UPDATE Dumitru Domnariu eliberat, Nicoară REȚINUT de DIICOT! Soția lui Ghișe, sub control judiciar!

Numai puțin de 5 persoane au fost reținute în noaptea de miercuri spre joi în dosarul de evaziune fiscală de peste 34 milioane de lei, în care cu o zi în urmă cu fost făcute percheziţii la Timişoara şi Sibiu. Sibianul Adrian Nicoară este printre cei reținuți. soția lui Pavel Ghișe se află sub control judiciar!

 

Procurorul-şef al DIICOT Timişoara, Mircea Andreş a declarat, joi dimineaţă, că în acest dosar au fost audiate 18 persoane, iar pe numele a cinci dintre acestea au fost emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore.

 

”Audierile s-au terminat azi-noapte (în noaptea de miercuri spre joi – n.r.) târziu, iar în urma acestora cinci persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, în timp ce alte două sunt cercetate sub control judiciar”, a declarat Mircea Andreş.

 VEZI ȘI: VIDEO Motivele arestării lui Domnariu de la EUROIL! Nicoară și Ghișe de la Ana Oil TREMURĂ pentru libertate!

Potrivit acestuia, printre persoanele reţinute sau cercetate sub control judiciar nu se află şi fostul consilier judeţean PDL de la Sibiu, Dumitru Domnariu, care este vizat şi el în acest dosar.

VEZI AICI VIDEO DE LA DESCINDERILE DE ACASĂ DE LA DOMNARIU, GHIȘE ȘI NICOARĂ!

Nicoară și Ghișe Junior, reținuți!

În schimb, printre cei cinci reţinuţi se numără Adrian Nicoară, fostul cumnat al lui Dumitru Domnariu, care este şi partenerul său de afaceri.

Update DIICOT: Doar Nicoară reținut. Ana Ghișe sub control judiciar

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism –  Serviciul Teritorial Timișoara au dispus măsura preventivă a reținerii pentru 24 de ore față de cinci inculpați, membri ai grupului infracțional organizat:

  1. Bercu Alexandru Gabriel (25 de ani), administrato0r de drept al SC Antonio Holding Impex Corporation SRL începând cu data de 03.11.12,
  2. Boarță Teodor (62 de ani), administrator al SC Antonio Holding Impex Corporation SRL până la data de 02.11.2012 și administrator de fapt al acestei societăți și după această perioadă,
  3. Gavrilă Ioan Adrian (39 de ani), administrator al SC ASIG Casa de Expediții SRL,
  4. Nicoară Adrian(48 de ani), administrator al SC Euroil SRL
  5. Barac Rodica Maria (45 de ani), împuternicită să ridice banii pentru Gurmand Market SRL și Carmina Divers SRL.

Totodată față de inculpații  Ghișe Ana (48 de ani) – administrator al SC GD Business SRL – și Moldovan Ovidiu Ioan (45 de ani) – administrator al SC Benz Oil SRL, procurorii DIICOT au dispus măsura preventivă a controlului judiciar.

Față de inculpați există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012 – 2014 s-au constituit în grup infracțional organizat în scopul de a genera facturi purtătoare de TVA deductibilă pentru produse energetice şi, implicit, cheltuieli care să diminueze masa impozabilă, sustrăgându-se astfel de la plata în întregime a obligaţiilor fiscale datorate, precum şi documente necesare creării unei provenienţe aparent licite a mărfurilor/serviciilor introduse în circuitul comercial de către societăţile în cauză.

Prin operațiuni scriptice membrii grupării – reprezentanți legali ai celor 11 societăți comerciale implicate – au atestat fictiv tranzacționarea produselor petroliere între diversele firme deținute ori controlate din „umbră”.

Pentru disimularea operaíunilor realizate, membrii grupării au introdus în circuitul comercial societăți ce prezintă caracteristicile unor firme-fantomă, pe care le-au interpus în circuitul evazionist în scopul de a îngreuna eventualele activități de control și, implicit, de a se sustrage de la plata obligațiilor financiare către bugetul consolidat al statului.

Prejudiciul total creat bugetului consolidat al statului este de 34.044.503 lei, din care:

– 11.127.653 lei reprezintă TVA aferentă contravalorii facturilor emise/înregistrate pe lanțul infracțional în baza unor situații create artificial,

– 9.166.379 lei reprezintă prejudiciul creat prin SC Antonio Holding Impex Corporation SRL,

– 7.418.437 lei reprezintă impozitul pe profit aferent contravalorii facturilor emise/înregistrate pe lanțul de fraudă în baza unor situații create artificial,

– 6.332.034 lei reprezintă acciza calculată la beneficiarii finali.

Cei cinci inculpați reținuți au fost prezentați astăzi instanței de judecată cu propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Cazul a fost instrumentat de DIICOT împreună cu polițiști specializați în combaterea criminalității organizate din Timișoara și Sibiu, având sprijinul inspectorilor antifraudă din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală și suportul de specialitate asigurat de Serviciul Român de Informații.

 

domnariu arestat sibiu

Potrivit DIICOT, în perioada 2012 – 2014, reprezentanţii legali ai 11 societăţi comerciale au constituit un grup infracţional organizat, „în scopul de a genera facturi purtătoare de TVA deductibilă pentru produse energetice şi, implicit, cheltuieli care să diminueze masa impozabilă, sustrăgându-se astfel de la plata în întregime a obligaţiilor fiscale datorate, precum şi documente necesare creării unei provenienţe aparent licite a mărfurilor/serviciilor introduse în circuitul comercial de către societăţile în cauză”.

 

Membrii grupului infracţional mai sunt suspectaţi că au falsificat documentele de însoţire sau de recepţie a produselor energetice şi că au făcut declaraţii false cu privire la responsabilitatea juridică pentru marfa livrată referitor la faptul că produsele energetice livrate au acciza plătită şi provin pe circuitul economic dintr-un depozit fiscal autorizat.

 

Sumele de bani rezultate din această activitate au fost transferate la mai multe societăţi comerciale naţionale şi internaţionale inactive, pentru a ascunde adevărata provenienţă.

 

Conform DIICOT, prejudiciul în acest caz a fost estimat la 34.044.503 lei.

 

Dumitru Domnariu şi Adrian Nicoară au fost cercetaţi şi în dosarul fostului şef al ANAF Sorin Blejnar. Adrian Nicoară şi Dumitru Domnariu au fost reţinuţi în acest dosar în luna martie 2013, după ce ofiţerii Serviciului de Investigarea Fraudelor din Bucureşti i-au acuzat de evaziune fiscală, prejudiciul adus statului ridicându-se, conform anchetatorilor, la aproximativ cinci milioane de lei. Anchetatorii spuneau, la acea vreme, că Nicoară şi Domnariu, în calitate de administratori ai firmei Euroil, societate care avea ca obiect de activitate comerţul cu combustibil, ar fi înscris în actele contabile, dar şi în alte documente legale, cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale.

surse foto: forbes.ro libertatea.ro

Ultima oră

Comentariul meu

Publică