Filmul „Q.E.D.”, proiecție de gală la Sibiu, în prezența echipei. Iată când va avea loc!

Cel mai apreciat film românesc al anului, „Q.E.D.”, scris și regizat de Andrei Gruzsniczki și selecționat în circa 20 de festivaluri internaționale, va avea o proiecție de gală la Sibiu vineri, 10 octombrie, de la 20.30, la Cinema Arta.

 

Sibienii vor avea ocazia să vadă filmul și să o întâlnească pe talentata actriță de teatru Ofelia Popii, aflată la primul rol principal într-un lungmetraj. Vor fi prezenți la eveniment și directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile, alături de monteur-ul Dana Bunescu.

„Q.E.D.” se lansează pe ecrane începând cu 10 octombrie, iar sibienii îl pot vedea la Cinema Arta, în prima săptămână.

În drama cu accente policier, Sorin Leoveanu este un matematician a cărui decizie de a trimite lucrări importante unei universități americane, fără aprobarea Partidului, duce la un șir de acțiuni ce îi implică pe Elena (Ofelia Popii), care aşteaptă un paşaport ca să poată pleca la soţul fugit în Franţa, și Voican (Florin Piersic Jr.), un ofițer pornit pe urmele celor doi. Tensiune, compromis, prietenie și trădare, într-un film care împrumută din aerul filmelor clasice de spionaj și îi are în distribuție și pe Virgil Ogășanu, Tora Vasilescu, Dorian Boguță, Marc Titieni, Paul Ipate, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunțeanu şi Mihai Călin.

„Unul dintre marile merite ale filmului este acela că introduce o actriță aproape fără experiență în cinema. E posibil ca multe filme românești să o aibă în distribuție, de acum înainte, pe Ofelia Popii, o actriță de teatru care demonstrează că poate trece ușor de pe scenă pe platourile de filmare. Elena ei este o femeie puternică, frumoasă și cu un spirit de luptătoare, dispusă să se bată pentru viitorul familiei ei”, scrie publicația Cineuropa.

Filmul marchează și o premieră în cinematografia românească de după 1989: este primul realizat pe peliculă alb-negru de la „Moromeţii” (1987) încoace. Vivi Drăgan Vasile, director de imagine cu peste 40 de filme în portofoliu, semnează imaginea ambelor producții. Un alt punct forte al filmului este scenografia semnată de Cristian Niculescu și premiată la Festival of Central and Eastern Film din Wiesbaden – goEAST. Montajul îi aparține Danei Bunescu, iar costumele – Svetlanei Mihăilescu.

„O poveste despre paranoia și trădare – parte thriller, parte comedie de moravuri”, îl descria „The New York Times”, după proiecția de la festivalul New Directors/ New Films, în această primăvară. Potrivit publicației de specialitate „Variety”, „Q.E.D.” este excelent filmat în alb-negru și reușește „o remarcabilă recreare a epocii”. Iar criticii „The Hollywood Reporter” apreciază că este „un film inteligent structurat și bine jucat”.

„Q.E.D.” a obținut Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de Film de la Roma și a fost proiectat în circa 20 de festivaluri, la New York, Göteborg, Vilnius sau Karlovy Vary, în programul „Variety Critics Choice”. A fost singurul film românesc din competiția internanțională TIFF 2014.

Absolvent al Academiei de Teatru și Film din București, promoția 1994, Andrei Gruzsniczki se află la al doilea lungmetraj de cinema, după „Cealaltă Irina” (2009), debut proiectat și premiat în numeroase festivaluri.

 

Ultima oră