sibiul, judeţul care se mândreşte cu trei turnuri înclinate la fel ca cel din pisa (foto)

Nu au cunoscut faima Turnului din Pisa, care ademeneşte milioane de vizitatori anual, dar ar putea fi incluse într-un circuit turistic, mai ales că nu se află la mare distanţă unul de altul. Este vorba de turnurile înclinate ale Sibiului.

 

 

Legenda spune că Turnul de la Ruși a ieșit înclinat pentru că meșterii au fost foarte grăbiți cu lucrul.

Constructorii Turnului Trompeților ar fi vrut să facă unul cum nu s-a mai văzut, iar trufia lor ar fi atras mânia divină.

Înainte de refacerea Turnului de la Săsăuș, slujbele au fost interzise aici, din cauza pericolului iminent de prăbușire.

Zeci de turnuri înclinate sunt răspândite peste tot prin lume: unele au fost construite intenţionat cu grad de înclinare, iar pe altele le-au înclinat vremurile. Sibiul se laudă cu trei astfel de construcţii şi toate-s vechi.

Turnul de la Ruşi: cel mai aplecat

turnul de la rusi

Asupra înclinaţiei Turnului de la Ruşi şi-au dat mulţi cu părerea: ba că ar fi cel mai înclinat din ţară, ba chiar că l-ar seconda pe celebrul său “frate” din Pisa. Acesta face parte din Biserica Evanghelică şi a fost construit în anul 1749, iar pe la jumătatea secolului al XIX-lea a început să se lase într-o parte, din cauza unor alunecări de teren, ajungând în prezent la o înclinaţie de 20 de grade faţă de axul vertical. Clopotniţa are însă nevoie urgentă de consolidare, pentru că şi ea, şi biserica stau să se dărâme.

Turnul Trompeţilor: înalt de 68 de metri

turnultrompetilor2

Turnul care străjuieşte cetatea Mediaşului de la înălţimea sa de 68 de metri s-a situat, până în 1969, printre primele 12 construcţii din lume! Este parte a Bisericii Sf. Margareta, edificiu pomenit în prima jumătate a secolului al XV-lea. Actualul edificiu ar fi fost finalizat în anul 1488, dar munca meşterilor constructori nu s-a încheiat aici, fiindcă, după aceas- tă dată, se menţio- nează înălţarea con- strucţiei cunoscute astăzi drept Turnul Trompeţilor. Supraetajarea ar fi dus şi la înclinarea turnului cu 2,28 de metri.

Turnul de la Săsăuş: zguduit şi trăsnit

turnul de la s-âs-âu+ƒ

Un turn scorojit, cu multe crăpături, se înclină ameninţător spre vale la Săsăuş, tot în judeţul Sibiu. Aceasta e prima impresie, când privirea ţi se loveşte de Biserica Adormirea Maicii Domnului din localitate. Cum soarta nu a fost prea bună cu lăcaşul de cult, edificiul a fost grav afectat: după un puternic cutremur, cupola a căzut; apoi, în 1968, biserica a fost trăsnită, iar o parte din turn s-a prăbuşit în vale. Sătenii au refăcut turnul, dar tot înclinat a rămas.

Sursa: libertatea.ro

Ultima oră

Comentariul meu