delfinii sunt atrași de magneți. iată cum s-a descoperit

Delfinii sunt animale magnetic senzitive, spune un studiu publicat de cercetători francezi de la Université de Rennes  citat de Science Daily. Ei reacționează la stimuli magnetici și înoată diferit atunci când sunt în prezența unor obiecte magnetice.

Magnetorecepția presupune abilitatea de a percepe un câmp magnetic, exact ce au făcut delfinii studiați de profesorul Dorothee Kremers la delfinariul Planète Sauvage din Franța. În apa în care înotau animalele, au fost introduse pe rând o bobină magnetică și una demagnetizată ( în afara acestui aspect, obiectele erau identice ca formă și densitate). Așadar delfinii nu le puteau diferenția folosind ecolocația – metodă de a localiza obiecte prin unde sonore.

Atrași de magneți

Delfinii aveau voie să înoate înăuntru și în afara bazinului unde se aflau ciudatele obiecte. Pe înregistrările video s-a văzut că toate cele șase mamifere participante la experiment s-au apropiat mult mai rapid de bobinele magnetice.

Concluzia studiului a fost simplă: „Delfinii sunt capabili să facă diferența între obiecte bazându-se pe proprietățile lor magnetice și ar trebui înscriși pe lista animalelor magnetic receptive”, spune Kremers, conducătoarea studiului.

Procesul de recepție magnetică joacă un rol important în felul în care anumite animale terestre sau acvatice se orientează sau navighează. Unele observații făcute asupra unor animale care migrează singular precum balenele, delfinii sau delfinii bruni sugerează că acestea ar fi sensibile și la câmpuri geomagnetice.

Creierul delfinilor

Delfinii sunt cele mai inteligente animale, creierul lor asemănându-se cu cel uman în multe privințe. Ei pot imita comportamente și sunt conștienți de comportamentele lor recente, se pot recunoaște în oglindă și pot rămâne concentrați pe o anumită acțiune timp îndelungat. În afară de conștiința de sine, delfinii pot experimenta emoții de bază, pot avea un anumit nivel de gânduri abstracte, conceptuale, își aleg acțiunile și recunosc structura mediului înconjurător. Când lucrează cu oamenii, ei fac diferența între adulți și copii, cu care sunt mai blânzi și mai răbdători.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu