prea multe taxe pentru studenți. sibiul e în top

Studenții plătesc prea mult pe taxe, arată un studiu publicat la început de an universitar de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), citat de agerpres. De la taxe de înscriere la facultate, la taxe de școlarizare și chiar de cămin, 38 % din universități au mărit taxele anul acesta. În ultimii trei ani, 81% dintre instituții au crescut tarifele. Sibiul este prezent pe lista neagră a taxatorilor cu cele mai scumpe cămine din țară.

540 de lei – atât costă taxele de întreținere pentru studenții care vor să stea în cămin la Sibiu. Un cost destul de mare pentru tinerii care trebuie să se întrețină de cele mai multe ori din banii părinților sau din joburi neremunerate corespunzător. Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iași  practică prețuri similare, 500 de lei pe lună, ca și Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Grigore T. Popa’ din Iași — 450 de lei.

Orașe cu bani

La capitolul taxe de școlarizare, există diferențe uriașe pentru același program de studiu de la un oraș la altul iar studenții nu ar trebui să suporte asemenea practici, susține Cristi Popescu, președintele ANOSR. Spre exemplu, Universitatea Româno-Americană specializarea Drept e taxată cu 2.000 de lei iar la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca același program de Drept e taxat cu 3.600 de lei.

4.800 de lei – un an la Universitatea ‘Lucian Blaga’ din Sibiu e echivalent cu până la 9.000 de lei la Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Carol Davila’ din București. De asemenea, diferențele de la o universitate la alta pentru taxele plătite la specializări ca Economie, Psihologie sau Automatică și Calculatoare pot fi de până la 2.000 de lei.

Medicina, cea mai scumpă

Nici când vine vorba de taxele de admitere la facultate, situația nu este mai veselă, se arată în studiul citat. Acestea variază între 20 și 350 de lei, în contextul în care valoarea lor ar trebui să acopere doar cheltuielile legate de personalul prezent la procesul de cazare și materialele utilizate– câțiva zeci de lei.

Cele mai mari taxe de admitere, sunt încasate de universitățile de medicină: Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași — 350 de lei, Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș — 200-500 de lei, Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj — 300 de lei.

150 de euro, restanța

Și taxele de reexaminare sunt diferențiate pe orașe și specializări de la 25 de lei per examen (Universitatea Politehnica Timișoara) la 135 de lei per credit la ECTS (Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca). Un calcul simplu arată că la ECTS restanța unui examen de 5 credite poate ajunge la 675 de lei, arată reprezentanții studenților.

Ultima oră

Comentariul meu