klaus iohannis: românia are nevoie de o strategie națională pe sănătate

Sănătatea este o investiție, nu o cheltuială. Investiţia în sănătate este la fel de importantă ca investiţia în educaţie.

România are nevoie de punerea în aplicare cât mai rapidă a unei strategii naționale de sănătate care să privească investiția în sănătate ca pe o investiție în viitor, în vigoarea, energia și, implicit, prosperitatea națiunii.

Pacientul trebuie să fie cu adevărat în centrul sistemului, să știe clar care îi sunt drepturile, ce servicii primește pentru ceea ce plătește, iar personalul medical trebuie să fie tratat cu respect și salarizat pe măsură.

Avem prea mulți oameni bolnavi, calitatea vieții fiecărui român este în continuă degradare iar în anii care urmează, când vom avea de-a face cu un declin în populatie, este de-a dreptul vital să avem cât mai mulţi oameni sănătoşi. Iată de ce am propus în programul meu o alocare bugetară spre 6% din PIB pentru sănătate. 

Este nevoie de consens politic pentru ca ţintele importante să fie atinse. În ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUTbanii publici, și așa insuficienți, nu vor mai fi risipiți pe servicii ineficiente, ci vor fi direcționați corect, în așa fel încât problemele de sănătate să fie rezolvate cât mai aproape de pacient și în modul cel mai eficient din punctul de vedere al costurilor.

În ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT, spitalele vor avea un management performant, nu politizat.

Ca președinte, voi insista ca sănătatea să fie tratată ca un factor cheie de dezvoltare, ca o resursă pe termen lung și nu ca o povară. Îmbunătățirea stării de sănătate a populației, care se va reflecta în creșterea speranței de viață, prevenirea și reducerea îmbolnăvirilor, va avea un impact economic și social semnificativ.

În mine, ca şi preşedinte, românii vor avea un partener deschis la dialog, care vrea să se implice în rezolvarea marilor probleme din sistem.

Ultima oră

Comentariul meu