top 10: ce nu știai despre zebre - uimitor

Pentru dungile lor elegante și loviturile extrem de puternice, zebrele sunt faimoase și admirate pe drept. Puține animale atrag atenția atât de mult, chiar și doar din punct de vedere grafic. Urșii panda uriași, pinguinii sau sconcșii pot împărți aceleași combinații îndrăznețe de culori dar dungile contrastante ale zebrelor sunt, să fim serioși, cele mai frumoase. Muze pentru designeri, mascote pentru industria publicitară sau atracțiile preferate pentru legiuni de vizitatori zoo, zebrele sunt totuși mult mai mult decât niște cai cu dungi.

În cazul în care nu le-ați căutat, găsiți mai jos 10 motive să iubiți în secret zebrele. Sau, mai bine spus, cele mai bine păstrate secrete ale lor:

1. Există trei specii de zebre în sălbăticie și toate pot fi găsite în Africa: zebra Burchell (zebra comună), zebra lui Grevy ( după numele președintelui francez al secolului XXI care a primit una în dar de ziua lui) și zebra Equus. Toate trei tipurile aparțin genului Equus care include caii și măgarii.

2. Corpul zebrei este negru. Așa încât răspunsul la întrebarea : Sunt dungile zebrei albe? este… nimeni nu îndrăznește să afirme cu certitudine.

3. Fiecare specie de zebră are tipuri diferite de dungi – variind lățimea și felul în care e distribuit modelul. Dar asta o știam din Madagascar ( filmul de desene animate, nu insula). În mod curios, cu cât cauți zebre mai în sudul Africii, cu atât vei descoperi că dungile lor sunt mai depărtate.

4. În cadrul aceleiași specii, nu există două zebre la fel. Dungile lor sunt la fel de unice ca amprentele umane.

007-zebra-tanzania-xl_bigger

5. Animale sociale, zebrele se apără reciproc de lei și hiene. Dacă un membru al turmei este atacat, zebrele formează un cerc în jurul prădătorului pentru a-l debusola.
6. Zebrele nu aleargă la fel de rapid precum caii – maximul lor este de doar 35mph. În schimb, sunt foarte rezistente și aleargă în zigzag, reușind să scape mai eficient de urmăritori.
7. Atunci când este încolțită, zebra lovește și mușcă. Nu sunt puține cazurile în care lovitura ei puternică a rupt fălcile leului atacator, reușind să-l împiedice să se mai hrănească și cauzându-i înfometarea.
8. Omul a încercat să domesticească zebrele dar nu a reușit. Doar zoologistul  Lionel Walter Rothschild (1868-1937), a reușit să dreseze zebre să îi tragă șareta prin Londra. A fost un eveniment singular. Nu e de mirare, un animal care poate să omoare un leu poate fi numit orice, numai docil nu.
zebra carriage.muttsnutts
9. În timpul migrației anuale în căutarea apei și hranei, este responsabilitatea celui mai bătrân mascul din familie să se asigure că turma nu se îndepărtează niciodată prea mult de sursa de apă.
10. Puii de zebră se pot ridica și pot merge timp de douăzeci de minute imediat după ce se nasc. Cel mai drăguț dintre toate secretele zebrelor.

Ultima oră

Comentariul meu