul – Junii” Sibiu, membri de ieri şi de azi ai Ansamblului Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului, îi urează doamnei Lucreţia Ciobanu multă sănătate şi un călduros LA MULŢI ANI!

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

Publică

  1. Două mari greșeli în articol:
    1. Carieră Lucreției Ciobanu nu este de peste 60 de ani, ea retrăgându-se mai demult. S-a lansat în 1953, la 29 de ani.
    2. Lucreția Ciobanu nu intră în al 9-lea deceniu de viață; acesta tocmai a luat sfârșit; ea intră în al 10-lea deceniu de viață. Primul deceniu de viață a fost de când s-a născut și până la împlinirea vârstei de 10 ani. Lucreția Ciobanu a trăit deja 9 decenii. Acuma intră în al 10-lea deceniu de viață.