Cel mai așteptat film românesc al toamnei, „Q.E.D.”, scris și regizat de Andrei Gruzsniczki și selecționat în peste 20 de festivaluri internaționale, va avea o proiecție de gală la Sibiu vineri, 10 octombrie, de la 20.30, la Cinema Arta.
Este primul lungmetraj în care Ofelia Popii, actriță la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, are rol principal. Se vor întâlni cu publicul și vor răspunde la întrebări și actorul Lucian Ifrim, directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile, alături de monteur-ul Dana Bunescu.
„Q.E.D.” se lansează pe ecranele din România începând cu 10 octombrie, în 27 de orașe. Sibienii îl pot vedea la Cinema Arta, în prima săptămână.
În drama cu accente policier, Sorin Leoveanu este un matematician a cărui decizie de a trimite lucrări importante unei universități americane, fără aprobarea Partidului, duce la un șir de acțiuni ce îi implică pe Elena (Ofelia Popii), care aşteaptă un paşaport ca să poată pleca la soţul fugit în Franţa, și Voican (Florin Piersic Jr.), un ofițer pornit pe urmele celor doi. Filmul îi are în distribuție și pe Virgil Ogășanu, Tora Vasilescu, Dorian Boguță, Marc Titieni, Paul Ipate, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunțeanu şi Mihai Călin.
„Unul dintre marile merite ale filmului este acela că introduce o actriță aproape fără experiență în cinema. E posibil ca multe filme românești să o aibă în distribuție, de acum înainte, pe Ofelia Popii, o actriță de teatru care demonstrează că poate trece ușor de pe scenă pe platourile de filmare. Elena ei este o femeie puternică, frumoasă și cu un spirit de luptătoare, dispusă să se bată pentru viitorul familiei ei”, scrie publicația Cineuropa.
„QED” a fost remarcat în presa internațională pentru imagine, scenografia expertă, semnată de Cristian Niculescu, și costumele Svetlanei Mihăilescu. Potrivit publicației americane „Variety”, „QED” este „excelent filmat în alb-negru” și a reușit „o remarcabilă recreare a epocii”. Produs de ICONproduction și filmat de Vivi Drăgan Vasile, este primul film românesc realizat pe peliculă alb-negru (ORWO) de la „Moromeţii” (1987) încoace. Formulele matematice și calculele din film poartă semnătura profesorului, cercetătorului și activistului Nicușor Dan.
Cel de-al doilea film al regizorului și scenaristului Andrei Gruzsniczki, după „Cealaltă Irina” (2009), „QED” și-a început cariera în festivaluri cu Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de Film de la Roma, unde a a avut premiera mondială. Au urmat peste 20 de festivaluri, inclusiv New Directors/ New Films, de la New York, Göteborg, Vilnius și Karlovy Vary, unde regizorul a fost prezentat în programul „Variety Critics Choice”, inițiat de renumita publicație americană. „QED” a mai obținut Premiul pentru scenografie la Festival of Central and Eastern Film din Wiesbaden – goEAST și a fost singurul film românesc din competiția Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), în 2014. Totodată, a câștigat Marele Premiu Golden Taiga la International Debut Film Festival, desfășurat în orașul Khanty-Mansiisk din Siberia.