video - județul sibiu va mai primi încă 15 microbuze pentru școli în această toamnă. s-a decis unde vor merge!

Județul Sibiu va primi 24 de microbuze de 16 locuri pentru unitățile școlare din mediul rural prin Ordonanța 12/2013.  Ultimele 15 vor ajunge la Sibiu până la finele acestui an.

Primele două mașini, pentru Alma și Alțâna, au venit la sfârșitul lunii iulie, iar pentru următoarele 7, pe 12 septembrie, premierul Victor Ponta a înmânat în cadru festiv cheile primarilor din Bârghiș, Brădeni, Iacobeni, Laslea, Micăsasa, Porumbacu de Jos și Valea Viilor.

”Este o decizie importantă a Guvernului prin care, în scurt timp, condițiile de educație din mediul rural vor fi egale cu cele din orașe. Cu alte cuvinte se oferă tuturor copiilor șanse egale la educație, indiferent că locuiesc la câțiva metri de școală sau la mulți kilometri distanță”, spune Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu.

În perioada octombrie-decembrie 2014 vor sosi și celelalte 15 microbuze alocate județului Sibiu pentru Apoldu de Jos, Arpașu de Jos, Bazna, Biertan, Blăjel, Cârța, Hoghilag, Nocrich, Păuca, Rășinari, Roșia, Șeica Mare, Șura Mare, Șelimbăr și Turnu Roșu.

Premieră pentru istoria județului Sibiu

Deschiderea noului an școlar 2014/2015 înseamnă o premieră pentru istoria postdecembristă a județului Sibiu: pentru prima dată, toate unitățile de învățământ au autorizații sanitare. Acest lucru a fost posibil datorită unui program inițiat anul trecut de Consiliul Județean.

 

”Încă de la preluarea mandatului am gândit o strategie coerentă pentru rezolvarea problemelor administrative din educație, astfel încât, în limitele legii, să finanțăm școlile din județ pentru obținerea autorizațiilor sanitare. A fost un efort comun făcut de Consiliul Județean, Inspectoratul Școlar, consiliile locale și Prefectura cărora le mulțumesc pentru această colaborare excelentă”, declară președintele Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea.

Consiliul Județean Sibiu a alocat pentru reparații și igienizări în vederea obținerii autorizațiilor sanitare 229 de mii de lei (120 mii în 2013 și 109 mii lei anul acesta), fonduri de care au beneficiat 12 unități de învățământ din 7 localități: Miercurea Sibiului pentru școala gimnazială și grădinița din Dobârca, Poiana Sibiului pentru grădinița din localitate, Bîrghiș pentru grădinița din Apoș și școala primară din Zlagna, Gura Râului pentru școala gimnazială, Slimnic pentru școala gimnazială din localitate, școala gimnazială și grădinița din Ruși, precum și pentru școala gimnazială din Veseud, Ludoș pentru școala gimnazială și Mihăileni pentru școala primară din Răvășel).

 

La școlile speciale, aflate în subordinea Consiliului Județean, toate au început anul școlar pregătite să ofere condiții optime pentru desfășurarea învățământului special în cele 5 centre școlare de educație incluzivă: două la Sibiu și câte unul la Mediaș, Dumbrăveni și Turnu Roșu.

 

”Este datoria noastră legală, dar pe care o facem cu mult suflet, să asigurăm toate condițiile de învățământ pentru copiii cu nevoi speciale, pentru ca ei să facă progrese importante și să se pregătească pentru integrarea în societate, în viață. Este emoționant să vezi cum acești copii, cu care soarta nu a fost foarte darnică, vor să învețe de la cadrele didactice devotate acestei misiuni nobile”, spune președintele Ioan Cindrea.

 

Buget de peste 15 milioane pentru școli

Pentru anul 2014, Consiliul Județean a alocat școlilor speciale un buget de 15,6 milioane lei, cu 4 % mai mare față de 2013 (14,9 milioane lei). Bugetul acestui an a fost împărțit astfel încât să asigure cheltuielile de personal (13,5 milioane lei), bursele speciale (0,3 milioane lei) și achiziționarea de bunuri și servicii (1,8 milioane lei), din care cheltuieli de întreținere, funcționare și reparații curente (0,4 milioane lei) și dotări (mașini, echipamente și mijloace de transport) 0,08 milioane lei.

Anul acesta Consiliul Județean a mai gestionat și fonduri guvernamentale pentru finanțarea unor școli începute și abandonate de guvernarea precedentă. Astfel au fost alocate sume importante prin Ordonanța 28/2013 pentru obiective de investiții din sistemul educațional demarate prin alte programe naționale și care se vor finaliza anul acesta.

”Guvernul Ponta înțelege să trateze cu deosebită seriozitate toate comunitățile locale,inclusiv pentru școlile din județul nostru. Din acest motiv a fost emisă Ordonanța 28 care vine în sprijinul primăriilor ce nu mai pot finanța continuarea unor lucrări pentru unitățile școlare”, declară președintele Consiliului Județean Sibiu.

În 2014 au fost distribuite în județul Sibiu fonduri în valoare de 1,65 milioane de lei pentru lucrări la școli sau grădinițe după cum urmează: în Laslea petru extinderea și mansardarea școalii generale (0,6 milioane lei) și la Șura Mare pentru construirea unei școali cu clasele I-IV (1,05 milioane lei). Pentru anul viitor sunt prevăzute 7,6 milioane de lei pentru mai multe obiective de investiții care urmează să fie propuse spre finanțare în cadrul Ordonanței 28 sau prin Programul Operațional Regional: Vurpăr – construire grădiniță (0,54 milioane lei), Gura Râului – construire grădiniță (1,9 milioane lei), Miercurea Sibiului – construire grădiniță (1,6 milioane lei), Bazna – reabilitare șarpantă și învelitoare la Scoala generală (0,1 milioane lei), Păuca – mansardare la școala generală (0,8 milioane lei), Păuca – construire școală gimnazială (1,86 milioane lei), Tălmaciu – reabilitare școală gimnazială cu clasele I – VIII (0,62 milioane lei) și Porumbacu de Jos – mansardare școală gimnazială (0,19 milioane lei).

La jumătatea acestui an a fost depus în cadrul Programului Operațional Regional proiectul ”Reabilitarea parțială a Unității de învățământ Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă II Sibiu”, în valoare de 565 mii lei. Lucrările includ înlocuirea tâmplăriei, amenajarea sălii de mese și dotarea bucătăriei. Proiectul a fost acceptat pentru finanțare.

O situație specială se întâlnește la școala și gradinița din Rusciori unde cladirea veche a fost retrocedată. Primăria Șura Mică a cerut sprijin de la Consiliul Județean 630 de mii de lei, sumă necesară terminării lucrărilor de construcție la noua clădire începută în 2008 și finalizată în proporție de 75%. Solicitarea către Consiliului Județean Sibiu va fi rezolvată la rectificarea bugetară de la sfârșitul anului.

 

Ultima oră

Comentariul meu