cum au făcut bani ciobanii din mărginimea sibiului

Poate ati auzit de oamenii din Marginimea Sibiului: ciobani din tata-n fiu, muncitori pan` la Dumnezeu, seriosi, mandri ca isi au radacinile acolo… si bogati, da` bogati, nu gluma! 
Circula o poveste despre unul care si-a pus lift in casa, pe vremea lui Ceausescu. Despre altul, se spune ca, dupa ce manca la cel mai bun restaurant din Sibiu, chema trei taxiuri, ca sa-l duca vreo 30 de kilometri, pana acasa: in primul se urca el (desigur  ), in al doilea punea haina (ca se incalzise, omul, de la tarie  ), iar in ultimul isi arunca umbrela. 
Cum arata casele de pe-acolo? Vai de capul meu! Merita sa ajungeti sa le vedeti, nu v-ati fi inchipuit ca exista asa ceva, in Romania.
In parcarile „crasmelor satesti” stau aliniate BMW-uri si Audi-uri ultima generatie…. E cool de tot! As merge saptamanal!  
No, am stat la povesti, intr-o zi, cu un amic din Marginime. Cand i-am trecut pragul casei, am crezut ca e sala de nunti, nu living… Si, pe cale de consecinta , m-am „enervat” si l-am intrebat: „Da`, totusi, cum ati reusit sa faceti atatia bani????”. 
A stat omul vreo doua secunde, s-a framantat, s-a foit pe scaun, cautand sa-mi dea cel mai scurt si concis raspuns posibil. Dialog: 
” – Apaaaai, cum sa va spun eu, doamna Madalina… Ati fost vreodata la Tulcea?”
– La Tucea? Ohohoooo, da` de cate ori…am prieteni acolo, merg in Delta, am rude, am…..
– No, doamna Madalina, staaati, stati numa` ase! Eu va-ntreb daca ati fost vreodata, la Tulcea, pe jos….
– Ei, cum, pe jos????
– Heheee, pe jos! Cu turma…incetisor.. ziua mergi cu oile, noaptea dormi in cojoc… Cand le vine oilor sa fete, vorbesti la Primarie, inchiriezi un teren si stai acolo mai multe zile… Si abia cand se inzdravenesc o tzara mielutii, pornesti mai departe la drum… Apai, ase, nu altfel! Ia ziceti, amu`: ati fost vreodata la Tulcea? 
– Nuuu, n-am fost!!!!
– No, vedeti? Asa am facut noi banii!” 
Superb tipul! Toata admiratia!

Ultima oră

Participă la discuție

8 Commentarii

  1. Ba Caius, banatenii is miezu’ si fruncea cu care dai de pragul de sus. Pe vremea lui Ceasca bunicu’ si unchiul meu erau cu oile in Banat, cam pe la Deta.Dobitocul de prim- secretar de partid pe Timis, cu nume predestinat- Pacoste, il anunta pe Tovarasu’ ca fiecare oaie de la CAP din judet a fatat cam 3 miei.Ceausecu lesinat dupa valuta a zis ca merg de vandut 2 la turci.Cum lesinaturile banatenilor erau vai mama lor, Pacoste a venit cu ideea sa ia decla sibieni.Asa ca la recesamant i- au mintit pe ai mei ca inventariaza oile din judet si apoi vin si la ei.Ghici, ce? Au venit cu militia, camioane si soldati si au confiscat cele 500 de oi pe motivul ca se sustrageau de la recesamant si taxe. Bietu’ bunicul si unchiul meu cu toata familia s-a intors in Marginime si muncea cu ziua ptr.altii.Bunicu’ zicea ca ce nu a putut intelege vreodata e de ce au confiscat magarii si cainii, ce turcii nici de aia nu au?. Asa ca ciocu’ mic ca va cam place sa luati de la altii, gospodarilor

  2. Or fi banatenii buni vacari si porcari insa ciobanii adevarati si cu averi imense sunt din Marginimea Sibiului!
    In primul rand pentru ca e o zona foarte mare, de munte, care n-a fost niciodata cooperativizata si in al doilea rand fiindca doar cu asta se ocupa de mii de ani iar averile si turmele se mostenesc din tata-n fiu.

  3. Pamflet !

    Ce-i ajuta pe ei sunt subventile de la stat atat pe cap de ovina cat si pe teren. Afacere care merge ca piatra plata pe apa iar daca ai si ceva berbeci de rasa … aproape ca-s tot mai faine subeventile. Ar mai fi inca cateva chestii interesante pe care e mai bine sa le stie un numar restrans de persoane. Un lucru trebuie subliniat totusi, cine are impresia ca poti face bani cu oi fara se cam pui osul si sa-ti placa cat de cat, se inseala. Odata ce-ti place munca practicata, inveti repede si portitele legislative 🙂

  4. Es, aveau noroc că pe vremea lui Ceauşescu erau căutate produsele lor, în lipsă de altceva, şi ciobanii erau scutiţi de cooperativizări. Atunci şi-au făcut averea. Şi cum ban la ban trage, au mai înmulţit-o şi după Ceauşescu, fiin printre puţinene grupuri care aveau capital de investit – pe lângă securişti şi funcţionari de partid.

  5. Ba caius esti un prost fara margini toti ciobanii care au oile în bana inclusiv eu au pamant cumparat sau închiriat tampitule si ce pământ mai au țăranii ma rog ca tot ii cumparat sau arendat de italieni, francezi, nemti etc etc si plătim taxe si impozite la stat și nu tiai dori tu sa vezi cum se fac bani, cat de greu ii sa te trezesti mai ales din primăvară pana in toamnă la 4 dimineață si sa te pui sa dormi la 12 noaptea sa dormi 4. Ore si tu vorbesti ma lake dute si documenteazate si dupa comentează da pardon nu ai ce comenta

    1. Lasă-l domne, nu vezi ce-i ofuscat?De ce să cumpere poienarul pamântul nostru străbun, când putem foarte bine să-l vindem veneticilor? 😉 Gândire mai mult decât păguboasă monșer!
      Felicitări pentru răspuns ciobanului și pentru articol autorului.

  6. Pe dracu’ ! Au mers ei pe jos si au facut bani. FIX ! Jumatate din ciobanii de acolo sunt stabiliti in Banat si mananca cu oile lor toate culturile taranilor agricultori si isi bat joc. SI fac averi pe munca cinstita a banatenilor. Asa ca nu mai spuneti voi ca ii admirati. Ca sunt numai niste escroci de ciobani. Fapt: eram in Timisoara intr-o piata agro-alimentara. Merg sa imi iau niste cas proaspat. Il intreb pe cioban de unde e branza, unde e facuta. Acesta imi raspunde: – In Marginimea Sibiului. La care eu: – Pe dracu’ ! – Unde aveti oile ? Ciobanul: -Aici langa Sanicolaul Mare. Eu putin iritat: – Nooo…vezi?! de acolo e branza ! ADICA DE PE PAMANTUL BANATENILOR. Ca doar ei tin in spate juma’ de tara….

    1. Desi am citit ce ai scris tu, tarziu, iti dau si eu un raspuns; si o fac ca unul care mi-am petrecut o parte din copilarie alaturi de printii mei cibani – la Dragsina, Cheveresu Mare-unde am facut si scoala, Ghilad.Chiar daca ei au oile pe acolo, traditia si modul de a face produsele- este din Marginime, de aceea ei se revendica asa, deci adevarul e pe la mijloc !