boala limbii albastre - noua ameninţare în românia. iată câteva detalii şi sfaturi de prevenire

Boala Limbii Albastre (Bluetongue) este o boală infecto-contagioasă a rumegătoarelor domestice (bovine, ovine, caprine) și a rumegătoarelor sălbatice, caracterizată prin inflamația catarală sau ulcero-necrotică a mucoasei nazale, bucale și a bureletului coronanian transmisă și întreținută de vectori reprezentați de diferite specii de insecte Culicoide (țânțari) existente în mediul natural.

 

 

Sursele de infecție sunt reprezentate de animalele bolnave sau cele trecute prin boală, precum și de insectele care s-au hrănit cu sângele animalelor bolnave. În organismele animalelor trecute prin boală virusul persistă pană la 4 luni.

Transmiterea se realizează de regulă pe cale indirectă prin intermediul insectelor hematofage, transmiterea directă de la animal la animal jucând un rol neglijabil.

Boala are un caracter sezonier, este frecvent întâlnită spre sfârșitul verii în regiunile ploioase și cu terenuri irigate, când numărul insectelor hematofage este în creștere.Odată cu dispariția acestor insecte boala dispare, dar reapare în sezonul următor datorită rezistenței mari a virusului la animalele trecute prin boală și in insecte.

De menționat că boala limbii albastre nu se transmite la oameni, de asemenea, laptele produs sau carnea acestor animale nu prezint[ pericol pentru populație.

Pe lângă pagubele directe generate de morbiditate ridicată (până la 100% ) și mortalitate, apariția și difuzarea bolii în țara noastră ar avea consecințe economice importante privind exportul românesc de rumegătoare (bovine și ovine).

Pentru supravegherea clinică a efectivelor receptive la Bluetongue, conducerea D.S.V.S.A. Sibiu a stabilit o serie de măsuri menite să protejeze teritoriului județului de această boală, prin:

* Informarea crescătorilor de animale că pentru comerțul cu animale din statele europene sau țări terțe este obligatoriu să obțină acordul autorității sanitare veterinare județene.

* Supravegherea permanentă a mișcărilor de animale receptive pe plan național și în spațiul intracomunitar. Este monitorizat, în conformitate cu normele U.E., comerțul intracomunitar și importul — exportul, cu bovine si ovine pentru prăsilă și pentru îngrășat

* S-a dispus aplicarea măsurilor prevăzute de Regulamentul Comisiei Europene nr.394 /2008, referitoare la deplasarea animalelor din speciile receptive (bovine, ovine și caprine) provenite din zonele de restricție din statele europene unde au fost semnalate cazuri de boală.

* Supravegherea serologică prin afluirea de probe de sânge recoltate prin sondaj de 5% de la animalele receptive, din

— 4 puncte țintă de supraveghere stabilite la Brădeni, Bratei Miercurea, Nocrich (zone considerate favorabile dezvoltării vectorilor de transmitere a bolii, respectiv, țânțari)

— zonele limitrofe fermelor cu efective mari de bovine, ovine și caprine;

— zonele de liziere a pădurilor prin capturarea țânțarilor cu captatoare speciale;

Anual se efectuează cca. 1.200 examene de laborator (probe de la bovine și probe de la ovine) până la această dată toate probele fiind negative.

Până în acest an, România a avut statut de țară indemnă pentru această boală, însă faptul că au fost declarate focare in 3 județe și că boala a evoluat și evoluează în unele state europene se impune o mai mare responsabilitate atât a specialiștilor din domeniu, cât și a crescătorilor de animale, a altor autorități implicate, pentru respectarea măsurilor stabilite în acest sens.

Sursa: agerpres.ro

Ultima oră

Comentariul meu