sibiul gazdă pentru congresul internațional al constructorilor de orgi de pretutindeni

România va găzdui în perioada 7-14 septembrie Congresul Internațional al constructorilor de orgi de pretutindeni, eveniment care are loc din doi în doi ani, fiind organizat de fiecare dată în altă țară.

 

 

 

Președintele asociației este John Pike Mander din Londra. Celor 86 de participanți la congres din 16 tari li s-a pregătit un program intensiv , care va cuprinde vizite ale unor importante orgi istorice din Sibiu, Mediaș, Bietan, Sighișoara, Rupea, Brașov, cât și București.

Comitetul de organizare, sub conducerea maestrului constructor Ferdinand Stemmer din Hărman, a alcătuit un itinerariu care va oferi participanților impresii autentice despre peisajul orgilor din Transilvania și nu numai, în ambianța unică a zonelor turistice de interes special, cum sunt unele cetăți fortificate.

Congresul Internațional al constructorilor de orgi beneficiază de susținerea generoasă a Ambasadei Elveției la București, cu colaborarea Ministerului Culturii reprezentat de E.S. domnul ministru Kelemen Hunor, care a preluat patronajului congresului și a mijlocit accesul participanților la Ateneul Român precum și la Castelul Peleș din Sinaia. Excelența Sa Jean-Hubert Lebet, Ambasadorul Elveției la București, se va adresa personal participanților la congres în cadrul banchetului festiv de încheiere.

Deschiderea congresului va avea loc la Primaria din Sibiu in data de 7 septembrie 2014, ora 18:30.

Programul detaliat al evenimentului poate fi accesat de pe site-ul www.isotransylvania/ro.

Societatea Internațională a Constructorilor de Orgi

ISO (International Society of Organbuilders) este organizația profesionistă a constructorilor de orgi, înființată în anul 1957 la Amsterdam, cu scopul dedicat de a promova într-un spirit de respect reciproc, cunoștințe specifice meseriei și de a impulsiona schimbul de idei.

ISO promovează calitatea în construcția orgilor cu tuburi și salută pluralitatea stilistică și de metode a diferitelor țări: azi, peste 300 de ateliere de construcție de orgi din 36 de țări de pretutindeni sunt membre ale asociației ISO.

Țelul nobil al constructorilor de orgi este păstrarea acestui tezaur cultural adesea de o vechime seculară, cât și conservarea lui pentru generațiile viitoare.

Din doi în doi ani, firme membre ale asociației organizează un congres de o săptămână, în care sunt evidențiate atât specificul orgilor, cât și al constructorilor din țara respectivă.

Promovând aprofundarea cunoștințelor, unele firme organizează worshop-uri despre teme din construcția de orgi și organizează schimburi de calfe și ucenici.

Revista de specialitate ISO apare de trei ori pe an în limbile franceză, engleză și germană. Printre abonați se află și peste 500 de persoane care nu sunt membre ale asociației, revista constituind astfel o punte între constructorii de orgi, asigurând în același timp legătura cu lumea internațională a orgilor.

Sursa: agerpres.ro

Ultima oră

Comentariul meu