reabilitare de 25 de milioane de lei a turnurilor şi zidurilor de fortificaţie medievală din mediaş

Municipiul Mediaș, cu precădere Cetatea Medievală, vor beneficia de fonduri nerambursabile. Este vorba despre finanţarea proiectului intitulat „Reabilitarea turnurilor și zidurilor de fortificație medievală Mediaș”. Proiectul are o valoare totală de 25,94 milioane lei.

 

 

Pentru acest proiect a fost solicitată o finanţare nerambursabilă de 17,77 milioane lei din partea Uniunii Europene şi a Guvernului României. Contractul de finanțare a fost semnat astăzi, 29 august 2014.

Proiectul  „Reabilitarea turnurilor și zidurilor de fortificație medievală Mediaș” îşi propune să valorifice într-o măsură cât mai mare Cetatea şi să susţină dezvoltarea municipiului pe criterii durabile şi competitive, pentru a putea fi integrată în circuite turistice naţionale şi internaţionale. Durata de realizare a proiectului este de 16 luni.

Proiectul mai prevede instalarea unui sistem de iluminat, amenajarea spațiilor de circulat și se va finaliza cu amplasarea mobilierului urban, respectiv banchete, jardiniere, suporți de biciclete, panouri și stâlpi informaționali, arbuști și alte elemente de vegetație decorativă. Prin derularea acestei iniţiative se vizează crearea a 20 de locuri de muncă permanente, extinderea sezonului turistic de evenimente, crearea a 45 locuri de parcare și primirea a peste 56.000 turiști anual, ce vor vizita acest obiectiv de patrimoniu cultural conservat ce datează din 1267.

semnare contract 0

„Municipiul Mediaș avea nevoie de o asemenea investiţie, care va avea un impact socio-economic major în dezvoltarea orașului și a zonelor învecinate. Refacerea patrimoniului cultural și istoric al orașului va susține transformarea unui zone puțin atractive, cu perspective reduse de dezvoltare, într-o zonă ce va atrage turiștii, o oază de relaxare pentru locuitori, dând astfel viață și dinamism turistic Mediașului.

Avem deja exemple de astfel proiecte finanțate prin Regio, care au reușit să impresioneze românii și turiștii prin restaurările realizate, cum este Cetatea de la Râșnov sau de la Alba Iulia, la care se vor mai adăuga în curând și Cetatea din Târgu Mureș, Muzeul Astra din Sibiu și alte 18 biserici fortificate din Regiunea Centru. Vom urmări ca implementarea acestui proiect să se realizeze conform graficului de timp și a indicatorilor propuși, pentru buna absorbţie a fondurilor europene”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Un buget de 28,29 milioane euro fonduri nerambursabile Regio a fost alocat până în prezent prin ADR Centru, celor 7 contracte de finanțare semnate pentru reabilitarea patrimoniului cultural din județele Regiunii Centru.

Ultima oră

Comentariul meu