La Sibiu, chiriile au crescut, în ultimele două-trei săptămâni, cu 20-30 de euro pentru un apartament sau pentru o garsonieră, iar reprezentanţii agenţiilor imobiliare spun că acest lucru se datorează cererii extrem de mari şi ofertei foarte mici.
„Cererea este foarte mare faţă de ofertă în această perioadă, inclusiv pentru garsoniere. Noi cam de trei săptămâni am început să închiriem cu 20-30 de euro mai mult decât înainte. Una dintre probleme este că nu toţi proprietarii acceptă studenţi. Când dau locuinţele spre închiriere, foarte mulţi precizează că nu vor studenţi, animale de companie sau copii. Adevărul este că am văzut apartamente de-a dreptul distruse de studenţi şi oamenii nu vor să rişte”, afirmă Mirela Lipoveţchi, managerul unei agenţii imobiliare din Sibiu, pentru mediafax.ro.
Ce caută studenții
Potrivit acesteia, o altă problemă este că studenţii sunt dispuşi să dea 100-110 euro pentru chirie, iar în acest moment nu se mai găsesc locuinţe de închiriat la acest preţ.
„Studenţii vor apartamente de două-trei camere şi se cuplează câte patru. Ei vor apartamente la 100-110 euro, or, nu am ce să le ofer. Din 1.600 de locuinţe câte am avut spre închiriere mai am două apartamente, dar care costă 250-270 de euro. Sunt apartamente dotate cu tot ce trebuie. La 80-100 de euro mai am foste camere de cămin, dar care nu au nicio dotare”, spune Mirela Lipoveţchi.
Preţul de închiriere variază şi în funcţie de zona în care este situată locuinţa, cele mai scumpe fiind zona centrală şi cartierele aflate în preajma facultăţilor.
„Studenţii sunt foarte comozi. Nici nu-mi vine să cred că tinerii din ziua de azi preferă o locuinţă modestă de pe Mihai Viteazu (cartier de blocuri situat relativ aproape de centru şi de majoritatea facultăţilor – n.r.), în locul unui apartament super dotat din Terezian (cartier mărginaş – n.r.). Cele două se închiriază la acelaşi preţ din cauza diferenţei de zonă”, explică Mirela Lipoveţchi.
Chirie între 120 si 200 de euro pentru o garsonieră
Potrivit site-urilor cu anunţuri imobiliare, o garsonieră se închiriază în Sibiu cu preţuri cuprinse între 120 şi 200 de euro, în funcţie de zona în care se află, de suprafaţă şi dotări. De aceleaşi criterii depinde şi preţul de închiriere a unui apartament, care porneşte de la 180 de euro şi poate ajunge la 270 de euro. La aceste preţuri se adaugă cheltuielile lunare de întreţinere, dar şi o garanţie de valoarea unei chirii, care se plăteşte la început.
Mai ieftin în gazdă
Mai ieftin pot ieşi studenţii care sunt dispuşi să locuiască în gazdă: o cameră se închiriază cu preţuri cuprinse între 300 şi 550 de lei pe lună, unii proprietari fiind dispuşi să accepte două persoane în această încăpere.
Ioana şi Mihaela sunt din judeţul Vâlcea, studente la Facultatea de Drept din Sibiu, şi încearcă să închirieze o garsonieră. Având în mână un ziar cu anunţuri imobiliare şi notate pe o foaie de hârtie alte câteva anunţuri preluate de pe site-uri, cele două stau la o terasă din centrul oraşului şi dau telefoane. Amândouă spun că preferă să vorbească direct cu proprietarii, pentru a evita comisioanele agenţiilor imobiliare. Nu vor să dea foarte mulţi bani, dar au constatat că nu vor reuşi să închirieze garsoniera la preţul pe care şi-l propuseseră de acasă.
„Speram să găsim o garsonieră mare, cu un pat dublu sau două paturi, cu un birou, o bucătărie mică şi baie la 100-120 de euro. Nu găsim aşa ceva. Cele care sunt aşa de mari ajung şi la 180 de euro. Nu ştim încă ce vom face, dar mai avem câteva anunţuri de parcurs. Apoi vom merge să şi vedem câteva garsoniere”, spune Ioana.
Septembrie, cea mai aglomerată lună din an
Sunt şi proprietari care postează singuri anunţurile pe site-urile de profil, tot pentru a nu plăti comisioane agenţiilor imobiliare, mai ales că în această perioadă oamenii nu-şi fac probleme că nu pot închiria.
„Întotdeauna înainte de 1 octombrie se închiriază foarte repede apartamentul. Eu am un apartament la casă, de două camere. Cer 170 de euro pe lună, plus cheltuielile la utilităţi. Am dat anunţul luni dimineaţa şi în mai puţin de 24 de ore am găsit doi studenţi care l-au închiriat. Aş fi preferat două fete pentru că sunt mai liniştite, dar băieţii ăştia păreau cuminţi, sper să nu avem proleme”, spune Bogdan Marcu, proprietarul unei locuinţe închirate.
În municipiul Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” are circa 15.000 de studenţi, dintre care peste 3.000 sunt în anul întâi. Universitatea le pune la dispoziţie 2.000 de locuri în căminele proprii şi luate în administrare. Reprezentanţii universităţii spun că locurile sunt suficiente pentru că, oricum, majoritatea tinerilor preferă să stea în chirie împreună cu prietenii.
Sursa: mediafax.ro