Vladimir Putin este acuzat ca vrea sa cucereasca Ucraina cel mai probabil in octombrie, Moscova urmarind sa anexeze pana la jumatate din tara.
“Scopul lui Putin este nu doar regiunile (separatiste din est) Donetk si Lugansk, el vrea sa ia intreaga Ucraina”, a denuntat sambata premierul ucrainean Arseni Iateniuk. Primul pas ar fi crearea unui “culoar” care sa asigure o legatura intre frontiera rusa si Crimeea, penisnula ucraineana anexata de catre Rusia in martie.
“Nu poate sa accepte ideea ca Ucraina sa faca parte din familia europeana, el vrea sa restaureze Uniunea Sovietica”, a adaugat Iateniuk.
Occidentalii acuza Rusia ca a trimis peste 1.000 de militari sa lupte alaturi de separatistii prorusi, ceea ce Moscova dezminte.
De la intrarea in vigoare a armistitiului intre Kiev si rebeli, o mare parte din teritoriul de la frontiera cu Rusia nu se afla sub controlul autoritatilor ucrainene, incepand de la Lugansk si pana la coasta de la Marea Azov.
O serie de analisti apreciaza ca Rusia incearca sa creeze in acest fel un stat-marioneta care sa-i permita sa mentina presiunea asupra Kievului, ca in Georgia – unde doua regiuni separatiste au primit ajutorul militar al Moscovei, in 2008.
Moscova nu are interesul sa aiba o “zona-tampon”, a replicat Sergei Lavrov, ministrul rus de Externe, nici in Ucraina si nici in Republica Moldova, referindu-se la Transnistria, o regiune separatsita moldoneana care si-a declarat independenta in 1990, sustinuta in ascuns de Rusia.
Altii cred ca Putin, care agita de sase luni conceptul “Novorusia” – “Noua Rusie”, un termen din perioada tarista care desemna noi teritorii ale Imperiului rus -, vrea sa mearga mult mai departe.
O ofensiva rusa chiar din octombrie
In Polonia, cercetatori de la Institutul pentru Relatii Internationale (PISM) au avertizat ca o noua ofensiva va avea loc in aceasta iarna in Ucraina. Scenariul cel mai realist prevede o interventie ruseasca la >>>mergi la sursa articolului

Ultima oră

Comentariul meu