Municipalitatea sibiană este protagonista unuia din cele mai ciudate și totodată penibile procese din justiția românescă. Primăria Sibiu vrea să recupereze “în natură” un teren care are doar 0,17 metri pătrați.
Municipalitatea pare să se conducă după deviza “Nu cedăm nici o palmă de pământ”!, cel puţin într-un proces aflat zilele acestea pe rolul instanţelor. Şi asta pentru că e vorba, la propriu, de o palmă de pământ, deoarece terenul ce a stârnit scandalul are doar 0,17 mp, adică mai puţin decât spaţiul pe care îl ocupă acest articol, conform libertatea.
Totul a pornit de la disputa locatarilor unui imobil de pe strada Spartacus din Sibiu, care au hotărât să-şi împartă curtea casei în care locuiau. Cum nu s-au înţeles, au apelat la Justiţie.
Judecătorul a dispus o expertiză şi expertul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Sibiu, Dorel Rogozea, a descoperit că, în curtea respectivă, o bucată de teren e a statului. “Am stabilit că din totalul de 876 de metri pătraţi, cât are curtea în cauză, 0,17 metri pătraţi ar fi în proprietatea Primăriei”, susţine Dorel Rogozea.
Procesul continuă până la capăt
Observând ridicolul situaţiei, acesta a propus radierea din Cartea Funciară a Primăriei, susţinând că situaţia din teren nu mai corespunde datelor reale, însă juriştii s-au opus, solicitând despăgubire sau terenul în natură.
“Asta e birocraţia din Primărie, au fost situaţii în care juriştii nu s-au implicat, deşi era necesar, pentru ca acum să lupte de parcă ar fi cine ştie ce teren”, s-a plâns expertul. Iar juristul Primăriei Sibiu, Andreea Banceu, e de neclintit: indiferent de suprafaţă, terenul e în proprietatea Primăriei Sibiu, mai anunta libertatea.
UPDATE
Primăria se apără
Primăria Sibiu a trimis joi, 17 octombrie, un punct de vedere oficial vizavi de acest procest aflat pe rol și de situația creată.
”Municipiul Sibiu nu a inițiat acest proces, ci a fost chemat în instanță în cadrul unui proces deschis de locatari pentru sistarea stării de indiviziune asupra imobilului teren situat pe strada Spartacus, nr. 5. În urma expertizei solicitate de părți și de instanță, a rezultat că Statul Român deține o suprafață de 0,17 metri pătrați la adresa menționată. Dat fiind faptul că Municipiul Sibiu reprezintă și are obligația să apere dreptul de proprietate a Statului Român, acesta este obligat să se prezinte în instanță. Municipiul Sibiu nu se opune în acest caz ca locatarii să cumpere această bucată de teren de la Statul Român, cu plata aferentă. Menționăm că Municipiul Sibiu nu are posibilitatea legală se renunțe la a apăra un bun al Statului Român”, se arată în poziția oficială a primăriei Sibiu.