video foto sibienii merg de azi cu autobuzul electric pe traseele tursib. iată funcționează și cum arată!

Sibiul este un oraș care dorește să devină eficient energetic și mai prietenos cu mediul, direcție care fi stipulată în Ghidul de dezvoltare al orașului pentru perioada 2014-2024. O componentă importantă este eficientizarea transportului public, o parte a acestui proiect fiind introducerea pe traseu a unor mijloace de transport mai puțin poluante.

 

 

Primarul Klaus Iohannis a prezentat oficial primul autobuz electric adus în Sibiu, astăzi, 6 septembrie. Alături de primar au fost reprezentanții societății detransport în comun SC Tursib SA și reprezentanți ai distribuitorului CEFIN Trucks.

„A fost adus în Sibiu pentru probe şi acest eveniment se înscrie în încercarea noastră de a face Sibiul mai curat, mai verde. Se înscrie în tendinţa Sibiului de a fi un Smart City care consumă energie eficient. Deocamdată este în probe, vedem cum se comportă în trafic”, a declarat Klaus Iohannis.

Date tehnice

Autobuzul este fabricat în China sub marca BYD (Build Your Dreams). Acesta are o lungime de 12 metri și poate transporta 25 de pasageri pe scaune și 36 în picioare. Autobuzul poate să ajungă la o viteză de 70 km/oră. Consumul este de 1,25 Kw/km.poz-â 5

 

Încărcarea

Încărcarea se face la o tensiune de 380 V, din rețeaua trifazată obișnuită. Timpul de încărcare este de 5-6 ore, oferind o autonomie normată de 250 km cu o singură încărcare a bateriei.

Acest indicator variază în funcție de relieful drumului, numărul de opriri și porniri, numărul de consumatori alimentați (aparatură, aer condiționat, încălzire, ventilatoare, faruri, compresoare).

poz-â 3

Costurile

În ceea ce privește costurile, costul unui kilometru parcurs de un autobuz electric reprezintă aproximativ un sfert din costul unui kilometru parcurs de un autobuz convențional.

Acest autobuz a fost adus în Sibiu pentru probe în această etapă, pentru a determina dacă este eficient ca și costuri și ca funcționalitate pe traseele din Sibiu.

Tursib face acest pas pentru a pregăti o viitoare achiziție de astfel de autobuze care să intre în flota societății de transport.

poz-â 4

Autobuzul aflat în probe va circula în următoarele două săptămâni pe traseul nr.5, pe ruta Gară-centru-cartier Valea Aurie.

După probele din teren, Tursib va prezenta concluziile și valorile indicatorilor înregistrați în condițiile specifice ale traseelor din Sibiu.

„Astăzi o să circule pe traseul 5, între Valea Aurie şi Gară. Azi ne-am hotărât să îl punem pe linia 5. Intenţia noastră este să îl testăm pe toate traseele, inclusiv Sibiu-Păltiniş”, a menţionat Cristian Pavel, Tursib.

Ultima oră

Comentariul meu