Cum a ajuns un sas născut în Sibiu, mare general în armata SS a lui Hitler

Artur Phelps nu este deloc un nume care să aducă amintiri plăcute pentru comunitatea sașilor ardeleni. Născut și școlit la Sibiu, acesta a a devenit apoi unul din cei mai mari criminali de război din armata lui Hitler.

 

Unul dintre cei mai străluciți comandanți militari din istoria sașilor ardeleni a devenit un criminal de război în toată regula după ce s-a înrolat în Waffen SS.

În loc să fie un motiv de mândrie pentru sașii ardeleni, aidoma învingătorului lui Napoleon Bonaparte, generalul Michael von Melas, generalul Artur Phleps a devenit un motiv de rușine, din cauza crimelor de război comise în fosta Iugoslavie.

Odiseea sasului care a devenit criminal de război sub ordinele lui Hitler și Himmler este puțin cunoscută în România, conform romanialiberă.ro.

 

Ofițer al Armatei Austro-Ungare

Artur Phleps s-a născut în anul 1881, în localitatea Biertan, din județul Sibiu. Tatăl său, Gustav Phleps, era chirurg, iar mama sa, Sofia Stolz, provenea dintr-o familie țărănească. Artur Phleps a urmat cursurile școlii generale din Biertan, apoi ale liceului lutheran din Sibiu. În ciuda dorinței tatălui său, care dorea ca Artur să urmeze cariera medicală, tânărul sas a decis să aleagă cariera militară. Artur Phleps a devenit student al Academiei Militare Imperiale din Pressburg, Bratislava de azi. La finalul cursurilor, a fost trimis ca ofițer în Tirol, apoi a fost admis la cursurile Academiei Militare Tereziene, cea mai renumită școală militară din Austro-Ungaria, unde erau pregătiți ofițerii superiori.

Artur Phleps a terminat cu succes cursurile, a devenit ofițer în Slavonia și Bosnia-Herzegovina, apoi a fost numit printre ofițerii unei divizii de infanterie din Budapesta. La izbucnirea Primului Război Mondial, Artur Phleps a fost trimis să lupte pe frontul din Serbia, apoi în iarna 1914-1915 a devenit ofițer pe frontul din Galiția, în Carpați, unde a luptat împotriva armatei țariste. Tânărul ofițer sas a fost trimis în 1915, după intrarea Italiei în război împotriva Puterilor Centrale, să lupte în Alpi, iar în 1916 a fost transferat din nou în Carpați, pentru a lupta împotriva Armatei Regale Române. În ianuarie 1917, el a ajuns din nou în Tirol, unde s-a distins prin vitejie. Artur Phleps fusese înaintat la gradul de locotenent-colonel, iar la finalul războiului, după destrămarea Austro-Ungariei, s-a întors în Transilvania.

 

General român

În 1918, a preluat comanda Gărzii Naționale Săsești, un corp de armată care a luptat alături de Armata Regală Română și de Garda Națională Română, condusă de locotenent-colonelul Florian Medrea, împotriva armatei Republicii Ungare a Sfaturilor, care invadase Transilvania. Artur Phleps a fost avansat la gradul de colonel de către Regele Ferdinand I al României, după ce, printr-o acțiune curajoasă, la trecerea Tisei, a salvat armata română care a ocupat apoi Budapesta. La finalul campaniei din 1919, Artur Phleps a fost înrolat în Armata Regală Română. A devenit instructor la Academia Militară din București și apoi a fost numit la comanda Brigăzii 1 de Vânători de Munte. Artur Phleps este cel care a transformat Vânătorii de Munte din România într-o armă de elită. În anii 1930, avansat la gradul de general, el a devenit consilierul militar al Regelui Carol al II-lea. Însă sasul ardelean a criticat deschis camarila regală, iar în urma unui conflict cu metresa regelui, Elena Lupescu, el a fost trecut în rezervă.

 

Criminal nazist de război

În acest context, Artur Phleps a cerut să servească în armata germană. Inițial, el ar fi dorit să se înroleze în Wehrmacht, însă germanii născuți în afara granițelor Germaniei erau automat înrolați în trupele Waffen SS. Generalul român Artur Phleps a devenit astfel colonel german, în cadrul Diviziei Viking, formată din voluntari olandezi, flamanzi, norvegieni, danezi, suedezi și finlandezi. Inițial, Artur Phleps a fost trimis pe frontul de Est, apoi, după ce a primit rangul de general SS, a fost trimis să lupte împotriva partizanilor din Balcani, pentru că el avea o imensă experiență acumulată în armata austro-ungară din această regiune. Vreme de trei ani, Artur Phleps a fost cel mai de temut adversar al lui Iosip Broz Tito. Unitățile comandate de el, Divizia SS Prinz Eugen și apoi Corpul V de Vânători de Munte, erau renumite prin duritate.

Potrivit mărturiilor vremii, ele au comis numeroase crime de război în lupta împotriva partizanilor. Au incendiat sate, i-au masacrat pe locuitorii acestora, au torturat și ucis sute de partizani luați prizonieri. În iunie 1944, Artur Phleps a fost transferat în România, pentru a organiza evacuarea populației săsești și șvăbești din Transilvania și Banat, în fața înaintării trupelor sovietice. Iar în 21 septembrie 1944, Artur Phleps a fost capturat de sovietici în Șimand și executat, ca urmare a aversiunii sovieticilor față de trupele SS. Astfel s-a sfârșit viața unui militar genial, care însă a devenit criminal de război sub ordinele lui Adolf Hitler și ale lui Heinrich Himmler, sinistrul comandant al SS.

Sursa: romanialibera.ro

 

Ultima oră