Ziua de 11 septembrie a anului 2001 a rămas în istoria sufletelor și a lumii o zi neagră. Astăzi, 11 septembrie 2014, la 13 ani distanță de atentatele din America asupra World Trade Center și asupra Pentagonului, americanii comemorează moartea a peste 3000 de oameni. Alături de ei se află cu sufletul întreaga omenire.
Mintea mea se întoarce în fiecare an la știrile care au împânzit televizoarele lumii, inclusiv pe cele ale României. Titluri precum ”Teroare în America” și ”America după 9/11 – o lume schimbată” au ținut prima pagină a nenumărate publicații din America și din lume. Un val de confuzie și teroare a învăluit mințile tuturor în momentul în care o zi normală s-a transformat în cel mai mare coșmar al omenirii – moartea iminentă a peste 3000 de oameni.
Atentatele de la 11 septembrie au fost o serie de atacuri sinucigașe coordonate de rețeaua internațională Al-Qaeda împotriva Statelor Unite. În dimineața acelei zile, un comando de 19 teroriști a deturnat patru avioane de pasageri. Două avioane au lovit World Trade Center, în partea de sud a Manhattan-ului din New York.
Un incendiu s-a declanșat la etajele superioare ale clădirilor-turn, iar la puțin timp după aceea acestea s-au prăbușit, făcând un număr mare de victime. Cel de-al treilea avion de pasageri a fost îndreptat asupra clădirii Pentagonului. Al patrulea avion s-a prăbușit pe o câmpie de lângă Shanksville, în zona rurală a statului Pennsylvania, după ce unii dintre pasageri și membrii echipajului au încercat să recâștige controlul avionului, pe care teroriștii îl îndreptaseră spre Washington, D.C. Nu au existat supraviețuitori ai zborurilor.
Atacurile teroriste de la 11 septembrie s-au soldat cu peste 2993 de morți, printre care se aflau și teroriștii, și au dus la declanșarea unui ”Război împotriva terorismului”, prin invazia Afganistanului.
Terorismul în prezent
În prezent, americanii se tem cu atât mai mult de un alt atac terorist din partea grupării jihadiste Statul Islamic, în contextul problemelor actuale din Siria și Irak. Aceste concluzii au survenit în urma unui sondaj pe care l-a realizat postul de televiziune NBC News, cu ajutorul publicației Wall Street Journal.
Potrivit cercetării sociologice, citată de Ria Novosti, 47% dintre americani cred că țara lor este protejată mai slab de eventuale atacuri teroriste decât înainte de prăbușirea turnurilor gemene, World Trade Center.
De asemenea, potrivit sondajului, proporția persoanelor intervievate care consideră că viața în America a devenit mai sigură după evenimentele de la 9/11 este de numai 26%.
În același timp, 61% dintre cetățenii americani cred că utilizarea forței militare împotriva jihadiștilor Statului Islamic este în interesul țării.
În conformitate cu un sondaj efectuat anul trecut, doar 21% dintre americani au fost favorabili trimiterii de trupe de către SUA în Siria pentru înlăturarea regimului lui Bashar al-Assad.
Potrivit actualului sondaj, numai 32% dintre americani sprijină politică externă promovată de administrația președintelui Barack Obama.
Această cercetare sociologică, efectuată între 3 și 7 septembrie 2014, a implicat peste 1.000 de persoane, având o marjă de eroare de 3,1%.
Americanii comemorează astăzi, pentru al treisprezecelea an consecutiv, pierderea a 3000 de vieți omenești.
Sursa: agerpres.ro
9/11~September 11th 2001-Attack on the World || Trade Center