s-a finalizat proiectul de reabilitare a celor 18 biserici fortificate din transilvania. nouă sunt din sibiu

La patru ani de la semnarea contractului de finanțare europeană, reprezentanții Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România anunță finalizarea proiectului denumit “Tezaure Fortificate Redescoperite – Dezvoltarea durabilă a Regiunii Centru prin punerea în valoare a potenţialului turistic al reţelei de biserici fortificate săseşti din Transilvania”.

 

Proiectul a avut o valoare totală inițială de 22.062.696,52 lei, din care 16.593.282,31 sunt fonduri nerambursabile alocate în baza contractul semnat în octombrie 2010 alături de conducerea Agenției de Dezvoltare Regională Centru, organism intermediar. Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional Regional, domeniul major de intervenție 5.1 – Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum și crearea / modernizarea infrastructurilor conexe, autoritatea de management fiind reprezentată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. În final, în urma procedurilor de achiziție publică, valoarea totală a investițiilor realizate prin acest proiect este calculată la 16.931.920,73 lei.

Cele 18 biserici fortificate incluse în acest proiect sunt situate în județele Alba (bisericile din Sebeşși Gârbova), Brașov (bisericile fortificate din Criţ, Buneşti, Mesendorf, Cincşor), Mureș (Archita, Apold, Cloaşterf) și Sibiu (Dealu Frumos, Netuş, Stejăriş, Curciu, Ighişu Nou, Valchid, Mălăncrav, Cârţa, Aţel). Toate aceste biserici au făcut obiectul unor lucrări de reabilitare, a căror menire este nu doar să asigure dăinuirea acestor monumente istorice, dar să și impulsioneze turismul în zonă, fapt care angrenează și dezvoltarea economică a comunităților locale.

Banii au fost folosiți și pentru îmbunătățirea infrastructurii de orientare, acces și primire a turiștilor în zona celor 18 localități în care se află bisericile fortificate, respectiv pentru încurajarea altor investiții conexe în respectivele comunități. Se așteaptă o creștere exponențială a turismului în zonă, precum și prelungirea timpilor de ședere a turiștilor în Regiunea Centru a României.

Lucrările de reabilitare derulate la trei dintre bisericile amintite (Apold, din județul Mureș, respectiv Curciu și Ighișu Nou, din județul Sibiu) au dus și la descoperirea unor picturi murale extrem de vechi, majoritatea datând din secolul al XIV-lea. Aceste picturi reprezintă diferite scene biblice: fecioara înțeleaptă din pilda fecioarelor înțelepte și nebune (Biserica fortificată din Apold, pictură din secolul XIV) sau scena Judecății de Apoi (Biserica fortificată din Ighișu Nou, pictură murală din secolul XIV). Din fondurile europene nerambursabile alocate acestui proiect, aceste picturi au fost puse acum în valoare.

Ultima oră

Comentariul meu